De eerste prijs in vijf jaar van Ajax is vooral een opmaat naar meer

De eerste prijs in vijf jaar van Ajax is vooral een opmaat naar meer

6 mei 2019 – Ajax pakte zondagavond voor het eerst sinds 2014 weer eens een officiële hoofdprijs, maar waar dat zeer groots gevierd had kunnen worden, bleef de grootste euforie uit. Natuurlijk waren alle Ajacieden in De Kuip zeer blij met de 0-4 zege op Willem II in de finale, maar de blik werd al heel snel gericht op de twee prijzen die nog kunnen worden gepakt in dit seizoen. De focus bij Ajax ligt vooral op wat er nog valt te winnen. Waar Feyenoorders Jean-Paul Boëtius en Ridgeciano Haps na de bekerfinale vorig seizoen in vrijwel enkel hun badjas feestend in de mixed-zone de vierde hoofdprijs (en daar kwam later nog één bij) sinds 2014 vierden, zo ingetogen stonden de Ajacieden de pers te woord. Natuurlijk met een grote glimlach op hun gezicht. "Maar er is wel een bepaalde ingetogenheid", erkende Klaas-Jan Huntelaar - verantwoordelijk voor twee doelpunten in de finale - dan ook. "Dit moet een opmaat zijn naar meer." En daarom is er geen huldiging in Amsterdam en gaan de spelers volgens Duan Tadic ook niet op stap na de bekerwinst. 

Opluchting
Waar er na een prijsloze periode van vijf jaar grote opluchting had kunnen zijn na eindelijk weer eens tastbaar eremetaal, was die amper voelbaar. "Natuurlijk is het lekker dat je 'm pakt. Anders krijg je toch zoiets van: ze spelen leuk voetbal, maar winnen geen prijzen", glimlachte Frenkie de Jong die met Ajax zijn oude werkgever versloeg. Dat is niet langer het geval, maar de overwinning moet de Amsterdammers nu vooral een goed gevoel bezorgen in aanloop naar de return in de halve finale van de Champions League. "Dit is zeker een steuntje in de rug."

Met name ook de manier waarop. Volgens trainer Erik ten Hag verliep de finale op een moeizame start na 'perfect' en paste die volledig in het schema dat hij voor ogen had. Bepaalde spelers konden rust krijgen omdat Ajax op een gegeven moment ruim voor stond en de wedstrijd kon uitspelen. Daar zag het het eerste half uur overigens niet naar uit, totdat Ajax direct na de 0-1 weer toesloeg. "Dat was voor hun een enorme mentale tik", wist ook Donny van de Beek. "In de tweede helft maak je er met de 0-3 en 0-4 ook nog een hele mooie finale van."

Collega-middenvelder De Jong zag ook dat de snelle goals in de eerste helft zijn oude werkgever fataal werden. "Tot de eerste goal waren we namelijk niet beter, maar onze tweede goal was wel meteen heel mooi", wist De Jong, die pas na de vierde Amsterdamse treffer echt wist dat het gespeeld was. Van de Beek had dat gevoel al iets eerder. "Maar we hebben niets meer weggegeven en dan maak je het jezelf makkelijk", aldus de middenvelder. 

Verloren finales
De bekerwinst was niet alleen de eerste prijs in vijf jaar voor Ajax, ook voor veel Ajacieden was het de eerste hoofdprijs überhaupt. Andre Onana, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech stonden in de Europa League-finale tegen Manchester United in de basis, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en David Neres vielen destijds in. Hun tweede finale was wél succesvol. "Dit is mijn eerste prijs in mijn loopbaan, dat is zeker lekker. Op naar de volgende", hoopte De Jong.

Voor Daley Blind was het zeker niet zijn eerste prijs, maar wél zijn eerste KNVB Beker. Hij verloor als invaller na verlening van FC Twente (3-2) en was bij de rampzalige nederlaag tegen PEC Zwolle (5-1) basisspeler. "Dit is fantastisch, ik had de beker nog niet gewonnen en door de twee verloren finales wilde ik hem nu extra graag winnen", zei de centrale verdediger, die tegelijkertijd de prijs ook enigszins relativeerde. "Je kunt moeilijk ontkennen dat de wedstrijd tegen Tottenham niet in je achterhoofd meespeelt. Maar dit is de finale waar je het hele jaar voor strijdt. Daar lag de focus zeker op."

Prijzen
En dus is de prijzendroogte van Ajax eindelijk ten einde: de KNVB Beker moet volgens alle Ajax-spelers echter vooral de eerste worden van meer. Want de eerste prijs in vijf jaar kan tevens de eerste van de vijf prijzen binnen acht maanden worden. Ajax dingt mee om het landskampioenschap en de Champions League en mag zich sowieso nog verheugen op de Nederlandse Supercup. En wie weet dus ook de Europese Supercup als ook het WK voor Clubteams.

"We zijn blij dat we deze prijs hebben gepakt, nu kunnen we de focus verleggen naar woensdag", zei Blind. "En pas daarna gaat de focus weer op de Eredivisie." Want hoe saai dat wellicht ook klinkt: het motto van Ten Hag dat 'de eerstvolgende wedstrijd het meest belangrijk is' pakt dit seizoen alleraardigst uit. In dat kader is het ook niet gek dat de eerste prijs in vijf jaar niet zo uitbundig werd gevierd, want er is nog zoveel meer te winnen in de komende maanden voor Ajax.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 25 september 2020

  2. donderdag 24 september 2020