Ajax triomfeert in Rotterdam en heeft eindelijk weer een prijs

Ajax triomfeert in Rotterdam en heeft eindelijk weer een prijs

5 mei 2019 – Een oppermachtig Ajax heeft zondagavond in de Kuip de eerste prijs in vijf jaar in de wacht gesleept. Willem II werd in de finale van de KNVB Beker met 0-4 verslagen. De supporters in Rotterdam kregen een strijdvolle finale voorgeschoteld, waarin Ajax aan het einde van de eerste helft keihard toesloeg met twee goals in drie minuten. Willem II vocht daarna nog voor wat het waard was, maar kon Ajax niet meer van de eerste van de mogelijke drie prijzen afhouden.Zo werd de prijzenkast van Ajax weer eens bijgevuld, sinds het landskampioenschap van 2014 was Ajax er niet meer in geslaagd om met twee handen aan het zilverwerk te komen. Telkens werden de Amsterdammers vroegtijdig uitgeschakeld in het bekertoernooi, moesten ze toezien hoe PSV en Feyenoord er met de schalen vandoor gingen en in 2017 werd de Europa League finale verloren van Manchester United. Dit seizoen was het eindelijk weer eens anders, Ajax kon vanavond een van de misschien wel drie prijzen in de wacht gaan slepen.

Daarvoor moest het afrekenen met Willem II, dat dit seizoen een uitstekend draait. Wel verloor het al twee keer van Ajax. Vorige maand in Tilburg werd het 1-4, in Amsterdam was het 2-0 voor de ploeg van Erik ten Hag. Willem II begon overigens met een compleet andere voorhoede dan die tijdens de eerste ontmoeting met Ajax. Aras Özbiliz, Fran Sol en Donis Avdijaj hebben allen de club verlaten, nu mochten Alexander Isak en Vangelis Pavlidis hun succes proberen voort te zetten.

Zij slaagden daar in de eerste helft echter nauwelijks in. Hoewel Willem II vrij aardig meedeed en met veel strijd overeind bleef, kon het Ajax nauwelijks aan het wankelen brengen. Alleen Isak kwam ver na een passje van Renato Tapia, maar zijn schot werd geblokt. Er openbaarde zich verder een vechtwedstrijd, waarin Ajax uiteindelijk kwam bovendrijven. Vlak voor de pauze volgden twee Amsterdamse treffers elkaar in rap tempo op.

Eerst was het Daley Blind die raak kopte. Hij zette zichzelf vrij door een slimme loopactie en werd op maat bediend door de tot dan toe onzichtbare Tadic. Vanaf een meter of vijf kopte Blind knap raak: 0-1. Willem II was de klap nauwelijks te boven gekomen of de 0-2 zat er al in. Klaas-Jan Huntelaar maakte de tweede en deed dat op mooie wijze. Na een passje van Hakim Ziyech stuurde hij met een schijnbeweging zijn tegenstander het bos in en schoof hij de bal in het doel.

Met moeite bereikte Willem II de rust. Daarin kon het even op adem komen en bedenken hoe deze achterstand met nog 45 minuten te gaan om moest draaien. In eerste instantie wisselde trainer Adrie Koster niet, hij wachtte daarmee totdat de zestigste minuut gepasseerd was. Vervolgens bracht hij Daniel Crowley en Marios Vrousai, terwijl Ten Hag Ziyech naar de kant haalde en Neres het veld in bracht.

Amper vijf minuten na de wissels was het gedaan met Willem II. De Tilburgers keken toe hoe Donny van de Beek de bal klaarlegde voor Huntelaar, waarna de routinier de bal tegen de touwen schoot: 0-3. Daar was al een tijdje het wachten op geweest. Willem II kopte direct na de rust nog wel over uit een corner, maar liep daarna constant achter de feiten aan. Een kwartier voor tijd werd het nog erger voor Willem II. Een goede aanval van Ajax werd beloond door Rasmus Kristensen, die achterin een basisplaats had gekregen. De Deen vond de lange hoek: 0-4.

De vierde treffer betekende een rustig laatste kwartier voor Ajax, waarin het freewheelend richting het einde kon gaan. Tadic en Frenkie de Jong werden er nog afgehaald met het oog op de return tegen Tottenham Hotspur komende woensdag. Dan kan Ajax zich gaan plaatsen voor de volgende finale, op 1 juni in Madrid. Voor Willem II rest nu nog de strijd om de play-offs, daarvoor moet het de achtste plaats zien vast te houden.

Opstellingen en beoordelingen*:

Willem II: Timon Wellenreuther 4, Fernando Lewis 5.5, Thomas Meissner 5, Jordens Peters 5 (62. Daniel Crowley 5), Freek Heerkens 5, Diego Palacios 6, Damil Dankerlui 5 (62. Marios Vrousai 5), Renato Tapia 7, Pol Llonch 5.5, Vangelis Pavlidis 5, Alexander Isak 6.

Ajax: André Onana 6.5, Rasmus Kristensen 6, Matthijs de Ligt 7, Daley Blind 7.5, Nicolas Tagliafico 6.5, Frenkie de Jong 6.5 (79. Lasse Schöne -), Noussair Mazraoui 6, Donny van de Beek 6.5, Hakim Ziyech 6.5 (58. David Neres 6), Klaas-Jan Huntelaar 8, Dusan Tadic 6.5 (73. Zakaria Labyad -).

Man of the match: Klaas-Jan Huntelaar

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 23 oktober 2019

  2. dinsdag 22 oktober 2019

  3. maandag 21 oktober 2019