NAC gedegradeerd, handhaving Emmen en Fortuna

NAC gedegradeerd, handhaving Emmen en Fortuna

12 mei 2019 – NAC Breda is gedegradeerd uit de Eredivisie. Het elftal van Ruud Brood verloor op bezoek bij sc Heerenveen (2-1) en kan de concurrentie niet meer inhalen. FC Emmen en Fortuna Sittard handhaafden zich rechtstreeks, terwijl De Graafschap en Excelsior veroordeeld werden tot het spelen van play-offs.Heerenveen - NAC 2-1
NAC streed voor de laatste minimale kans om te ontlopen aan degradatie uit. De Bredanaars kregen daar ook alle gelegenheid toe van het gezapige sc Heerenveen. Mikhail Rosheuvel ontpopte zich tot gevaarlijkste man van de bezoekers, maar leverden de mogelijkheden geen kansen op. Ook in de tweede helft was NAC de enige ploeg die er wat van wilde maken. Toch ging de Parel van het Zuiden ten onder. Het maakte de 1-1 van Sam Lammers nog wel ongedaan door een rake kopbal van Menno Koch, maar na een van richting veranderd schot van Mitchell van Bergen in de laatste minuut was het definitief gedaan met NAC in de Eredivisie.

Man of the Match: Menno Koch (7) 

Willem ll – FC Emmen 2-3
FC Emmen had drie punten voorsprong op De Graafschap en ging dus redelijk ontspannen de voorlaatste speelronde in. Dat ontspannen gevoel verdween echter al snel, want Willem ll was duidelijk voornemens zich te revancheren voor de verloren bekerfinale. Treffers van Vangelis Pavlidis en Aleksander Isak zorgden voor een comfortabele Tilburgse voorsprong, maar op slag van rust deed Luciano Slagveer met geluk toch wat terug.
De aansluitingstreffer van Slagveer bleek cruciaal, want gesterkt door de tussenstand bij de wedstrijd van concurrent De Graafschap liet FC Emmen de hoop niet varen. Het wist dat een gelijkspel voldoende zou zijn voor handhaving en de cruciale gelijkmaker viel ook. Hilal Ben Moussa haalde twintig minuten voor tijd de trekker over en liet het uitvak in Tilburg ontploffen. Het werd evenwel nog mooier voor de Emmenaren, want niet lang na de gelijkmaker kopte Michael de Leeuw ook nog de winnende treffer tegen de touwen (2-3). FC Emmen voetbalde het vervolgens netjes uit en kan zich gaan opmaken voor een nieuwe jaargang in de Eredivisie.

Man of the Match: Michael de Leeuw (7)

Vitesse – De Graafschap 6-1
Voor De Graafschap was speelronde 33 een kwestie van do or die. Niet alleen moest zondagmiddag de laatste strohalm voor rechstreekse handhaving worden gegrepen, dat moest ook nog eens gebeuren op bezoek bij aartsrivaal Vitesse. De Doetinchemmers begonnen sterk in de Gelredome en hadden pech toen een treffer van Charlison Benschop wegens buitenspel werd afgekeurd. Door een knullige eigen goal van Bart Straalman draaide het momentum vervolgens volledig om, waarna Thomas Buitink nog voor rust de 2-0 wist te maken.
Het werd al snel duidelijk dat De Graafschap een heroïsche comeback niet kon opbrengen. In een slaapverwekkende tweede helft gebeurde lange tijd niets, maar liep Vitesse in de laatste twintig minuten uit naar een ruime zege. Buitink maakte zijn tweede en Martin Ødegaard, Oussama Darfalou en Richie Musaba pakten ook hun goaltje mee. Youssef El Jebli maakte nog een eretreffer voor De Graafschap (6-1).

Man of the Match: Thomas Buitink (7,5)

Heracles Almelo - Excelsior 4-5
Excelsior speelde een krankzinnig duel bij Heracles Almelo. De Kralingers gaven twee keer een voorsprong uit handen, keken tegen 4-2 achterstand aan en gingen tot met de drie punten naar huis. Waar Adrian Dalmau met een hattrick uitblonk bij Heracles, deed Elias Mar Omarsson dat aan Rotterdamse zijde. Ook hij produceerde een hattrick. Zijn meest opvallende doelpunt was de 1-2. Omarsson schoot de bal in het lege doel nadat Alexander Merkel zijn eigen doelman Janis Blaswich van de bal liep, terwijl de keeper de bal uit wilde trappen.

Man of the Match: Adrian Dalmau (8) 

FC Groningen – Fortuna Sittard 3-0
Ook voor Fortuna Sittard was deelname aan de playoffs nog niet officieel afgewend. De Limburgers konden een nieuw jaar Eredivisie op bezoek bij FC Groningen wel officieel veilig stellen. Dat leek de ploeg van René Eijer niet bepaald te beseffen, want de eerste helft was FC Groningen duidelijk de bovenliggende partij. Paul Gladon zorgde voor de openingsgoal die een 1-0 ruststand tot gevolg had. FC Groningen kwam na rust vervolgens nauwelijks meer in de problemen. Het liet haar publiek nog wel opveren, via een prachtige treffer van de zeer waarschijnlijk vertrekkende Ritsu Doan. Het slotakkoord van elf meter was voor Samir Memisevic (3-0).

Man of the Match:  Ritsu Doan (7,5)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 27 mei 2019

  2. zondag 26 mei 2019