Ajax
0 – 0
Chelsea

"Ajax moet tegen Willem II schande van 5 jaar geleden uitwissen"

"Ajax moet tegen Willem II schande van 5 jaar geleden uitwissen"

5 mei 2019 – De landstitel is het grote doel voor Ajax en ook een eventuele Champions League springt meer in het oog, maar vanavond kunnen de Amsterdammers de eerste prijs van het seizoen pakken door in de bekerfinale Willem II te verslaan. Fabian Nagtzaam, de directeur van de Supportersvereniging Ajax, spreekt tegen FCUpdate.nl de verwachting uit dat die beker gewonnen gaat worden en dat dat eigenlijk een verplichting is. Er ligt volgens hem wel één groot gevaar op de loer: onderschatting.De laatste keer dat Ajax de beker won was in 2010. De laatste finale was de memorabele 5-1 nederlaag tegen PEC Zwolle in 2014. "Dat was een schande", blikt Nagtzaam terug. "Ajax mag nooit met zo'n uitslag het veld afstappen of de tegenstander nu wel of geen 'grote naam' heeft. Wij hebben bij Ajax altijd respect voor de tegenstander." Dat respect is er volgens hem dan ook zeker voor Willem II. Toch moet Ajax volgens hem in staat zijn de Tilburgers te verslaan en de beker te pakken. "Absoluut geen twijfel over mogelijk. Als je beide selecties naast elkaar legt dan is Ajax ook gezien onze kwaliteiten verplicht om deze wedstrijd voor de supporters en de club te winnen."

Lees ookGespannen De Ligt: "Finale is geen tussendoortje"

Ondanks het grote vertrouwen is de spanning voor de bekerfinale wel aanwezig. "Dat is er altijd. Finalewedstrijden zijn altijd wedstrijden op zichzelf en vaak ook niet de mooiste." Nagtzaam vindt dat de spelers op het veld die zenuwen van zich af moeten zetten. "Ajax moet gewoon zijn eigen aanvallende spel spelen, zoals wij het gehele seizoen hebben gedaan. Vertrouwen op onze eigen kwaliteiten zonder spanning."

Helemaal overhoop spelen

Voor de grootste valkuil van Ajax tegen Willem II verwijst Nagtzaam opnieuw naar de verloren finale tegen PEC Zwolle. Ajax kwam toen al na drie minuten op voorsprong en leek een makkelijke avond tegemoet te gaan. Maar nadat de wedstrijd wegens vuurwerk op het veld werd gestaakt, ging het daarna alsnog helemaal mis. "De ploeg leek uit het veld geslagen, de concentratie was kwijt." Het onderschatten van Willem II zou weer zo'n zeperd kunnen betekenen, al hoopt Nagtzaam dat Ajax dat lesje inmiddels heeft geleerd. "Onderschatting mag nooit. Wij zullen nu vanaf het begin tot het einde de tegenstander geconcentreerd helemaal overhoop moeten spelen en ons niet uit het veld laten slaan bij een eventuele tegenslag om de beker te winnen en die schande van vijf jaar geleden uit te wissen."

Bij een bekerwinst is het seizoen volgens de directeur van de supportersvereniging zeker nog niet geslaagd. "As is verbrande turf, zoals wij in Amsterdam zeggen. Dus gaan wij er nog steeds vanuit dat wij de titel en Champions League natuurlijk wel winnen. Mocht dit echter allebei niet het geval zijn dan is het seizoen zeker niet geslaagd met alleen een bekerwinst. De landstitel staat voorop en de beker en Champions League zijn extra." Ondanks dat het een extraatje is, wil Ajax maar wat graag de negentiende KNVB-beker aan de prijzenkast toevoegen. Nagtzaam: "Ajax-supporters vinden het bovendien altijd prachtig om een prijs op te halen in De Kuip."

Door: Mark Broersma

Lees ookTen Hag beschikt over topfitte Ajax-selectie in aanloop naar finale

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 23 oktober 2019

  2. dinsdag 22 oktober 2019