Overzicht: hier zit de spanning nog volop in de Eredivisie

Overzicht: hier zit de spanning nog volop in de Eredivisie

12 mei 2019 – Met nog twee speelrondes te gaan is de Eredivisie op vrijwel alle fronten heel spannend. In de titelstrijd doen Ajax en PSV nog volop mee, terwijl AZ daarachter het rechtstreekse Europa League-ticket nog niet officieel heeft. Ook de strijd om de play-offs om Europees voetbal zijn in volle gang, net als onderin. NAC Breda heeft een wonder nodig, alle ploegen daarboven mogen nog hopen. Een overzicht waar de spanning nog zit in Nederland.Situatieschets: titelstrijd

1. Ajax : 80 punten, +81 doelsaldo
2. PSV: 80 punten, +71 doelsaldo

Bovenin is de spanning enorm, maar de situatie wel het eenvoudigst. Als Ajax twee keer wint, is het kampioen, tenzij PSV krankzinnige uitslagen neerzet. Het verschil is tien doelpunten, dus als beide teams twee keer winnen, dan moet PSV met elf (!) goals verschil over twee duels meer winnen dan de Amsterdammers. Als Ajax twee keer met 1-0 wint, moet PSV met bijvoorbeeld 6-0 en 7-0 winnen. Als het doelsaldo namelijk gelijk is, dan telt het aantal gescoorde goals en dat ligt bij Ajax in elk realistisch sowieso hoger dan bij PSV (+111 om +95).

Als één van beide ploegen nog iets meer laat liggen dan de ander in de komende twee duels, dan wordt de ploeg die de komende twee wedstrijden het beste presteert, kampioen van Nederland.

Situatieschets: rechtstreeks Europees ticket

4. AZ: 55 punten, +22 doelsaldo
5. FC Utrecht: 50 punten, +10 doelsaldo

Doordat Ajax de bekerfinale heeft gewonnen is de vierde plaats in de Eredivisie goed voor een rechtstreeks ticket naar de voorronde van de Europa League. AZ ligt uitstekend op koers, want als het in de komende duels met PSV en Excelsior minimaal één punt pakt, is het vrijwel zeker van de vierde plaats. Dan moet FC Utrecht - dat in elk scenario moet winnen van Ajax én SC Heerenveen - een verschil van twaalf treffers goed maken. Als AZ twee of meer punten pakt, dan is het zeker van plaats vier. 

Situatieschets: play-offs
5. FC Utrecht: 50 punten +10 doelsaldo 
6. Heracles Almelo: 48 punten, -4 doelsaldo 
7. Vitesse: 47 punten, +12 doelsaldo 
8. Willem II: 44 punten, -9 doelsaldo 
9. FC Groningen: 42 punten: -4 doelsaldo 
10. ADO Den Haag: 39 punten, -11 doelsaldo 
11. SC Heerenveen: 38 punten, -8 doelsaldo 
12. PEC Zwolle: 38 punten, -11 doelsaldo 
13. VVV-Venlo: 38 punten, -16 doelsaldo

FC Utrecht heeft zich reeds verzekerd van deelname aan de play-offs, maar voor de overige drie plekken ligt de strijd nog helemaal open. Heracles Almelo, Vitesse en Willem II staan op dit moment op de felbegeerde plaatsen. Al die drie clubs zouden FC Utrecht ook nog van de vijfde plaats kunnen stoten en zo een betere uitgangspositie kunnen bemachtigen voor die play-offs. Ook FC Groningen en ADO Den Haag azen nog op deelname aan het toetje van dit seizoen, maar kunnen zich vandaag dan geen misstap veroorloven. Al geldt dat natuurlijk eigenlijk voor alle ploegen.

SC Heerenveen, PEC Zwolle en VVV-Venlo hebben allen nog een theoretische kans om de play-offs te halen. Dan moet Willem II alle resterende wedstrijden (ruim) verliezen en moet één van de drie ploegen al haar duels nog winnen. Omdat PEC Zwolle en VVV-Venlo komend weekend tegen elkaar spelen, haakt minimaal één van beide ploegen dan al officieel af. Ook moeten de tussenliggende ploegen vrijwel geen punten meer pakken. Stel: SC Heerenveen wint twee keer, ADO Den Haag verliest minimaal één wedstrijd, FC Groningen pakt maximaal één punt en Willem II gaat twee keer onderuit, dan gaan de Friezen alsnog de play-offs in. Voor VVV-Venlo en PEC Zwolle geldt een zelfde soort uitkomst, al moeten zij ook nog een verschil in doelsaldo goedmaken. 

Situatieschets: degradatie en nacompetitie

14. Fortuna Sittard: 34 punten, -23 doelsaldo
15. FC Emmen: 32 punten, -33 doelsaldo
16. De Graafschap: 29 punten, -29 doelsaldo
17. Excelsior: 27 punten, -36 doelsaldo
18. NAC Breda: 22 punten, -72 doelsaldo

Met nog twee wedstrijden te gaan kunnen er nog twee ploegen rechtstreeks degraderen: NAC Breda en Excelsior. Eerstgenoemde moet de laatste twee wedstrijden van SC Heerenveen en PEC Zwolle winnen, anders speelt het komend jaar sowieso in de Eerste Divisie. Ook als Excelsior nog één punt pakt, dan valt het doek voor NAC Breda, dat in doelsaldo namelijk een verschil van ruim dertig doelpunten goed zou moeten maken in dat scenario.

In de strijd om de nacompetitie is het ook nog spannend. Excelsior kan die nog ontlopen als het zelf twee keer (ruim) wint en FC Emmen maximaal één punt pakt. Bij twee of meer punten voor de ploeg van Dick Lukkien, zijn de Rotterdammers definitief veroordeeld tot de play-offs.  

Voor De Graafschap is er nog iets meer uitzicht: zij hebben een beter doelsaldo dan FC Emmen - dat met vier punten definitief veilig is - en staan met nog twee duels drie punten achter. De Superboeren hebben dus tegen Vitesse en Ajax nog minimaal drie punten nodig en kunnen dan nog (op doelsaldo) over FC Emmen heen, maar moeten dan wel drie punten méér halen dan de Drentenaren. Ook Fortuna Sittard is nog niet helemaal veilig: zij moeten tegen FC Groningen en Feyenoord nog een puntje halen, dan kan het alleen in theorie nog fout aflopen. Bij twee punten of meer, is de promovendus helemaal zeker van nog een jaar Eredivisie-voetbal.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 17 juli 2019

  2. dinsdag 16 juli 2019