NEC slaat eerste slag tegen RKC, dat nalaat te scoren

NEC slaat eerste slag tegen RKC, dat nalaat te scoren

10 mei 2019 – NEC heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de eerste ronde van de play-offs. De Nijmegenaren beslisten de wedstrijd tegen RKC Waalwijk in de eerste helft binnen een paar minuten door doelpunten van Mike Tresor Ndayishimiye en Jordy Bruijn. RKC kreeg vooral in de tweede helft genoeg kansen om een doelpunt te maken, maar slaagde daar wonderwel niet in. Verder werden twee goals van de thuisploeg nog terecht afgekeurd vanwege (hinderlijk) buitenspel.De teams begonnen levendig aan deze eerste wedstrijd in de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De thuisploeg was al snel dichtbij het eerste doelpunt. Na goed voorbereidend werk van Ferdy Druijff kwam Ndayishimiye vrij net buiten het strafschopgebied. Zijn schot in de korte hoek werd echter goed gestopt door Etienne Vaessen.

Het was opmerkelijk hoeveel balverlies NEC en RKC in de beginfase van de wedstrijd leden. Van goed combinatievoetbal was absoluut geen sprake, dit tot ongenoegen van het NEC-publiek. Zij hadden zich met een duidelijk spandoek overigens al laten horen: de play-offs zien ze niet als een prijs. Er moet gewonnen worden. In dat kader had de thuisploeg een meevaller en kwam al snel op voorsprong. De tweede kans voor Ndayishimiye was wél raak: de bal bleef gevaarlijk hangen in het strafschopgebied van RKC en de middenvelder reageerde het snelst. Hij schoot de bal hard in het dak van het doel.

Na dit doelpunt leek de wedstrijd te ontvlammen. Nog geen minuut later kreeg Dylan Seys namelijk de kans om RKC op gelijke hoogte te brengen. Oog in oog met Mattijs Branderhorst schoot hij de bal tegen de keeper aan. RKC kreeg meteen het deksel op de neus, want aan de andere kant lag al snel de 2-0 in het doel. Na een hoekschop viel de bal voor de voeten van Bruijn, die niet twijfelde en hard in de korte hoek langs Vaessen schoot. Binnen een paar minuten scoorde NEC twee keer.

Na deze treffer zakte NEC in en het gokte op de snelheid van Randy Wolters en Jonathan Okita voorin. RKC had moeite het spel te maken en kwam niet verder dan een aantal ongevaarlijke pogingen van afstand. Het spel van beide teams bleef erg matig: goede momenten werden afgewisseld met simpele passes die hun doel niet bereikten. Seys kreeg tien minuten voor rust dé kans om RKC terug te brengen in de wedstrijd. De aanvaller kreeg een vrije kopkans, maar plaatste zijn inzet over het doel van NEC.

Weer leek de thuisploeg hier gebruik van te maken: Bruijn passeerde simpel een aantal tegenstanders en schoot randje zestien richting het doel van RKC. Het leek een houdbare bal voor Vaessen, maar de keeper kreeg zijn handen er niet goed tegen: de 3-0 leek op het bord te komen en dat zou bijna de knock-out voor RKC betekenen. Na overleg met de VAR keurde scheidsrechter Christiaan Bax het doelpunt echter af, omdat Druijff hinderlijk buitenspel stond in de baan van het schot. Een goede beslissing van de arbitrale team.

NEC had meteen na rust de genadeslag uit kunnen delen. Een goede voorzet van Wolters zorgde ervoor dat Okita volledig vrij voor het doel kon inkoppen, maar de vleugelaanvaller werkte de bal hoog over. RKC kwam na deze kans beter in de wedstrijd en werd gevaarlijk met een aantal afstandsschoten. De gevaarlijkste was van Seys, maar hij zag Branderhorst zijn inzet over het doel tikken.

Tahiri kreeg niet veel later een uitgelezen kans om RKC terug te brengen in de wedstrijd. Hij kwam in gevaarlijke positie aan de bal in het strafschopgebied van NEC, maar zijn wilde schot vloog voorlangs. De uitploeg deed zichzelf tekort en kreeg meerdere 100% kansen om een doelpunt te maken. Het opmerkelijkste moment van de tweede helft was de gele kaart voor NEC-speler Wolters. Anas Tahiri deed na een duel met de aanvaller net alsof hij door de bliksem getroffen was en ging naar de grond. Zijn eigen coach Fred Grim trok de middenvelder meteen weer omhoog en leek hem te vertellen dat hij zich niet aan moest stellen.

RKC was duidelijk de betere ploeg in de tweede helft. Een voorzet van invaller Darren Maatsen zweefde tot geluk van Branderhorst en NEC op de lat en niet veel later werd een schot van Tahiri van richting veranderd: ook deze bal belandde op de lat van het NEC-doel. Toch was het NEC dat dacht op 3-0 te komen. Invaller Anthony Musaba schoot de bal na een knappe aanval op aangeven van Druijff tegen de touwen. Druijff stond echter wederom in buitenspelpositie, waardoor het doelpunt van de achttienjarige aanvaller werd afgekeurd. Waar NEC nog aan het protesteren was maakte RKC bijna de aansluitingstreffer. Bilate tikte de bal van dichtbij naast het doel van NEC.

De gasten deden zichzelf in de tweede helft echter keer op keer tekort. Ook Maatsen kreeg nog een kans, maar zag zijn schot in het zijnet belandden. Daardoor kwam er geen uitdoelpunt dus voor RKC, dat volgende week dinsdag tijdens de return vol aan de bak moet om nog kans te maken op promotie naar de Eredivisie. Het zal in elk geval effectiever moeten zijn.

Opstellingen en beoordelingen*:
NEC: Mattijs Branderhorst 6,5; Guus Joppen 6, Mathias Bossaerts 6,5, Josef Kvida 6, Leroy Labylle 6,5; Mart Dijkstra 7, Mike Tresor Ndayishimiye 7,5 (Joey van den Berg -), Jordy Bruijn 7; Jonathan Okita 6, Ferdy Druijf 6, Randy Wolters 6 (Anthony Musaba 6)

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6; Jurien Gaari 6,5, Hans Mulder 6, Henrico Drost 5,5, Paul Quasten 6; Stijn Spierings 5, Daan Rienstra 5,5, Anas Tahiri 5,5 (Ezra Walian-); Dylan Seys 5 (Darren Maatsen 6), Mario Bilate 6,5, Emil Hansson 5,5

Man of the Match: Mike Tresor Ndayishimiye
*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019