Ajax-beul Smeets over 1-1 in 2016: "Zou het weer doen"

Ajax-beul Smeets over 1-1 in 2016: "Zou het weer doen"

12 mei 2019 – In 2016 ontnam Bryan Smeets Ajax hoogstpersoonlijk het kampioenschap in de Eredivisie. Door zijn gelijkmaker ging de schaal niet naar Amsterdam, maar naar het wél winnende PSV in Eindhoven. Drie jaar later blikt Smeets, nu speler van TOP Oss, terug op zijn rol in dat bizarre competitieslot en alle aandacht die hij vervolgens kreeg. "Als ik de kans krijg, doe ik het weer."Op 8 mei 2016 was de opdracht voor het Ajax van Frank de Boer simpel: zelf winnen op De Vijverberg en dan werd de titel gepakt. Toen Ajax na een kwartier via Amin Younes op voorsprong kwam, leek er ook geen vuiltje aan de lucht. Ajax drukte echter niet door en met een droge schuiver maakte Smeets tien minuten na rust de gelijkmaker. Hier bleef het bij en daardoor werd PSV, dat in Zwolle wel wist te winnen, toch nog kampioen. "Het was een hele rare dag", blikt Ajax-beul Smeets terug in gesprek met Voetbal International.

"Het was een heel dubbel gevoel. De één was hartstikke blij met mij, de ander minder. Zoveel publiciteit had ik van tevoren niet verwacht. Hier praten ze over twintig jaar nog over." Voor Smeets persoonlijk was het helemaal een dubbel gevoel, want hij heeft van huis uit bewondering voor Ajax. Toch belemmerde hem dat niet bij het maken van die cruciale 1-1. "Als ik de kans krijg om weer te scoren, doe ik het weer. Tegen wie dan ook. Het zou schandalig zijn als ik een grote kans expres naast zou schieten. Dan kun je beter stoppen met voetballen."

Een nieuwe stunt?
Toevallig speelt Ajax komende woensdag de laatste wedstrijd van het seizoen opnieuw tegen De Graafschap, dat zodoende weer een bepalende rol kan gaan spelen in de titelstrijd. Smeets staat daar als speler van Oss zelf niet op het veld, maar kijkt wel met belangstelling uit naar dat duel. "Ik hoop op een mooie pot. Ik gun De Graafschap het allerbeste en ik gun Ajax het kampioenschap." De kans dat Ajax wederom op zo'n dramatische manier ten onder gaat, verwacht Smeets niet. "Ik denk niet dat het twee keer zal gebeuren, dat zou heel bizar zijn. Maar in de voetballerij kan alles gebeuren, je weet het nooit."

Lees ookVan Bommel over aangeslagen Ajax: "Verwerk je niet 1,2,3"

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 27 mei 2019

  2. zondag 26 mei 2019