Terugblik: drukte in Doetinchem tijdens ontspannen Ajax-avond

Terugblik: drukte in Doetinchem tijdens ontspannen Ajax-avond

16 mei 2019 – Ajax kroonde zich gisteravond voor het eerst in vijf jaar weer tot kampioen van de Eredivisie. De manier waarop dat ging - erg ontspannen en zonder enige druk - stond in schril contrast met alle drukte en hectiek buiten het veld. FCUpdate.nl was erbij in Doetinchem en tekende het verhaal buiten de lijnen op. Het is een kleine anderhalf uur voor aanvang van het duel tussen Ajax en De Graafschap als een medewerker van De Graafschap langs de lijn tot een kraakheldere conclusie komt: "Het is hier zo ver voor de wedstrijd nog nooit zo druk geweest." Enkele minuten eerder maakte De Graafschap-perschef Marc Teloh, die eerder deze week al had aangekondigd een gekkenhuis te verwachten, nog excuses: "Het spelershome is ingericht als extra persruimte, maar die gaat pas om half zeven open. Even geduld hebben dus."

Via Twitter werden supporters al gewaarschuwd voor extreme drukte. 'Beste Superboeren, het wordt vanavond erg vol in en rond De Vijverberg. Mocht ie in de gelegenheid zun om met de fiets te komme, bu-j spekkoper', staat niet voor niets op het Twitter-account van de Superboeren. Hoewel daaronder de boodschap volgt dat het parkeren bij Gamma en Praxis verboden is en het kan leiden tot boetes of zelfs het wegslepen van de auto, wordt het risico genomen. Binnen kruipt de groep journaille door elkaar als een kleuterklas op schoolreisje: ontspannen met een grote groep in een net wat te kleine ruimte, maar toch ook wel uitkijkend naar wat er komen gaat. 

Video-boodschap
De spelers van Ajax trekken zich gedurende de avond weinig aan van alle extra aandacht. De spelers lopen om even voor half zeven voor een inspectie het veld op alsof ze in het defilé van een wandeldriedaagse lopen. Erik ten Hag en Henk de Jong maken een ontspannen praatje over de gebruikelijke koetjes en kalfjes en Frenkie de Jong spreekt op herhaaldelijk verzoek van een supporter nog ontspannen een boodschap voor diens zoontje in. Je kunt veel van de aanstaande kampioenen zeggen, maar niet dat ze onbereikbaar zijn. 

Zo ontspannen als de Ajacieden vóór het duel ogen, zo spelen ze ook. Niet voor niets vertelt Daley Blind na het duel glimlachend dat Ajax eigenlijk niet meer hoefde en dat voor opponent De Graafschap 'wel hetzelfde gold'. Het eerste half uur op het veld is tam, maar daarnaast allesbehalve. De uitsupporters kronen zich woensdagavond ook tot landskampioen liedjes zingen en wisselen de Ajax-nummers vanaf het begin met elkaar af. Al beperken de Ajax-fans zich niet alleen tot het uitvak. De wonderschone openingstreffer van Lasse Schöne past niet direct in het duel, maar wel in het seizoen dat Ajax afwerkte. De klasse spat af van de perfecte vrije trap en brengt de handen op elkaar. Dat gebeurde bij de Ajacieden overigens al binnen een minuut, toen in Eindhoven Heracles de score opende. 

Broodje bal
Youssef El Jebli, de meest dreigende speler van de Superboeren, zorgt er vervolgens voor dat óók de thuisploeg nog wat te vieren heeft op Ajax' kampioensfeest. Een kort feestje, want door het doelpunt van Nicolas Tagliafico is die al snel weinig meer waard. De blik van de thuisploeg is al volledig op de play-offs gericht, toch doen ze het een stuk beter dan in de ArenA en incasseren slechts de helft van het aantal tegentreffers van in Amsterdam. Bovendien scoren ze ook één keer vaker. Wie ook scoren zijn de journalisten. In de perszaal à la spelershome smaken de vele Achterhoekse broodjes bal meer dan uitstekend. Nóg een reden waarom de Superboeren absoluut niet mogen degraderen.

Hoe dan ook: de voorsprong is voor supporters reden om direct na rust al met grote, afgedrukte landstitels te zwaaien. Toch pakt Ajax voor het laatste fluitsignaal nóg een prijs. Dusan Tadic wordt met zijn twee goals na de pauze gedeeld topscorer van de Eredivisie. Het maakt de vreugde er na het laatste fluitsignaal alleen maar groter op. Nadat de Amsterdamse supporters vlak voor het laatste fluitsignaal ook buiten het veld letterlijk voor vuurwerk zorgen, is het de beurt aan de spelers om op het veld dan toch eindelijk echt zonder welk voorbehoud dan ook een feestje te bouwen. Ajax is officieel kampioen van Nederland! 

Waar de remmen pas buiten De Vijverberg écht los zullen zijn gegaan, laten de spelers en staf van Ajax in Doetinchem zien ontzettend verheugd te zijn met de eerste landstitel in vijf jaar. Teammanager Jan Siemerink - hij heeft naar eigen zeggen ook een onmisbaar aandeel gehad in de titel, vooral naar eigen zeggen - toont hoe je met champagne spuit en Lasse Schöne roept dat het bier in de bus in elk geval koud staat. First things first. Daley Blind en Frenkie de Jong, die desgevraagd zijn vakantiebestemming niet prijs geeft, roemt na het duel vooral het collectief. Niet veel later trekt kampioen Ajax naar onze hoofdstad. En in Doetinchem? Daar wordt de persruimte weer teruggebracht naar de normale grootte. Zóveel aandacht is voor die play-offs nou ook weer niet...

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 augustus 2019

  2. vrijdag 23 augustus 2019