Ajax verslaat FC Utrecht en is door fout PSV officieus kampioen

12 mei 2019, 16:24   Bijgewerkt: 12 mei 2019, 16:39

Ajax is officieus de kampioen van Nederland. De ploeg van Erik ten Hag kende ondanks een dramatische start tegen FC Utrecht een eenvoudige middag, vooral dankzij uitblinker Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar en Donny van de Beek. Dusan Tadic besliste het duel vlak voor tijd met twee goals (4-1) en omdat PSV verloor van AZ, was het vier dagen na de teleurstelling in Amsterdam heel groot feest. 

Zoals Ajax de Johan Cruijff ArenA verliet, zo begon het zondagmiddag in eigen huis tegen FC Utrecht ook. Waar Erik ten Hag hoopte de kater snel van zich af te voetballen, stond het binnen een minuut 0-1 voor de bezoekers. Vanaf de aftrap bouwden de gasten aan een aanval, die terecht kwam bij Othman Boussaid. De jonge aanvaller schoot vanaf links in het strafschopgebied hard raak in de verre hoek en bezorgde de Amsterdammers de volgende harde dreun (0-1).

Hij had ook een rol in de uiterst belangrijke treffer vlak voor rust. Via The Hunter kwam de bal bij Tadic, die een voorzet gaf op Van de Beek - die in blessuretijd van de eerste helft de bevrijdende 2-1 maakte. Toen vervolgens Guus Til na de pauze de 1-0 in Alkmaar maakte, was er voor heel de ArenA reden om flink te juichen, ondanks dat Noussair Mazraoui - hij kreeg de voorkeur boven Lasse Schöne op het middenveld - na een heerlijke pass van Ziyech zijn grote kans op Jensen schoot.

Niet veel later pakte de Deense goalie ook een kopbal van Donny van de Beek, een mislukte hakbal van Huntelaar en zacht schotje van Tadic. Ajax drukte FC Utrecht wel naar achteren na de pauze, met name via uitblinker Ziyech, maar de bevrijdende derde treffer wilde maar niet vallen. De bezoekers konden weinig anders doen dan de boel achterin dichthouden, mede omdat Advocaat na ruim een uur door drie (lichte) blessuregevallen al door zijn wissels heen was.

Daar kan Ajax een feest gaan vieren, want door het verlies van PSV in Alkmaar (1-0) kon er een halve week na het verdriet na het laatste fluitsignaal tegen Tottenham Hotspur nu een groot feest losbarsten in hetzelfde stadion. In theorie kunnen de Amsterdammers de titel nog verspelen, maar realistisch is dat gezien de voorsprong van drie punten en veertien doelpunten niet. Voor het eerst sinds 2014 gaan de Amsterdammers weer eens de titel pakken in de Eredivisie en doen dat op De Vijverberg. Daarmee kan de kater uit 2014 - en tussenliggende jaren - definitief worden weggespoeld.

Opstellingen en beoordelingen* 

Ajax: Andre Onana 6,5, Joël Veltman 6,5, Matthtijs de Ligt 7, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 5,5, Frenkie de Jong 6,5, Noussair Mazraoui 6 (72. Lasse Schöne -), Donny van de Beek 6,5, Hakim Ziyech 9 (85. Daley Sinkgraven -), Klaas-Jan Huntelaar 7 (90. Lassina Traoré -), Dusan Tadic 6,5.

FC Utrecht: David Jensen 7, Sean Klaiber 6,5, Timo Letschert 5 (57. Emil Bergstrom 6), Willem Janssen 6,5, Nicolas Gavory 5, Riechedly Bazoer 7, Rico Strieder 6,5, Simon Gustafson 6, Othman Boussaid 7 (45. Nick Venema 4,5), Gyrano Kerk 5,5, Sander van de Streek 6.

Man of the match: Hakim Ziyech

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen