De tops en flops van de Champions League-avond van Liverpool

8 mei 2019, 12:01

Liverpool bereikte dinsdagavond voor het tweede jaar achter elkaar de finale van de Champions League. En hoe! In een historische comeback tegen FC Barcelona werd voetbalgeschiedenis geschreven, dat op nog veel mooiere wijze werd gevierd. Het was de avond van Georginio Wijnaldum, YNWA en van heel The Reds. Zoals altijd zet FCUpdate.nl de tops en flops van de CL-avond op een rijtje. 

Tops

1. Wijnaldum

Boosheid vanwege een wisselbeurt kan soms als doping werken. Vorig seizoen ervoer Liverpool dat bij Gareth Bale op pijnlijke wijze in de finale van de Champions League, ditmaal plukte het de vruchten ervan. Wijnaldum - de correctheid zelve overigens - baalde enorm dat hij op de bank moest beginnen van Jürgen Klopp, dus toen hij in de pauze in mocht vallen, wilde hij wat laten zien. En dat deed hij. Tien minuten in de tweede helft stond hij twee keer op het wedstrijdformulier en had hij hoogstpersoonlijk het verschil uit het eerste duel gerepareerd. Grote klasse, Gini!

2. YNWA

Zelfs de allergrootste FC Barcelona-fan moet kippenvel hebben gehad toen na de bizarre 4-0 overwinning het You'll Never Walk Alone over Anfield ging. Spelers en supporters werden helemaal één, wat zorgde voor een hoop emotie. Dat is waar voetbal uiteindelijk misschien nog wel het meest omdraait: spelen met je hart. Wat ongelofelijk mooi!

 

3. Alisson

Dat Liverpool in de tweede helft de sensationele comeback maakte, was mede te danken aan keeper Alisson Becker. De goalie hield in de eerste helft zijn ploeg overeind, anders stond het na een half uur al 1-2 in plaats van 1-0. De Braziliaan zal bovendien zijn teamgenoten hebben geïnspireerd, aangezien hij vorig seizoen met AS Roma hetzelfde kunstje flikte. In de tweede helft kon de doelman vooral genieten van wat zijn ploeggenoten voorin deden, maar greep zelf ook in waar nodig.

4. Divock Origi

In alle duels waarin Liverpool dit seizoen speelde, kwam Origi tot dinsdagavond nog geen 600 minuten in actie. Eerder dit Champions League-seizoen moest hij zelfs nog genoegen nemen met een plek op de tribune, maar door de blessures Mohamed Salah en Roberto Firmino kreeg de Belg een kans van Klopp. En die greep hij met beide handen: niet alleen maakte hij twee doelpunten, ook maakte hij net zoveel meters totdat hij vijf minuten voor tijd met kramp niet meer verder kon. Absolute werklust, ondanks dat hij vrijwel nooit speelt. Erg knap van de Belg!

Flops

1. FC Barcelona

Dat de Catalanen niet meer het geweldige combinatievoetbal spelen zoals tien jaar geleden onder Pep Guardiola, is inmiddels wel bekend. Maar op dit moment is de voetbalmachine een vechtmachine geworden met voetballers als Arturo Vidal. Het gebrek aan combinatievermogen is gecompenseerd met kracht op een versterkt middenveld en al het geniale moet komen van Lionel Messi. Haal je hem weg of wordt hij uitgeschakeld, dan blijft er in de grote wedstrijden angstvallig weinig over. Zeker ook als Luis Suárez niet thuis geeft…

2. Suárez

De Uruguayaan stond weliswaar op het veld, maar had vooral een negatieve hoofdrol. Bij zijn oude club werd hij al na een half uur massaal uitgefloten na overdreven valpartijen en het uitlokken van vrije trappen. Het tikje op de enkel bij Andrew Robertson was helemaal een smerige overtreding, waardoor de spits terecht Anfield over zich heen kreeg. En bovendien: als hij goed was geweest in de afronding had hij in het eerste half uur al twee keer gescoord en had de comeback van The Reds zich nooit voltrokken.

{image[334238][left-half][]}3. Valverde

Dat FC Barcelona is omgebouwd naar een vooral een vechtmachine plus Messi, is misschien wel meer noodzaak dan de wens van Valverde. En wie naar de resultaten kijkt (twee keer kampioen, een beker en minimaal nog een bekerfinale) kan onmogelijk zeggen dat de coach - die door twee bizarre comebacks niet de finale van de Champions League haalde - het slecht doet in Catalonië. Maar zijn uitstraling, charisma en energie kan hij niet overbrengen op zijn groep als het écht moet als de tegenstander dichterbij komt. Bovendien heeft hij niet geleerd van vorig seizoen en zoals de coach al terecht concludeerde is hijzelf verantwoordelijk.

4. Uitreeks Barca in Champions League

Het verval van Barcelona laat zich ook uiten in cijfers. Op de dag exact tien jaar na de historische goal van Andrés Iniesta tegen Chelsea (1-1) verloor FC Barcelona de zoveelste uitwedstrijd in het miljardenbal. Sinds 2015/16 gingen de Catalanen onderuit bij PSG en Liverpool (4-0), Juventus en AS Roma (3-0) en Atlético Madrid (2-0). Bij Chelsea en Lyon werd niet gewonnen, terwijl Manchester United (0-1) en Arsenal (0-2) verslagen werden. Een ultiem zwakke reeks, die ervoor zorgt dat FC Barcelona voor het vierde jaar op rij de finale niet haalt: cijfers die we nog kennen van het begin van deze eeuw. Hadden ze nu Iniesta maar voor dat ene doelpunt…

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen