Speler van de Midweek: Tadic ziet wens in vervulling gaan

Speler van de Midweek: Tadic ziet wens in vervulling gaan

16 mei 2019 – "We need to pak schaal", waren de legendarische woorden die Dusan Tadic een maand geleden uitsprak na de 0-1 overwinning op FC Groningen. Het was een veelzeggende uiting van de Serviër, die afgelopen zomer naar Ajax kwam om zijn nog helemaal lege prijzenkast te vullen. Na het winnen van de KNVB Beker werd Ajax woensdag in Doetinchem landskampioen en legde Tadic als bijvangst ook nog eens beslag op de topscorerstitel. De onmisbare schakel in de ploeg van trainer Erik ten Hag is de Speler van de Midweek bij FCUpdate.nl.

Na vier seizoenen Southampton besloot Tadic een klein jaar geleden de opvallende move naar Ajax te maken. De Serviër wilde niet nóg een seizoen degradatievoetbal spelen en eindelijk een keer bij een team spelen dat wél om de prijzen meedoet. Met Champions League-voetbal in het vooruitzicht bovendien. Ajax bleek de perfecte match. De Amsterdammers waren op zoek naar een ervaren speler die de jonge ploeg van Ten Hag kon versterken, maar nog niet in de nadagen van zijn carrière zat. Tadic bleek - evenals Daley Blind - een schot in de roos, zeker met de kennis van nu.

Vanaf het moment dat hij in Amsterdam aankwam, heeft Tadic indruk gemaakt. In de voorrondes van de Champions League was hij al belangrijk en eigenlijk heeft de Serviër het hele seizoen geen mindere periode gekend. Als aanspeelpunt, aangever of afmaker: Tadic is altijd onbetwist geweest. Vaak speelde hij als flankspeler, maar in de Champions League en de grote Eredivisie-wedstrijden werd hij ook in de punt van de aanval opgesteld. Als spits speelde hij ook zijn beste wedstrijd voor Ajax: uit bij Real Madrid, toen hij twee assists gaf en één keer scoorde. Het zeer gerenommeerde France Football beoordelde het optreden met een tien. 

In alle competities heeft Tadic dit seizoen 38 (!) doelpunten in 56 wedstrijden gemaakt. Dat zijn er een stuk meer dan de 24 die hij in vier jaar Engelse dienst heeft gemaakt. Het gros van de goals maakte hij in de Eredivisie, waarvan de laatste twee woensdagavond op De Vijverberg. Met een rake strafschop en een schot in de korte hoek bracht hij zijn seizoensaantal op 28, waardoor hij samen met PSV-spits Luuk de Jong topscorer van de Eredivisie is geworden en had daarvoor ook nog minder minuten nodig dan zijn collega. Tadic heeft precies gekregen waarvoor hij naar Ajax is gekomen: twee titels en een persoonlijke prijs als kers op de taart.

Uitleg Speler van de Week
Iedere Eredivisie-wedstrijd heeft een Man of the Match, van wie de drie met de hoogste beoordeling (zie de beoordelingen onder de verslagen van Eredivisie-wedstrijden) worden genomineerd. Via Twitter kun jij iedere speelronde je stem uitbrengen.

gerelateerd