Oranjevrouwen onder 17 verliezen EK-finale na strafschoppen

17 mei 2019, 15:12

De Nederlandse vrouwen onder 17 jaar hebben vrijdagmiddag hun historische EK-finale tegen Duitsland verloren. Op Bulgaarse bodem bleef het na negentig minuten gelijk (1-1) en bracht een krankzinnige strafschoppenserie, waarin zeven penalty's op rij gemist werden, de beslissing in Duits voordeel.

Al het hele toernooi maakte Oranje indruk, door Duitsland al in de poulefase te kloppen (3-2) en in de halve finale af te rekenen met Spanje (3-1). Het betekende zelfs de eerste overwinning van Nederland op La Roja. De EK-titel moest de bekroning worden op het toernooi, maar greep Oranje net naast de eindzege.

In de reguliere speeltijd hielden Nederland en Duitsland elkaar in evenwicht. Beide doelpunten vielen in de eerste twintig minuten, waarin  Nikita Tromp met een mooie uithaal voor de gelijkmaker zorgde. Penalty's moesten de beslissing brengen. In die strafschoppenreeks liet Oranje het afweten. De eerste twee penalty's werden nog benut, de overige vier gingen allemaal mis.

Omdat keepster Lisan Alkemade maar liefst drie Duitse strafschoppen uit haar doel hield, mocht Nederland blijven hopen. Maar waar Oranje de zesde penalty miste, hielden de Duitse vrouwen ditmaal het hoofd wel koel en pakken de oosterburen hun zevende EK-titel.