Ajax officieel landskampioen na simpele zege in Doetinchem

15 mei 2019, 21:30   Bijgewerkt: 15 mei 2019, 23:58

Zoals in de lijn der verwachtingen lag, heeft Ajax woensdagavond in Doetinchem de landstitel in de wacht gesleept. Alleen een nederlaag én een grote zege van PSV hadden roet in het eten kunnen gooien, maar dat gebeurde niet. Ajax won met 1-4 van De Graafschap en legde zo voor het eerst in vijf jaar weer beslag op de schaal. Het is de 34ste voor Ajax en daarmee eentje met emotionele waarde. Zoals Donny van de Beek al zei: deze titel is ook voor Appie Nouri.

Doordat Ajax de halve finales van de Champions League haalde, had Ajax het aanstaande kampioenschap zomaar op een déjà vu uit kunnen lopen. Nadat alle andere opties onmogelijk werden geacht, besloot de KNVB speelronde 33 naar woensdag 15 mei te verplaatsen. Zo werd de uitwedstrijd tegen De Graafschap opnieuw de laatste horde richting het winnen van de Eredivisie. Gezien de stand in de Eredivisie leek een herhaling van 2016 zeker mogelijk, want Ajax was weer koploper met PSV als naaste belager.

Gelukkig voor Ajax beging PSV een grote fout in de oorspronkelijke laatste speelronde. Op bezoek bij AZ gingen de Eindhovenaren met 1-0 onderuit, wat een voorsprong van drie punten opleverde voor Ajax. Zo'n ruime marge op de tweede plaats had Ajax nog niet gehad dit seizoen, tot het 3-3 gelijkspel van PSV bij Vitesse op 7 april was Ajax de jager geweest en PSV de prooi. Nadat Ajax de directe concurrent op 31 maart in de Johan Cruijff ArenA met 3-1 versloeg en het in Arnhem dus helemaal misging voor PSV, draaiden de rollen om. Sindsdien heeft Ajax de koppositie niet meer uit handen gegeven.

Ramus Kristinsen

Ramus Kristinsen

Zoals verwacht had Ajax het betere van het spel en creëerde het team van Ten Hag de meeste kansen. De Graafschap probeerde met name tegen te houden, slechts een minuut of 35 lukte dat. Daley Blind en Donny van de Beek misten eerst nog, maar Lasse Schöne trof wel doel uit een vrije trap: 0-1. Daarmee was het hek van de dam, want er volgden nog twee goals. Youssef El Jebli maakte namens De Graafschap gelijk, waarna Nicolas Tagliafico op aangeven van Hakim Ziyech de 1-2 binnen gleed.

Nu het kampioenschap dus echt binnen was, kon Ajax zich verder gaan richten op het record, zoals het doelpuntenrecord van 122 treffers in een seizoen. Daarnaast had Dusan Tadic nog wat voor om te spelen, hij stond nog twee goals achter op Luuk de Jong van PSV (28). Halverwege de tweede helft reduceerde hij die achterstand tot één goal. De Serviër mocht weer eens aanleggen vanaf de stip, nadat Frenkie de Jong na een lange solo was neergelegd. Tadic vond de bovenhoek met zijn penalty.

De Graafschap tegen Cambuur in nacompetitie

Waar Ajax de competitie dus met de titel afsloot, eindigt De Graafschap op de zeventiende plaats. Voor de Superboeren wachten nu de play-offs om promotie en degradatie. De eerste tegenstander daarin is SC Cambuur, dat al afrekende met Almere City. Saillant detail is dat Henk de Jong volgend seizoen aan het roer staat in Leeuwarden. Hoewel zijn primaire taak lijfsbehoud met De Graafschap is, zal hij het ergens stiekem niet erg vinden als Cambuur volgend seizoen in de Eredivisie actief is.

Opstellingen en beoordelingen*:

De Graafschap: Nigel Bertrams 5, Leeroy Owusu 5, Bart Straalman 6, Lars Nieuwpoort 6, Jordy Tutuarima 5, Javier Vet 5.5, Azor Matusiwa 6.5 (73. Frank Olijve -), Youssef El Jebli 6.5, Daryl van Mieghem 5.5 (68. Delano Burgzorg 5), Fabian Serrarens 5, Nabil Bahoui 4.5 (80. Stef Nijland -).

Ajax: André Onana 5, Noussair Mazraoui 5 (59. Rasmus Kristensen 5.5), Matthijs de Ligt 5, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6.5, Frenkie de Jong 7, Lasse Schöne 6.5 (63. Kasper Dolberg 5), Donny van de Beek 6 (78. Dani de Wit -), Hakim Ziyech 7, Klaas-Jan Huntelaar 5.5, Dusan Tadic 7.5.

Man of the match: Dusan Tadic

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen