Barcelona op pole position voor finale na slotoffensief Messi

1 mei 2019, 23:02   Bijgewerkt: 1 mei 2019, 23:28

FC Barcelona heeft vanavond een reuzenstap gezet richting de finale van de Champions League. De Catalanen wonnen in eigen huis met 3-0 van Liverpool. Luis Suárez zette Barça in de eerste helft op voorsprong. In het laatste kwartier besliste Lionel Messi op individuele klasse de wedstrijd en bezorgde zijn ploeg zodoende een zeer riante uitgangspositie voor de return op Anfield van volgende week dinsdag.

Beide ploegen werden voorafgaand aan de loting voor de halve finales genoemd als dé favorieten voor de eindwinst in Madrid. Logischerwijs gaat één van de twee dat nu niet halen, maar een mooi affiche beloofde het zeker te worden. Het hoge tempo dat vooraf was voorspeld, werd door zowel de Spanjaarden al de Engelsen waargemaakt. In de beginfase zetten Barcelona en Liverpool allebei druk en probeerden zij snel de aanval te zoeken. En dat terwijl Barcelona doorgaans niet vies is van het lange tijd achterin rondspelen van de bal. Het op een neer golven van het spel maakte de openingsminuten vermakelijk, ondanks dat echte kansen uitbleven.

De thuisploeg ging vervolgens op jacht naar meer en kwam er aan de hand van Messi een aantal keer gevaarlijk uit. Alisson hoefde echter nauwelijks in te grijpen, omdat de verdediging van Liverpool steeds net op tijd gevaar voorkwam. In aanvallend opzicht beet de ploeg van Jürgen Klopp daarna meer van zich af. Dit kwam mede door het inbrengen van Jordan Henderson, die de geblesseerde Naby Keïta was komen vervangen. Met een schitterende bal om de verdediging heen bereikte hij Mané, maar de aanvaller schoot de grootste kans van Liverpool te wild over. De treffer voor rust zou Liverpool niet meer vinden, want schoten van Salah en James Milner werden respectievelijk geblokt en ruim naast het doel van Marc-André ter Stegen geschoten. Zo was de ruststand 1-0.

Liverpool kwam uitstekend uit de kleedkamer en Barcelona mocht doelman Ter Stegen bedanken dat het tien minuten na de pauze nog steeds op voorsprong stond. De Duitser had twee hele belangrijke reddingen in huis. Eerst direct na de aftrap toen Milner de bal in de rechterhoek wilde plaatsen, maar de keeper goed in de weg lag. Dit was ook enkele minuten later het geval, nu bij een harde schuiver van Salah in de linkerhoek. Liverpool zat uitstekend in de wedstrijd en maakte counters van Barcelona snel onschadelijk, dit tot grote irritatie van thuispubliek die dat met een aantal fluitconcertjes liet merken. Vlak voor het uur kreeg Liverpool de derde grote kans op 1-1. Georginio Wijnaldum stapte handig over een lage voorzet van Salah heen, maar zag Milner de bal recht in de handen van Ter Stegen rammen.