Koster: grijze muis hoopt voor één keer feestvarken te zijn

3 mei 2019, 14:21   Bijgewerkt: 3 mei 2019, 16:06

Adrie Koster heeft zijn sporen in de voetbalwereld al lang en breed verdiend, maar wacht nog altijd op zijn eerste echte prijs als hoofdtrainer. De innemende, maar toch wat kleurloze coach van Willem II hoopt zich zondag in De Kuip voor één keer in een rode badjas te hullen. De bekerwinst zou een kroon zijn op de loopbaan van de 64-jarige Zeeuw, die al meer dan dertig jaar als trainer actief is.

Het is 1977 als Koster zijn eerste stappen in het profvoetbal zet. Pas op 22-jarige leeftijd maakt de technisch vaardige buitenspeler zijn debuut voor Roda JC. In Kerkrade groeit hij uit tot international, alvorens PSV hem na twee jaar oppikt. Door slepende blessures komt Koster in vier seizoenenen tot slechts 47 wedstrijden in Eindhovense dienst, waarna hij al op zijn 28ste een punt achter zijn profcarrière zet. Koster blijft echter voor PSV behouden, want de Zeeuw gaat als jeugdtrainer verder in de Lichtstad.

Op eigen benen

Koster blijft nog twee jaar bij PSV rondlopen, voordat hij eerst als assistent-trainer bij stadsgenoot FC Eindhoven aan de slag gaat en vervolgens bij Willem II de rechterhand wordt van Piet de Visser. Onder de bevlogen De Visser leert Koster de kneepjes van het vak en in 1990 wordt de Zeeuw in Tilburg doorgeschoven naar de post van hoofdtrainer. Na één seizoen keert Koster terug naar Roda JC, waarmee hij voor de eerste keer de bekerfinale bereikt. In de eindstrijd gaan de Kerkradenaars met 3-0 onderuit tegen Feyenoord.

Koster past goed in Amsterdam. De filosofie van de trainer komt overeen met die van Ajax, dat hem heeft gehaald om jonge spelers klaar te stomen voor het grote werk. Door het plotse vertrek van Henk ten Cate naar Chelsea wordt de Zeeuw in oktober 2017 echter interim-trainer van Ajax. De Amsterdammers grijpen dat seizoen naast de landstitel en Koster wordt opgevolgd door Marco van Basten. De blonde trainer blijft in zijn oude functie nog even rondhangen in de hoofdstad, maar wordt in 2009 weggeplukt door Club Brugge.

Buitenlands avontuur

In België wordt Koster al snel in de armen gesloten. De ervaren coach is net als de meeste Nederlandse trainers niet op zijn mondje gevallen, maar wijkt met zijn brave imago af van andere landgenoten die in de Belgische competitie werkten, zoals Johan Boskamp of Aad de Mos. 'Op en naast het veld: Koster ontpopt zich tot een aanwinst voor de Belgische voetbalwereld', schreef Het Nieuwsblad kort na zijn aanstelling. Door zijn offensieve speelstijl is Koster geliefd bij de aanhang van Club Brugge, maar vanwege tegenvallende resultaten besluit het bestuur van de Belgische club na twee en een half prijsloze jaren de samenwerking te beëindigen.

Terug op bekende bodem

Sinds afgelopen zomer is Koster terug in Tilburg, waar hij aan zijn tweede periode als hoofdtrainer van Willem II is begonnen. De Eredivisionist gedijt goed onder de ervaren oefenmeester, die onlangs zijn contract verlengde tot medio 2021. In de Eredivisie gooit de club hoge ogen: Willem II staat achtste en heeft goede papieren om zich te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Nog veel liever veroveren de Tilburgers via de beker een ticket voor de Europa League. Dan moeten de Tricolores topfavoriet wel Ajax zien te verslaan.

De nog lege prijzenkast van Koster kan zondag eindelijk gevuld worden. 27 jaar nadat hij met Roda JC de bekerfinale verloor, krijgt de Zeeuw met Willem II een herkansing. De bekerwinst zou ultieme beloning zijn voor de trainer die zelden zijn boekje te buiten gaat en altijd trouw bleef aan zijn voetbalvisie.

Door: Vincent Houttuin

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen