ErediVisie: Domil Dankerlui, creatief PSV-middenveld en afscheid

ErediVisie: Domil Dankerlui, creatief PSV-middenveld en afscheid

16 mei 2019 – Voor het kampioenschap van Ajax is uiteraard aandacht te over, en terecht. Maar woensdagavond gebeurde er nog veel meer op de Nederlandse velden, ondanks dat niet overal nog wat op het spel stond. De play-offkandidaten moeten duidelijk nog even warmdraaien, Steven Berghuis overschatte zichzelf door een Panenka te nemen en Mark van Bommel koos dan toch eindelijk voor een aanvallend PSV-middenveld. Zoals Damil Dankerlui naar de bal slaan we ons door de allerlaatste speelronde in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. Matige vorm play-offkandidaten
FC Groningen ging op bezoek bij FC Emmen op pijnlijke wijze onderuit, waardoor Emmen zich tot de beste van het noorden kroonde. Een pijnlijke nederlaag en de Groningers zijn niet de enige play-offkandidaat die niet in beste vorm steekt. Heracles verloor bij PSV (3-1) en dat was weer de derde nederlaag op rij na eerder tegen Excelsior (4-5) en AZ (2-1). FC Utrecht won wel, maar dat was pas de tweede zege in de laatste zes duels, waarin verloren werd van FC Emmen (2-0) en ADO Den Haag (5-0). Vitesse, dat keurig met 1-3 won bij VVV, heeft momenteel de beste vorm en lijkt favoriet voor de play-offwinst. Al had ADO Den Haag (vijftien punten uit laatste zes duels, met twintig gemaakte goals) de beste vorm, maar zij kwamen dan weer een paar treffers tekort voor het Eredivisie-toetje…

Domil Dankerlui, Ai Heerings
Op de laatste speeldag van de Eredivisie vielen twee rode kaarten, die beide compleet onnodig waren. In Den Haag werd Domil Dankerlui na zeventig minuten van het veld gestuurd. De speler van Willem II kreeg binnen een kort tijdsbestek twee gele kaarten. De eerste kreeg hij omdat hij hands maakte nadat hij te vroeg uit de muur kwam, de tweede kreeg hij even later voor precies dezelfde actie. Zijn laatste handsbal leverde ADO daarnaast ook penalty op. Het tiental van Willem II verloor uiteindelijk met grote cijfers (6-2) en greep mede door de oliedomme actie van Dankerlui naast het laatste play-offticket. In Sittard werd er ook rood gegeven: Fortuna-verdediger Ai Heerings hield op de doellijn met zijn hand in plaats van met zijn hoofd een geplaatst schot van Steven Berghuis tegen. Heerings kreeg rood, Feyenoord een penalty en Fortuna ging - ondanks dat Berghuis vanaf elf meter faalde - uiteindelijk met ruime cijfers (1-4) onderuit.

Afscheid in stijl
Het troosteloze seizoen van NAC Breda kreeg in de laatste speelronde een passend einde. Het duel met PEC Zwolle eindigde zonder hoogtepunten en derhalve ook met een logische 0-0 eindstand. Ook FC Emmen nam afscheid in stijl, maar dan op een positieve manier. De promovendus eindigde het zeer knappe debuutseizoen op het hoogste niveau met een 1-0 zege op FC Groningen, dat voor de veertiende (!) keer deze jaargang buitenshuis punten verloor. Eigenlijk waren Excelsior en AZ de enige clubs die met afwijkende uitslag het (reguliere) seizoen besloten. De Rotterdammers wonnen met 4-2 en scoorden pas voor de tweede keer meer dan drie doelpunten in één wedstrijd. Afgelopen weekend tegen Heracles Almelo (4-5) gebeurde dat voor de eerste maal. AZ had in het hele seizoen geen enkele keer verloren van een van de acht laagst geklasseerde teams, maar ging in speelronde 34 op Woudestein alsnog onderuit tegen een degradatiekandidaat. Verder eindigde vrijwel alle teams in stijl!

Bergkruis door de Panenka
Omdat alle aandacht gericht was op de duels in Eindhoven en Doetinchem dacht Steven Berghuis dat een bij een 1-1 stand de voetballiefhebbers die nog wel keken naar het duel in Sittard even wat moois te kunnen gunnen. Hij deed een Panenka, maar keeper Alexei Koselev had het in de gaten en kon de bal daarom simpel stoppen. "Oh, wat slecht", kon hij gelukkig om zijn eigen strafschop lachen na de wedstrijd. Het was zijn eerste misser dit seizoen, dus een volgende keer kan hij hem maar beter weer keihard in het kruis schieten. Of het net zo doen als in de Johan Cruijff Schaal, want toen lukte de Panenka wél. 

Creatief PSV-middenveld
Mark van Bommel koos dit seizoen steevast voor een middenveld met twee controleurs. Op de allerlaatste speeldag verhoorde de trainer de smeekbede van de PSV-supporters om een keer twee aanvallend ingestelde middenvelders op te stellen. Tegen Heracles Almelo startten zowel Gastón Pereiro en Érick Gutiérrez, die in de tweede seizoenshelft uit de gratie waren geraakt. Het ontbeerde PSV na de winterstop vaak aan creativiteit, waardoor de vraag rijst of Van Bommel niet veel eerder voor een aanvallender middenveld had moeten kiezen. Opvallend was ook dat de PSV-trainer wéér niet koos voor Jorrit Hendrix, die aanvankelijk niet uit de basis weg te denken was, maar sinds de remise tegen Vitesse (3-3) alleen nog maar als invaller twee keer aan de bak is gekomen.

En dan nog even dit…

Een prachtige keeperswissel!

Ricardo van Rhijgen goal

Dat belooft nog wat voor volgend seizoen!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 augustus 2019

  2. vrijdag 23 augustus 2019