Comebacks houden Cambuur in leven tegen Almere City

10 mei 2019, 22:42   Bijgewerkt: 10 mei 2019, 23:32

Cambuur en Almere City hebben de eerste wedstrijd van hun tweeluik in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie gelijkgespeeld. In Leeuwarden werd het na een matige eerste en een zeer vermakelijke tweede helft 2-2. Almere kwam via Anwar Bensabouh en Stijn Meijer tot twee keer toen op voorsprong, maar door Emanuel Mbende en Andrejs Ciganiks hield Cambuur toch nog een redelijk resultaat over met het oog op de return in Flevoland.

Cambuur kreeg nog voordat de wedstrijd was begonnen al een dreun te verwerken, toen bleek dat sluitpost Xavier Mous niet fit genoeg was om aan het duel te beginnen. De dit seizoen uitblinkende keeper was sowieso een vraagteken voor vanavond, maar haakte pas in de warming-up definitief af. Zijn vervanger was reservedoelman Pieter Bos en die vestigde snel de aandacht op zich, alleen niet in positieve zin. Daarover later meer. Het eerste kwartier was het aankijken nauwelijks waard. Beide ploegen waren zoekende en voor de kijker was het zoeken naar kansen. Die waren eigenlijk niet te vinden, of je moet een kopballetje van Nigel Robertha tot die categorie rekenen. Gevaar leverde dat niet alleen op.

Cambuur reeg daarna een aantal mogelijkheden op de gelijkmaker aaneen. Robertha werkte een voorzet van Robin Maulun niet binnen en een goede vrije trap van Ciganiks was een doelpunt geworden als een medespeler zijn voet tegen de bal had gezet. U raadt het al: dat gebeurde niet. Kansen voor Almere bleven uit, maar toch waren de Flevolanders zo nu en dan wel dreigend. Een voorzet van Bensabouh na een keurige vooractie van Stijn Meijer werd met heel veel moeite weggewerkt door de Friese defensie. Vijf minuten voor de rust maakte Cambuur de toch wel verdiende gelijkmaker alsnog. Nadat Mbende eerst een corner net niet tot doelpunt promoveerde, deed hij dat uit de daaropvolgende hoekschop wel. Een kopbal van Matthew Steenvoorden kwam hard tegen de lat en Mbende stond op de goede plek om de 1-1 binnen te tikken. Dit was ook de ruststand.

Almere City kwam uitstekend uit de kleedkamer, terwijl Cambuur het goede gevoel van de slotfase van de eerste helft volledig was kwijtgeraakt. De bezoekers zetten de Friezen onder druk en die kwamen de eigen helft niet af. Na een serie corners en vrije trappen kreeg Meijer een megakans op de 1-2. Verdediger Mbende wilde een pass op de spits van Almere onderscheppen, maar faalde hier hopeloos in. De maker van de 1-1 had geluk dat Meijer oog in oog met keeper Bos veel te wild over schoot. Na een uur konden Meijer en Almere alsnog juichen. Nadat doelman Agil Etemadi eerst nog had gered op een schot van Van Wermerskerken zag hij daarna dat Meijer na een geweldige voorzet van Faris Hammouti vogelvrij de 1-2 kon maken uit een moeilijke hoek.

Cambuur had door dat de enigszins afwachtende tactiek niet hielp en zocht de aanval. Dit leverde veel dreiging op en bijna de 3-2, al kon Almere nog net voorkomen dat Ciganiks zijn tweede van de avond kon maken. Almere vond 2-2 een prima resultaat en liet de bal de laatste tien minuten aan Cambuur, zelf hopend op een snelle counter. Waar het hoge tempo vlak na de 2-2 veel kansen en misschien wel doelpunten beloofde in de laatste minuten, viel dat in werkelijkheid tegen en bleef het scorebord ongewijzigd. De beslissing is dus nog niet gevallen in het eerste duel tussen deze twee, maar Almere City zal ondanks het twee keer weggeven van de voorsprong het meest tevreden zijn met de einstand.

Opstellingen en beoordelingen:

Cambuur: Pieter Bos 4; Sai van Wermerskerken 6, Emmanuel Mbende 6, Matthew Steenvoorden 6,5, David Sambissa 5,5; Kevin Jansen 6, Robbert Schilder 6,5, Andrejs Ciganiks 7; Robin Maulun 6,5, Nigel Robertha 6,5 (60. Issa Kallon 7), Kevin van Kippersluis 6,5

Almere City: Agil Etemadi 6; Bram van Vlerken 6,5, Damon Mirani 6,5, Radinio Balker 6,5, Moustapha Seck 6; Anwar Bensabouh 6,5, Faris Hammouti 7, Youri Loen 7; Torino Hunte 6 (67. James Efmorfidis 6), Stijn Meijer 6,5 (82. Kevin Luckassen -), Rogier Benschop 6

Man of the match: Faris Hammouti

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!