Hoe de 34ste landstitel van Ajax een aantal cirkels rond maakte

16 mei 2019, 07:15

Ajax is landskampioen van het seizoen 2018/2019. Eenvoudig ging het niet altijd na een lange strijd met PSV, maar uiteindelijk was het zeker wél overtuigend. Met de eerste titel sinds vijf seizoenen is de cirkel in Amsterdam rond, sterker nog zijn er meerdere cirkels rond. Het werd met een 1-4 zege een bijzondere avond in Doetinchem voor de Amsterdammers, die zich voor het eerst sinds 2014 weer de beste van Nederland mogen noemen.

Allereerst is het kampioenschap het mooist denkbare eerbetoon aan Abdelhak Nouri. Donny van de Beek gaf voor het duel met De Graafschap nog maar eens aan waarom: "Ik vraag rugnummer 34, want de 34e landstitel, daar gaan wij voor zorgen", had Nouri hem enkele dagen voor zijn treurige hartstilstand verteld. De Ajacieden - en alle fans! - hebben meermaals prachtige gebaren gemaakt aan Nouri en zijn familie. Hoe ze in Amsterdam zijn omgegaan met dit enorme verdriet, is bemoedigenswaardig. De uitreiking van het kampioenschap was een mooi en verdrietig moment tegelijk voor de Ajax-vrienden van Nouri, maar bovenal emotioneel. "Ik heb het al gezegd, dat deze titel natuurlijk voor hem is", zei Van de Beek na de zege in Doetinchem. Ook voor Frenkie de Jong was het 'extra speciaal'. Aan de 34ste landstitel van Ajax zit voor altijd een heel bijzonder randje.

Ook voor Alfred Schreuder en zijn (voormalig FC Twente-)aanhangers heeft het kampioenschap iets bijzonders. De assistent liet Duitsland achter zich om zich te herenigen met Hakim Ziyech in Amsterdam, de pupil die zich altijd tegen het ontslag van Schreuder heeft uitgesproken bij FC Twente. Toen daar in de zomer ook Dusan Tadic - die Schreuder ziet als zijn beste trainer ooit - bijkwam, was er nog een speler die voor de assistent-coach een flinke stap harder liep. Met Tadic als MVP en Ziyech als aanjager in de laatste fase van het seizoen toen het écht moest heeft Schreuder een prachtig afscheid gehad met een titel. Een titel pakte hij in Enschede ook als assistent, maar ditmaal vertrekt hij door de voordeur en dat laatste zal voor Ziyech ook zo zijn. Na het moeilijke vorige seizoen werd zijn bijdrage ditmaal eindelijk wel op waarde geschat. En Tadic pakte voor het eerst in zijn loopbaan eremetaal.

Een mooi moment is het ook voor Sjaak Swart (en alle andere Ajax-fans). Want na het 1-1 gelijkspel door Bryan Smeets in 2015 bleef De Vijverberg voor altijd een zwakke plek van Ajax en toen De Superboeren promoveerden, werd er in de eerste tweet van Ajax gerefereerd aan die wedstrijd. 'Tot op de laatste speeldag', knipoogde de club. Door het Europese succes van Ajax werd het ook nog de waarheid. Een nieuw trauma in Doetinchem kwam er voor Ajax echter niet, want PSV verloor op bezoek bij AZ en dus lag er op het laatste duel met De Graafschap geen enkele druk meer. Het kan niet anders of de Ajax-fans vonden dat stiekem toch wel lekker. Voor Swart zelfs een reden om een ontspannen potje golf te spelen tijdens de kampioenspot: het kan verkeren.

Dat merkte ook Klaas-Jan Huntelaar dit seizoen. De ervaren spits was in de voorbereiding extreem belangrijk in de voorrondes van de Champions League, deed het goed in de Eredivisie en kreeg gedurende het seizoen toch steeds minder speelminuten. De rentree van Kasper Dolberg en de Dusan Tadic-in-de-spits-variant betekenden minder speeltijd voor The Hunter. Maar de ervaren spits bleef extreem hard trainen en dwong zijn kansen af bij Ajax. Hij ging over de dolende Dolberg heen in de pikorde, speelde en scoorde in de bekerfinale en was tegen FC Groningen van cruciale waarde in de titelstrijd - waarin het met zestien treffers samen met Ziyech tweede werd achter Tadic. Hoewel hij in augustus 36 jaar wordt, won hij nooit eerder het Nederlandse kampioenschap. Dat hij dat op bezoek bij zijn eerste club De Graafschap mag doen, maakte ook voor hem de cirkel rond. 

Maar juist omdat er zoveel cirkels rond kwamen met deze titel van Ajax in een grandioos seizoen, maakt het de missie van Ten Hag - die naar eigen zeggen geen plannen heeft om te vertrekken - en de beleidsbepalers van Ajax voor komend seizoen zo veel moeilijker. Het elftal zal ongetwijfeld een gedaanteverwisseling krijgen, waardoor een evenaring van het eerste volledige seizoen onder Ten Hag vrijwel onmogeijk is. Maar niemand die daar tijdens de huldiging donderdag aan zal denken en geef ze na vijf jaar titeldroogte in Amsterdam eens ongelijk. Voor nu rest slechts dat de cirkel daadwerkelijk helemaal rond zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen