Kreek: "Bij Ajax zagen we de beker niet als een echte hoofdprijs"

Kreek: "Bij Ajax zagen we de beker niet als een echte hoofdprijs"

4 mei 2019 – Michel Kreek is een van de weinigen die met Willem II én met Ajax in de finale stond van een KNVB Beker. Met de Amsterdammers won hij de prijs in 1993, met de Tilburgers ging hij in 2005 met 0-4 kansloos onderuit tegen PSV. Momenteel werkt de voormalig prof als assistent-coach van Sarina Wiegman bij de Oranje Leeuwinnen en blikt hij vooruit op het duel in De Kuip van zondagmiddag.Gevraagd naar de verschillen tussen hoe het duel beleefd werd in Amsterdam en Tilburg, herinnert Kreek zich zijn eerste finale in '93 nog maar al te goed. Bij opponent sc Heerenveen kwam er heel veel los voor het duel. "Bij Heerenveen kwam een hele volksverhuizing op gang", glimlacht Kreek. "Het was echt een hele happening. Bij Ajax zagen we de beker eigenlijk niet als een echte hoofdprijs, maar het was wel de enige prijs die we dat seizoen wonnen. Dus natuurlijk werd het gevierd, maar niet zo intens en uitbundig als bijvoorbeeld de UEFA Cup of het landskampioenschap." 

Verloren finale
Het was niet de enige KNVB bekerfinale die Kreek speelde, want twaalf jaar later stond hij onder Robert Maaskant met Willem II in de eindstrijd in De Kuip. "In het gehele toernooi speelden we alleen maar tegen ploegen uit de Eerste Divisie", herinnert Kreek. Tot Ajax in de halve finale werd uitgeschakeld ("Met kunst en vliegwerk") door een doelpunt van Tom Caluwé en het PSV in de finale tegenkwam.

De eerste helft overleefden de Tilburgers bijna helemaal, totdat Wilfed Bouma op slag van rust de 0-1 aantekende. Kreek kwam in de pauze in de ploeg voor Raymond Victoria, maar kon een nederlaag niet meer afwenden. "PSV werd ook kampioen en deed het Europees goed dat seizoen", wist hij over de niveauverschillen. "Maar die wedstrijd op zich was een absoluut hoogtepunt voor Willem II, dat gebeurt zeker niet elk jaar." 

Als voetballer van de Tilburgers kreeg hij mee hoe het duel leefde bij de achterban. "We zaten in Huis ter Duin ter voorbereiding, maar we hadden zeker wel in de gaten hoe enorm veel bussen er wel niet heen gingen." Een van de dingen die Kreek ook nog bij staat, is dat hij het shirtje ruilde met André Ooijer. "We waren buurmannen geweest en met hem had ik een band van vroeger bij Ajax." 

Verhoudingen
Zondagavond zal Willem II een betere dag moeten hebben dan in 2005, maar het hangt misschien nog wel veel meer af hoe goed Ajax is of er succes in zit voor de Tilburgers. "Als ze hun normale niveau halen, dan is Ajax verre weg de betere ploeg. Maar Ajax zit natuurlijk ook nog tussen twee verschrikkelijk belangrijke wedstrijden in", doelt Kreek op de Champions League-ontmoetingen met Tottenham Hotspur. Daarin werd het eerste duel weliswaar gewonnnen (0-1), maar niet dusdanig overtuigd dat de return een walk-over is.

Dat is wel een dreigend gevaar. Kreek: "Ajax is meer bezig met Spurs, dan met de bekerfinale. Aan de andere kant: de jongens die weggaan, willen wel iets tastbaars overhouden bij Ajax. En daarvoor is dit de eerste kans." Bovendien is Ajax een gewaarschuwd mens. "Tegen PEC Zwolle kreeg het natuurlijk een enorme zeperd… Maar als Ajax z'n normale niveau haalt, dan zal het met de beker staan." 

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 23 oktober 2019

  2. dinsdag 22 oktober 2019