Overzicht: hier zit nog wél spanning op in Eredivisie

Overzicht: hier zit nog wél spanning op in Eredivisie

15 mei 2019 – Bovenin en onderin is de onzekerheid in de Eredivisie (normaliter) wel verdwenen, toch is er nog wel iets van spanning aanwezig. Bijvoorbeeld welke clubs in de play-offs uit gaan komen en wie tegen wie speelt in de strijd om Europees voetbal. Verder zijn er slechts drie clubs al helemaal zeker van hun plaats op de ranglijst in de Eredivisie: een overzicht van waar er nog wél spanning zit.
Titelstrijd

1. Ajax: 83 punten, +84 doelsaldo
2. PSV: 80 punten, +70 doelsaldo

De titelstrijd is al zo goed als zeker gespeeld. Het verschil in doelsaldo is veertien doelpunten en omdat PSV minder treffers gemaakt heeft, moet het vijftien doelpunten goedmaken in de laatste speelronde. Want na doelsaldo wordt er gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten voor. PSV moet bijvoorbeeld met 13-0 winnen van Heracles Almelo, terwijl Ajax 2-0 verlies bij De Graafschap. Dat is een scenario waarin de Eindhovenaren er alsnog met de titel vandoor gaan.

In een niet-realistisch scenario kan het zelfs nog op onderling resultaat gaan. Als PSV 20-7 wint van Heracles Almelo en Ajax met 1-0 verliest van De Graafschap, zijn zowel het doelsaldo als ook het aantal doelpunten voor gelijk. Dan wint PSV de titel op het onderling resultaat (3-0, 3-1).

3. Feyenoord - zeker
4. AZ - zeker

Play-offs om Europees voetbal

5. Vitesse: 50 punten, +17 doelsaldo
6. FC Utrecht: 50 punten, +7 doelsaldo
7. Heracles Almelo: 48 punten, -5 doelsaldo
8. FC Groningen: 45 punten, -1 doelsaldo
9. Willem II: 44 punten, -10 doelsaldo
10. ADO Den Haag: 42 punten, -9 doelsaldo

Hier zit vermoedelijk nog de grooste spanning in de Eredivisie. Niet alleen wie de play-offs ingaan, maar ook wie tegen wie speelt. FC Utrecht, Vitesse en Heracles Almelo gaan met een gerust hart de play-offs in: afhankelijk van het resultaat is wie ze treffen. Vitesse en Utrecht kunnen nog vijfde, zesde of zevende worden, terwijl Heracles elke play-offplaats kan bemachtigen. 

FC Groningen zal tegen FC Emmen nog wel aan de bak moeten. Bij een overwinning zijn ze zeker van de play-offs, bij een gelijkspel is het afhankelijk wat Willem II tegen ADO Den Haag doet. De Tilburgers moeten door hun doelsaldo vrijwel zeker winnen om de play-offs in te mogen en dat laatste geldt voor ADO Den Haag helemaal. Zij moeten ruim winnen en FC Groningen heel dik zien verliezen om een verschil van drie punten en acht doelpunten goed te maken. Enig voordeel: het aantal gescoorde goals is wél in hun voordeel.

Linkerrijtje

11. SC Heerenveen: 41 punten, -7 doelsaldo
12. VVV-Venlo: 41 punten, -14 doelsaldo

Omdat ADO Den Haag en Willem II tegen elkaar spelen, kunnen SC Heerenveen en VVV-Venlo niet meer in het linkerrijtje komen. Beide ploegen kunnen maximaal over een van die teams heen en voor hen is de tiende plaats zodoende het maximale haalbare. Als ze een punt pakken, dan houden ze PEC Zwolle definitief onder zich.

13. PEC Zwolle: 38 punten, -13 doelsaldo (kan maximaal twee plekken stijgen)
14. FC Emmen: 35 punten, -32 doelsaldo (kan nog één plek dalen)
15. Fortuna Sittard: 34 punten, -27 doelsaldo (kan maximaal één plek stijgen)
16. Excelsior: 30 punten, -35 doelsaldo (kan maximaal één plek dalen)
17. De Graafschap: 29 punten, -34 doelsaldo (kan maximaal één plek stijgen)
18. NAC Breda - zeker

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019

  3. woensdag 22 mei 2019