Vitesse en Heracles play-offs in, Groningen naar plek acht

12 mei 2019, 16:40   Bijgewerkt: 12 mei 2019, 16:51

Vitesse en Heracles Almelo hebben zich zondagmiddag in navolging van FC Utrecht verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Het vierde en laatste ticket zal op de laatste speeldag worden vergeven. Daarvoor heeft FC Groningen nu de beste papieren. De Groningers wonnen voor eigen publiek met 3-0 van Fortuna Sittard en zagen Willem II verrassend met 2-3 verliezen FC Emmen. Ook ADO Den Haag, dat stuntte bij Feyenoord (0-2), mag nog hopen op play-offvoetbal.

Vitesse - De Graafschap 6-1

Vitesse was voorafgaand aan de een na laatste speelronde al zo goed als zeker van deelname aan de play-offs, maar had nog een puntje nodig om aan alle twijfels een eind te maken. Tegen De Graafschap - dat de punten enorm goed kan gebruiken - maakten de Arnhemmers geen fout. Vroeg in de wedstrijd leken de Superboeren op voorsprong te komen, maar een doelpunt van Charlison Benschop werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Aan de andere kant nam Vitesse vervolgens met enig geluk de leiding. Een schot van Martin Ødegaard leek naast te vliegen, maar eindigde via de benen van Bart Straalman alsnog in het doel. Het duurde niet lang tot ook de 2-0 viel. Met zijn zesde van het seizoen verdubbelde Thomas Buitink de score. Na rust ging het hard in Arnhem. Buitink, Ødegaard, Oussama Darfalou en Richie Musaba voerden namens Vitesse de score op naar 6-1. Youssef El Jebli redde tussendoor de eer van De Graafschap door uit een vrije trap te scoren.

Man of the Match: Thomas Buitink (7,5)

{image[334341][right-half][]}Heracles Almelo - Excelsior 4-5

In een spectaculaire wedstrijd heeft Heracles Almelo zich geplaatst voor de play-offs. De Heraclieden kwamen tot twee keer toe op achterstand, gaven een 4-2 voorsprong weg, maar mogen ondanks een 4-5 nederlaag deelnemen aan de nacompetitie. Voor rust vielen de eerste drie doelpunten. Elias Mar Omarsson scoorde twee keer namens Excelsior, Adrian Dalmau eenmaal namens de thuisploeg.

Na rust leek Heracles de wedstrijd naar zich toe te trekken. Door nog eens twee goals van Dalmau en een fanastische treffer van Lerin Duarte kwam Heracles op 4-2. Daarna ging het echter helemaal mis voor de Heraclieden. Jurgen Mattheij maakte twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer, Dennis Eckert zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker en Omarsson prikte in blessuretijd de 4-5 binnen.

Man of the Match: Adrian Dalmau (8)

FC Groningen - Fortuna Sittard 3-0

Zelf winnen en hopen dat Willem II een foutje maakt. Met die gedachte ging FC Groningen het thuisduel met Fortuna Sittard in. De Groningers, die in 2019 voor eigen huis nagenoeg ongenaakbaar zijn, namen vlak voor rust de leiding. Uit een voorzet van Deyovaisio Zeefuik opende Paul Gladon met een kopbal de score. Een aardig doelpunt, maar lang niet zo mooi als de 2-0. Die werd gemaakt door Ritsu Doan, die vanaf een meter of 25 verwoestend uithaalde en via de onderkant van de lat scoorde. Vlak voor tijd viel ook de 3-0, die vanaf de strafschopstip werd gemaakt door Samir Memisevic.

Door de zege neemt FC Groningen de cruciale achtste plaats over van Willem II, dat een verrassende thuisnederlaag leed tegen FC Emmen. De Groningers hebben in de laatste speelronde aan een overwinning op FC Emmen genoeg om zich te plaatsen voor de nacompetitie. Willem II heeft één punt minder, nummer tien ADO Den Haag staat drie punten achter.

Man of the Match: Ritsu Doan (7)

{image[334346][right-half][]}Feyenoord - ADO Den Haag 0-2

Om nog een kleine kans op de play-offs te maken, moest ADO Den Haag stunten bij Feyenoord. Dat betekende tegelijkertijd dat de Hagenaren het afscheidsfeestje van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst moesten verpesten. Dat gebeurde ook. ADO nam vlak voor rust brutaal de leiding. Kenneth Vermeer keerde in eerste instantie nog op sublieme wijze een kopbal van Erik Falkenburg, maar uit de hoekschop die volgde maakte de aanvallende middenvelder alsnog de 0-1.

Sheraldo Becker dompelde De Kuip in rouw door na rust de score te verdubbelen. De rappe aanvaller werd compleet vrij gelaten en schoof de bal beheerst langs Vermeer. Feyenoord slaagde er niet in om wat aan de dubbele achterstand te doen, waardoor ADO met nog één wedstrijd te gaan een mini-kansje heeft op de play-offs. Dan moeten de Hagenaren op de laatste speeldag winnen en hopen dat FC Groningen en Willem II de fout in gaan.

Man of the Match: Robin van Persie (8)

Willem II - FC Emmen 2-3

Via het bekertoernooi slaagde Willem II er niet in zich te plaatsen voor Europees voetbal, maar via de play-offs kunnen de Tilburgers zich alsnog kwalificeren voor de Europa League. Dan moest de club van trainer Adrie Koster allereerst de achtste plaats wel zien vast te houden. Met een voorsprong van twee punten op nummer negen FC Groningen begon Willem II aan het thuisduel met FC Emmen, dat zich in Tilburg veilig kon spelen.

Het duurde iets meer dan een halfuur tot het openingsdoelpunt viel. Maar daarna ging het ook hard. Evangelos Pavlidis opende de score, Alexander Isak verdubbelde even later de marge, maar nog voor rust maakte FC Emmen via Luciano Slagveer de aansluitingstreffer. De Emmenaren drukten na rust door en kregen loon naar werken. Hilal Ben Moussa trok de stand gelijk, Michael de leeuw schoot vervolgens de 2-3 binnen. Door de nederlaag zakt Willem II naar plek negen en heeft het plaatsing voor de play-offs niet meer in eigen handen.

Man of the Match: Michael de Leeuw (7)