Ajax-spitsen en Isak in statistieken langs de meetlat

Ajax-spitsen en Isak in statistieken langs de meetlat

5 mei 2019 – De spitsposities van bekerfinalisten Willem II en Ajax hebben beide hun eigen verhaal. Alexander Isak nam het stokje van Fran Sol feilloos over, terwijl Dusan Tadic zich ontpopte tot de centrumaanvaller van Ajax. Met Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg in de gelederen, is dat toch een surprise geweest. Reden genoeg om de spitsen voor aanvang van de bekerfinale eens langs de meetlat te leggen.Dusan Tadic, de meest voetballende spits
De meest voetballende én trefzekere spits. Tadic doet zijn voordeel met zijn verleden als nummer tien. In vergelijking met Huntelaar, Dolberg, Isak en Sol geeft de Serviër de meeste keypasses* (2.7 gem.)  en assists (12). Ook zijn dribbels (1.4 gem.) zijn het meest succesvol. De valse negen bezorgde Bayern München, Real Madrid en Juventus al kopzorgen. Heeft Willem II er wel een antwoord op?

*Keypass: de laatste pass naar een schot op doel van een ploeggenoot 

Klaas-Jan Huntelaar, de beste doelpuntenmaker
De meest klassieke nummer negen die zijn opdracht perfect verstaat. Doelpunten maken kan Huntelaar op 35-jarige leeftijd nog steeds als de beste. Dit seizoen maakte Huntelaar al vijftien competitiedoelpunten, terwijl hij het voornamelijk moet doen met invalbeurten. Extra knap: in de hele Eredivisie heeft hij het minste tijd (76 minuten per doelpunt) nodig om een goal  te maken. Betere doelpuntenmakers dan Huntelaar lopen er vandaag niet rond in De Kuip.

Kasper Dolberg, geen schim van zichzelf
Kasper Dolberg is dit seizoen een groot mysterie. Na het jaar onder Peter Bosz, waarin Ajax de Europa League-finale haalde, werd een grote toekomst voorspeld voor de Deen. Sinds het hardnekkige blessureleed keerde de oude Dolberg nooit terug. Dit seizoen zakte hij in de pikorde naar derde spits. Het is niet zo dat het ijskonijn geen kansen heeft gehad van Erik ten Hag. Meermaals bleek dat het Dolberg niet voldeed De Scandinaviër is in alle opzichten een stuk minder trefzeker. Van alle Ajax-spitsen neemt hij het doel het vaakst onder vuur (2.6 gem.), maar is het een stuk minder vaak een doelpunt.

Alexander Isak, meest compleet
Overtreft alle verwachtingen. Na het vertrek van Fran Sol vreesde Willem II het ergste, maar Alexander Isak (19) blijkt een verbeterde versie van de Spaanse goalgetter. Beiden zijn dodelijk in de zestien. Per 99 minuten maakt Isak een doelpunt, waarmee hij Tadic voor blijft. Sol had dit seizoen 118 minuten nodig per treffer. Belangrijk verschil tussen Isak en Sol is dat de huurling buiten het strafschopgebied completer is. Voetballend betekent de huurling van Borussia Dortmund meer voor het spel van Willem II. Succesvolle dribbels en gegeven assists en keypasses onderstrepen dit. In dat opzicht vertoont Isak gelijkenissen met Tadic. Anderzijds lijkt zijn neusje voor de goal op die van Huntelaar en staan Matthijs de Ligt en Daley Blind dus voor een serieuze opdracht.

Eredivisie-statistieken
Data in samenwerking met Remiqz

Tadic - Huntelaar - Dolberg - Isak - Sol
Wedstrijden: 32 - 26 - 24 - 13 - 17
Speeltijd (minuten): 2720 - 1140 - 1420 - 1186 - 1529
Goals: 24 - 15 - 11 - 12 - 13
Minuten per doelpunt: 113 - 76 - 129 - 99 - 118
Assists: 12 - 3 - 2 - 4 - 0

Gemiddeldes per wedstrijd
Schoten:
2.1 - 1.7 - 2.6 - 3.4 - 2.8
Keypasses: 2.7 - 0.7 - 0.6 - 1.6 - 0.6
Succesvolle dribbels: 1.4 - 0.2 - 0.6 - 2.1 - 0.5
Gewonnen luchtduels: 0.4 - 1.3 - 1.4 - 2.2 - 3.9

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019