De Jong rouwt: "Heel slecht einde voor ons sprookje"

De Jong rouwt: "Heel slecht einde voor ons sprookje"

9 mei 2019 – Het Champions League-seizoen van Ajax was een schitterend voetbalsprookje waarvan de hele wereld genoot. Maar aan dat verhaal van de Amsterdammers kwam onverwacht een te vroeg einde in de halve finale tegen Tottenham Hotspur: het duel duurde een paar tellen te lang. Voor Frenkie de Jong waren er weinig troostende woorden. "Dit verhaal klinkt als een sprookje en dat was het ook tot nu toe. Alleen met een heel slecht einde", baalde de middenvelder.Hij was er letterlijk ziek van De Jong. Van zijn immers durende glimlach en vrolijkheid is niets over als hij gedoucht de mixed zone binnenstapt. Hij realiseert zich maar al te goed dat het prachtige voetbalsprookje definitief voorbij is. "Ik denk dat iedereen ervan genoten heeft dat er weer een team was, buiten de Europese elite, dat zo ver kwam in de Champions League. En ook nog met mooi voetbal", knikte De Jong. De wereld kon meegenieten van het succesverhaal dat dit seizoen Ajax heette. "Ik denk dat er heel veel mensen die niet voor Tottenham of Liverpool zijn, het ons wel hadden gegund."

En tot enkele seconden voor het laatste fluitsignaal was er een goed einde - waarmee sprookjes in de regel eindigen - mogelijk. "We hadden het verdiend om naar de finale te gaan, gezien ons Champions League-seizoen", doelde de middenvelder op prachtige overwinningen op bezoek bij Real Madrid en Juventus. Tegen Tottenham Hotspur ging het echter mis, onnodig. "In de eerste helft waren we bij vlagen goed, zoals we kunnen. Maar de tweede helft speelden ze echt anders, daar hadden we moeite mee. Vier aanvallers, vol op fysieke kracht. Ze speelden voor hun laatste kans." 

Ajax-filosofie
Het betekende de uitschakeling van Ajax in het miljardenbal. De club, die de afgelopen maanden de naam en faam van weleer terugkreeg door het frivole aanvallende voetbal met jonge talenten, kwam weer volop in de picture. De Jong merkte ook dat Ajax de Europese voetbalwereld veroverde met de manier van spelen. Maar de vele complimenten en de historische avonden in Madrid en Turijn doen hem nog weinig. "Op dit moment heb ik daar geen gevoel bij. Dat is nog te vroeg om daarvan te genieten."

Toch is met name de Ajax-filosofie iets dat de Amsterdammers de komende jaren, ook zonder De Jong, moeten doorzetten. "Er staat een heel talentvol team, met veel kwaliteiten en een goede mix. Je weet niet wat erover blijft, maar Ajax heeft veel potentie en een goede filosofie. Dat moeten ze zo houden de komende jaren", vindt de middenvelder, die vanaf komend jaar in het shirt speelt van FC Barcelona. 

Enorme teleurstelling
Afgelopen zondag werd De Jong nog gevraagd hoe het zou zijn om een mogelijke Champions League-finale tegen zijn toekomstige werkgever te mogen spelen. Weliswaar hypothetisch, maar dat beide ploegen het niet zouden redden, had niemand gedacht. Dat Ajax het niet haalt, komt keihard aan bij De Jong, die aangeslagen oogt. "Ik had afscheid willen nemen met drie prijzen en dat was ook echt realistisch geweest. Het mag niet zo zijn", baalde hij.

Dat de supporters de Ajacieden een hart onder de riem staken na het laatste fluitsignaal, hielp De Jong weinig in zijn teleurstelling. "Heel knap en bijzonder dat ze dat kunnen opbrengen", loofde hij. "Maar ik word er niet vrolijker van." Hetzelfde gold voor de bespreking die meteen na het duel in de kleedkamer werd gehouden over de laatste twee duels in de titelstrijd in Nederland. "Er werd wel wat geroepen, maar daar heb ik niet heel veel van meegekregen... Iedereen was teleurgesteld en stil. Je pept elkaar wat op."

Dat laatste zal nodig zijn om Ajax tegen FC Utrecht en De Graafschap de Eredivisie-winst te bezorgen. Hoewel de teleurstelling extreem groot was bij De Jong, besefte hij ook dat de ploeg vooral zichzelf moet opladen. "We hebben echt genoeg motivatie om de titel te pakken. En als we de dubbel winnen, is het seizoen mooi. Maar vandaag even niet." Want bij beker- en titelwinst leven de Ajacieden zoals in sprookjes 'nog lang en gelukkig'. Maar niet zo gelukkig als mét de Champions League-finale.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 23 mei 2019

  2. woensdag 22 mei 2019