Speler van de Week: Ziyech van persona non grata naar lieveling

Speler van de Week: Ziyech van persona non grata naar lieveling

13 mei 2019 – Dat Hakim Ziyech zondag min of meer het middelpunt van de Ajax-vreugde was, leek pakweg een jaar geleden vrijwel ondenkbaar. De aanvallende middenvelder werd in de tweede seizoenshelft van het afgelopen seizoen geregeld uitgefloten en wilde weg uit Amsterdam. Het sentiment rond de Marokkaan is inmiddels compleet veranderd. Zijn goede spel tegen FC Utrecht (4-1) levert hem de titel Speler van de Week van FCUpdate.nl op.Een jaar geleden ging Ziyech door een diep dal bij Ajax. De spelmaker werd geregeld uitgefloten en kreeg vanaf de tribune liedjes als 'Ziyech rot op!' naar zijn hoofd geslingerd. Het deed hem wel degelijk iets, zo bleek onder meer in februari 2018. Na een doelpunt tegen NAC Breda haalde hij zijn gram door met zijn handen het praatgebaar te maken naar de tribunes. Met Ajax werd Ziyech vervolgens geen kampioen en dus leek een zomerse transfer een zekerheid.

AS Roma meldde zich in Amsterdam, maar daar had Ziyech geen goed gevoel bij. Verder bleef het opmerkelijk rustig in de Johan Cruijff ArenA wat betreft de interesse in de Marokkaan. Het teleurstellende WK met zijn land had daar ongetwijfeld ook mee te maken. Omdat de clubs uitbleven, besloot Ziyech een nieuw, verbeterd contract te tekenen bij Ajax. Tegen ieders verwachting.

Het typeert de aanvallende middenvelder. Niet opgeven, maar vechten en doorgaan. Zijn goede spel in dit seizoen zorgde ervoor dat het sentiment compleet draaide. In de Champions League blonk hij uit met thuisgoals tegen Juventus en Real Madrid waarmee hij de Johan Cruijff ArenA in extase bracht. De Ajax-fans hebben de frêle spelmaker compleet omarmd. Sterker nog: hij is inmiddels de grote publiekslieveling en dat heeft hij volledig zelf afgedwongen.

Een jaar nadat het 'Ziyech rot op!' van de tribunes rolde, wordt de spelmaker in hetzelfde stadion nu wekelijks luidkeels toegezongen. Dat gebeurde ook in de 'kampioenswedstrijd' tegen Utrecht, waarin hij uitklonk zonder direct bij een doelpunt betrokken te zijn. Hij kreeg zelfs een publiekswissel. Ziyech bewijst dit seizoen ook met zijn werklust belangrijk te zijn, iets wat hem in het verleden vaak werd verweten bij onder meer sc Heerenveen en FC Twente. Daarmee lijken alle twijfels over Ziyech compleet weggenomen en zullen er komende zomer ongetwijfeld meer clubs dan alleen Roma de weg naar Amsterdam weten te vinden.

Uitleg Speler van de Week
Iedere Eredivisie-wedstrijd heeft een Man of the Match, van wie de drie met de hoogste beoordeling (zie de beoordelingen onder de verslagen van Eredivisie-wedstrijden) worden genomineerd. Via Twitter kun jij iedere speelronde je stem uitbrengen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 22 augustus 2019

  2. woensdag 21 augustus 2019

  3. dinsdag 20 augustus 2019