De tops en flops van de Champions League-avond van Ajax

De tops en flops van de Champions League-avond van Ajax

9 mei 2019 – Ajax werd woensdagavond op wrede wijze uitgeschakeld in de Champions League. De Amsterdammers leken zich te gaan plaatsen voor de finale, tot Lucas Moura diep in de blessuretijd namens Tottenham Hotspur de 2-3 binnen schoot. De Braziliaanse aanvaller viel net als Hakim Ziyech in positieve zin op, terwijl Kasper Dolberg door de mand viel. De tops en flops op een rijtje.Tops

Lucas Moura
Wat de avond van Ajax had moeten worden, werd de avond van Lucas Moura. De Braziliaanse aanvaller was vorige week in Londen al de gevaarlijkste man aan Spurs-zijde, maar kwam toen niet tot scoren. In Amsterdam toonde hij zich uiterst effectief door na rust drie keer André Onana te verschalken. Zijn winnende doelpunt in blessuretijd zal de voetbalwereld, en Ajax in het bijzonder, niet snel vergeten.

Hakim Ziyech
Door het mislopen van de Champions League-finale blijft het ijzersterke optreden van Hakim Ziyech onderbelicht. De linkspoot viel niet alleen op door zijn sterke spel, maar ook door de enorme arbeid die hij leverde. Zijn doelpunt voor rust was van grote schoonheid en vlak voor tijd was hij ook héél dicht bij zijn tweede van de avond. Als de bal niet op de paal, maar in het doel was geëindigd, was er nog lang nagepraat over de wedstrijd van Ziyech.

Ajax-supporters
Een echte twaalfde man, dat was de Ajax-aanhang in de krankzinnige returnwedstrijd. Op de momenten dat de ploeg van Erik ten Hag er even doorheen leek te zitten - zoals na de 2-2 - klonk het gezang in de Johan Cruijff ArenA nóg harder. En dat het verbouwereerde publiek het kon opbrengen om ook ná de uitschakeling de Ajacieden op een luid applaus te trakteren, verdient een groot compliment.

De oud-Ajacieden
Eens een Ajacied, altijd een Ajacied. Dat gaat zeker op voor Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Hoewel zij na de 2-3 uitzinnig van vreugde waren, hadden zij ook te doen met hun oude club. Zo nam Alderweireld temidden van de feestvreugde de moeite om enkele Ajacieden te troosten en sprak Eriksen in de Engelse pers louter lovend over Ajax.

Flops

Kasper Dolberg
David Neres leek te kunnen starten tegen Tottenham Hotspur, maar vlak voor de aftrap bleek de Braziliaan tóch niet fit genoeg om in actie te komen. Daardoor mocht Kasper Dolberg opdraven, die een teleurstellend seizoen doormaakt. Teleurstellend was ook zijn optreden in de halve finale van de Champions League. Het was bijna alsof Ajax met tien in plaats van elf man op het veld stond. De Deense spits won nagenoeg geen enkel duel, leed continu balverlies en werd halverwege de tweede helft zonder iets te hebben bijgedragen naar de kant gehaald.

Lisandro Magallán
Als extra slot op de deur werd Magallán vlak voor het einde van de wedstrijd binnen de lijnen gebracht. Tegen Juventus pakte dat nog goed uit, maar niet tegen de Spurs. De Argentijnse verdediger stond slechts enkele minuten op het veld, maar gleed op een cruciaal moment uit. Bij de 2-3 was Magallán de mandekker van Fernando Llorente, maar door zijn uitglijder kon de pass naar Lucas Moura niet worden onderschept. Wat als hij op beide benen was blijven staan?

Naïviteit Ajax
De onbevangenheid heeft Ajax ver gebracht in de Champions League, maar heeft de Amsterdamse formatie tegen Tottenham misschien wel opgebroken. De ploeg van Erik ten Hag had na rust wat meer defensieve zekerheid kunnen inbouwen, maar bleef risico nemen. Zo werd Ajax verrast in de counter waar de 1-2 uitviel. Na de 2-2 herstelde de thuisploeg zich knap, maar in de blessuretijd had Ajax er best voor kunnen kiezen om de bal voorin wat langer vast te houden…

Kieran Trippier
Dolberg viel bij Ajax door de mand, Trippier was de slechtste speler aan Spurs-zijde. De rechtsback speelde zowel bij het eerste als tweede doelpunt van de thuisploeg een negatieve hoofdrol. Bij de 1-0 verloor hij het kopduel van Matthijs de Ligt, bij de 2-0 leed de Engels international cruciaal balverlies. Trippier mag van geluk spreken dat zijn Braziliaanse teamgenoot wél de avond van zijn leven had.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 19 juli 2019

  2. donderdag 18 juli 2019