De tournee van Ajax door Europa stopt vlak voor het hoogtepunt

De tournee van Ajax door Europa stopt vlak voor het hoogtepunt

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

9 mei 2019 – Ajax veroverde de laatste maanden alle voetbalharten in Europa. De ploeg zat in elkaar als een perfect spelend orkest, met Erik ten Hag als dirigent. Zo trokken de Amsterdammers door Europa en ritmisch groeide de ploeg in het Champions League-toernooi tot ongekende hoogte. Maar vlak voor het absolute slotakkoord moest losbarsten, ging het akelig mis.

De uitvoering van orkest Ajax begint op 25 juli, amper twee weken na het WK in Rusland. Nog zonder Daley Blind en Dusan Tadic - zij vallen in - opent Hakim Ziyech met z'n verkeerde been de score van buiten het zestienmetergebied. Frenkie de Jong speelt bij afwezigheid van Blind nog als verdediger, Carel Eiting staat op het middenveld en krijgt veel complimenten. Alsof trainer Erik ten Hag aanvoelt wat er staat te gebeuren, zegt hij:  "Alleen maar goed, interne concurrentie. Bovendien gaan we als het goed is heel veel wedstrijden spelen."

De return in Oostenrijk verloopt mede door twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar uitstekend ("Ajax heeft op de transfermarkt al laten zien waar ze heen willen. Dat deden ze nu ook op het veld", aldus Sturm Graz-trainer Heiko Vogel) en hoewel er in Luik een 0-2 voorsprong wordt weggeven, bereikt Ajax simpel de play-offs waarin Dinamo Kiev wacht. De Oekraïners worden overrompeld door het tempo en ritme van de Amsterdammers. Als een volleerd strijker helpt Huntelaar een uitstekend Ajax over het dode punt, waarna ze toeslaan.

Groepsfase
In de play-offs wint Ajax met 3-1 van Dinamo en blijft het in de return - ondanks de gemiste strafschop van Dusan Tadic, de tweede in de voorronde, en zonder de geschorste Nicolas Tagliafico - overeind in Kiev: de Amsterdammers gaan de koker in van de loting voor de groepsfase van de Champions League. Daarin maakt Ajax direct indruk met een 3-0 overwinning op AEK, waarin Tagliafico zijn eigen solo speelt en met twee doelpunten een absolute hoofdrol opeist. 

Naar mate de tegenstand voor de Amsterdammers toeneemt, gaan ze alleen maar mooier en beter spelen. Het publiek en het respect daarvan voor Ajax neemt toe, zeker als in München veel indruk wordt gemaakt - zonder spelmaker Frenkie de Jong. Het ritme van de Amsterdammers lijkt met de wedstrijd beter te worden. Matthijs de Ligt en Daley Blind staan als harde slagwerkers achterin, geflankeerd door de blazers op de backpositie. Op het middenveld Donny van de Beek, Lasse Schöne en Frenkie de Jong als lichtvoetige violen, die heel gevoelig kunnen spelen, maar als het moet ook voluit kunnen strijken met een enorm bereik. Voorin lopen de absolute strijkers: uithalen waar kan, in het ritme spelen waar moet geldt voor David Neres, Dusan Tadic en Hakim Ziyech. Dirigent Erik ten Hag ziet dat het goed is en alleen maar beter wordt. 

Knock-outfase
Het bereik van de Amsterdammers neemt toe als de knock-outfase gehaald is. Angst voor Real Madrid is er niet, zelfs niet na de 1-2 nederlaag in eigen huis. In de return wordt er een show weggegeven, waar de hele wereld over praat. Dusan Tadic krijgt een 'tien' voor zijn optreden, geen valse noot wordt er gespeeld. 'Cruijffs erfgenamen zorgden voor een indrukwekkende overwinning', schrijft de media. Ajax wordt een elftal vol wonderkinderen genoemd, de wereld ligt aan hun voeten.

Niets anders kan gezegd worden na de zege op Juventus - waarbij de KNVB ook Ajax zo goed mogelijk probeert te helpen. In Amsterdam is de ploeg van Erik ten Hag sterker, maar vergeet het door te drukken. Jurgen Ekkelenkamp haalt op een belangrijk moment als een ware bas de boel naar beneden op een moment dat het hard nodig is. In de return zit er wederom muziek in het spel van Ajax en na de kopbal van Matthijs de Ligt heeft de ploeg van Ten Hag weer een harde noot gekraakt. Het besef is daar: Ajax kan de beste in Europa worden.

Uitschakeling
En daar verandert niets aan als de Amsterdammers in het eerste half uur indruk maken in Londen en daar met 0-1 winnen. Ajax ligt vol op finalekoers en De Ligt, Donny van de Beek en De Jong worden gezien als de absolute steunpilaren van de ploeg. Zij krijgen - net als veel andere Ajacieden overigens - alle lof. 'Ook in Londen had het Ajax van Erik ten Hag 'schijt' aan de macht van de voetbalelite', schreven de Nederlandse media. En dat bleef zo, tot het absolute slotakkoord van Ajax. Het moment waarop het eigenlijk niet meer mis kon gaan, toch?

Toch wel. Opeens gingen de violen kraken, de slagwerken achterin werden opeens zwakke deuntjens en ook Ten Hag stond machteloos. Het ritme en tempo verdween uit Ajax: voor het eerst in de gehele Champions League-campagne viel het stil. Het orkest Ajax gesteund door een koor van vijftigduizend uitzinnige Amsterdammers was lamgelegd, vlak voor het absolute hoogtepunt op het programma had moeten staan.

Alle miljoenen euro's, talloze coëfficiëntenpunten, schitterende woorden, eervoll applaus en nog veel mooiere uitvoeringen van Ajax ten spijt: de lach maakte plaats voor de traan. "Dit verhaal klinkt als een sprookje en dat was het ook tot nu toe. Alleen met een heel slecht einde", treurde De Jong. 'Ajax belandde in een nachtmerrie. Dit is een van de meest rampzalige nederlagen in de moderne geschiedenis van de Champions League', concludeerde de buitenlandse pers.

Het tournee van Ajax door Europa had zo anders kunnen eindigen, maar zit er na de wrede avond in de Johan Cruijff ArenA definitief op. De pijn na het duel was bijna met geen woord te beschrijven. Wellicht dat het op muziek beter gaat…

Scoort Dessers vanavond minimaal twee keer?
Win bijna 20x je inzet via Jacks.nl.

Wint Feyenoord vanavond via Strafschoppen?
Win bijna 13x je inzet via Jacks.nl.
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Reacties

gerelateerd