Heung-min Son: Tottenham- en Zuid-Koreaans hoop door karakter

Heung-min Son: Tottenham- en Zuid-Koreaans hoop door karakter

8 mei 2019 – Tottenham Hotspur kan in de return tegen Ajax woensdagavond weer beschikken over sterspeler Heung-min Son. De hoop van alle Engelsen is bij afwezigheid Harry Kane gevestigd op de terugkeer van de Zuid-Koreaan. Dat hij zo'n goede voetballer is geworden, is allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Een loopbaan van keihard werken, waardoor hij een legende werd in eigen land. Als je de twintig beste voetballers van Europa moet opnoemen, dan komt de naam van Heung-min Son niet bij iemand naar boven. Sterker nog: als je er vijftig mag opnoemen, is het de vraag of de Zuid-Koreaan genoemd zou worden. Toch ligt de hoop van Tottenham Hotspur inmiddels in zijn handen. Zijn drie treffers tegen Manchster City en zijn afwezigheid (en die van Harry Kane) in het heenduel in de halve finale van de Champions League maken hem nóg beter.

Vader als opvoeder
Dat de voetballer inmiddels op dit podium staat, is vooral het gevolg van heel hard werken. Natuurlijk had hij iets meer talent dan zijn vader Son Woong-jung (eveens profvoetballer, maar op een bescheiden niveau), maar dat hij op zijn zestiende werd gescout door Hamburger SV – dat een samenwerkingsverband had met de Zuid-Koreaanse voetbalbond – had vooral te maken met de ijzige discipline van Son én zijn vader. Elke dag trainde hij urenlang met zijn vader en broer om te zorgen dat hij alle basisvaardigheden in het voetballen meer dan zou beheersen. Ook een harde tijd: Son sr. sloeg zijn zoons regelmatig als het hem niet naar zijn zin ging – iets dat in Zuid-Korea gebruikelijker is dan in Europa.

Dus toen hij in Hamburg arriveerde kon Son vrijwel alles met een bal: links en rechts was hij behendig, kopsterk en ook wilde hij dolgraag alles oppakken, herinnert jeugdtrainer Markus von Ahlen tegenover BBC Sport. In de vrije uren in Hamburg was hij ook nog eens aan het trainen met zijn vader: alles om de absolute top te bereiken. "Het was geweldig om met hem te trainen. Hij had niet alleen snelheid en techniek, wat nog het meeste opviel was de absolute wil om een doelpunt te maken. Dat kon je al op jonge leeftijd zien", aldus Von Ahlen.

Doorbraak in Duitsland
Het harde werken wordt ook in Duitsland beloond: op achttienjarige leeftijd tekent hij zijn eerste profcontract en wordt op zijn achttiende jaar de jongste doelpuntenmaker van Hamburger SV ooit in de Bundesliga. De 'Koreaanse Müller' zoals hij werd genoemd in Duitsland wordt eveneens vergeleken met zijn illustere landgenoot Cha Bum-kun, die een sensatie was in de jaren '80. De Zuid-Koreaan scoorde aan de lopende band en had vaak een belangrijk aandeel in de handhaving van Hamburger SV in de Bundesliga.

Bayer Leverkusen heeft zodoende tien miljoen euro over voor de voetballer, die in eigen land steeds meer aanzien krijgt. Wedstrijden van Son worden live uitgezonden, duizenden fans bekijken 's nachts de wedstrijden in hun thuisland. Ook in Leverkusen maakt hij indruk met onder andere twee doelpunten tegen Zenit St.-Petersburg in de Europa League en ook in de Champions League wordt hij clubtopscorer.

Tottenham Hotspur
Tegelijkertijd met Vincent Janssen komt ook Son naar Tottenham, dat dertig miljoen euro overmaakt voor de aanvaller. Daar ontbreekt hij eerst een tijdje door de Olympische Spelen, maar in de eerste duels scoort vrijwel altijd. Met vier goals en een assist in drie duels wordt hij verkozen tot Player of the Month in september: een veelbelovende start. Hoewel de scoringsdrift daarna iets afneemt, blijft Son, die door het allereerste doelpunt in het nieuwe Tottenham Hotspur-stadium de geschiedenisboeken ingaat, indruk maken.

Hij neemt een record van Park Ji-Sung over als meestscorende Aziaat, waardoor zijn populariteit in binnen- en buitenland groeit. Na de vele bosbranden in Zuid-Korea stort hij 100.000 dollar om de slachtoffers te helpen, waardoor ze hem in eigen land als een nog grotere held zien. Helemaal als hij zijn land tijdens de Asian Games de overwinning bezorgt en na het duel in tranen uitbarst. Niet alleen uit blijdschap – zo wordt beweerd – ook omdat hij op die manier de dienstplicht in eigen land ontloopt. Iets dat als iets heel groots en belangrijk wordt gezien in Zuid-Korea en waarvoor hij anders op zijn 28ste zou moeten terugkomen in het land.

In Zuid-Korea heeft Son inmiddels een heldenstatus gekregen, waardoor hij daar niet meer normaal over straat kan. Bij openbare bezoekjes van Son staan er zomaar dertig duizend mensen op hem te wachten. Succes van Son bij Tottenham betekent succes van heel Zuid-Korea in Engeland. Met inmiddels 23 goals in 72 interlands en een WK-deelname wordt hij inmiddels genoemd in het rijtje met legendes Hong Myung-bo en Cha Bum-kun. Er is inmiddels een actie gaande om hem op de cover van FIFA 20 te krijgen.

Beter dan ooit
Ook bij de Spurs heeft hij zich inmiddels verworven tot een van de belangrijkste spelers, met zijn drie doelpunten in de kwartfinale van de Champions League tegen Manchester City als misschien wel belangrijkste wapenfeit. Het karakter dat er door zijn vader werd ingestampt is hetgeen wat coach Mauricio Pochettino enorm looft, gecombineerd met zijn enorme loopvermogen. "Hij is een zeer complete voetballer, die altijd probeert om aanvallend en verdedigend de beste positie op het veld te verwerven. Hij geeft medespelers altijd een goede optie om te passen, loopt enorm veel en staat altijd bij de afvallende bal."

Voor de tactische Argentijnse coach is de multifunctionele hardwerkende Zuid-Koreaan de ideale voetballer om in zijn ploeg te hebben. Door zijn uitstekende vorm dit seizoen – achter Harry Kane topscorer – en de uitschieter tegen Manchester City, is alle hoop inmiddels op Son gevestigd bij de return. Misschien juist wel omdat hij in het eerste duel met Ajax ontbrak, waarin Pochettino verder ook geen aanvallende opties had. Aan zijn mentaliteit en karakter zal het woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA in elk geval geen seconde liggen.


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 19 juli 2019

  2. donderdag 18 juli 2019