De tops en flops van Champions League-avond Ajax

1 mei 2019, 13:42   Bijgewerkt: 1 mei 2019, 14:30

Ajax zette dinsdagavond een grote stap in de richting van de Champions League-finale. Door een ijzersterk begin en een uitstekende Donny van de Beek openden de Amsterdammers de score. Met het inbrengen van Moussa Sissoko kreeg de thuisploeg meer grip, maar dankzij het uitstekende duo van Ajax kregen ze weinig grote kansen. FCUpdate.nl zet zoals altijd de tops en flops op een rijtje.

Tops

1. Van de Beek

Aanvallen, verdedigen, combineren, slidings maken. Donny van de Beek was dinsdagavond overal te vinden op het veld in Londen. De middenvelder was niet alleen verantwoordelijk voor het enige doelpunt in de wedstrijd, ook voor de grootste kans (en het missen daarvan). Verder was hij vrijwel bij iedere gevaarlijke uitbraak van Ajax betrokken - zo ook voorafgaand aan de kans van David Neres. Volgens de Engelse media - die vol lof waren over de dynamische speler - is hij 'de middenvelder die Real Madrid nodig heeft'. Well Donny.

{image[334125][right-half][]}2. Centraal duo Ajax

De keren dat Matthijs de Ligt en Daley Blind uit elkaar werden gehaald dit seizoen bij Ajax, leek het wel gatenkaas achterin bij de Amsterdammers. Maar dat komt ongetwijfeld ook omdat het met de beide internationals zo ontzettend goed staat achterin. De Ligt won ook in Londen vrijwel alle (lucht)duels en vormde opnieuw een tank achterin. Maar ook Blind stond keer op keer zijn mannetje en had interceptie na interceptie en deed bovendien aan de bal ook af en toe nog iets goeds met de bal. De Spurs drukte wel, maar echt tot grote kansen kwam het niet dankzij het ijzersterke duo van Ajax niet. 

3. Invalbeurt Sissoko

Het door Pochettino bedachte tactische plan van Tottenham Hotspur pakte dramatisch uit: in de openingsfase was Ajax heer en meester en had de score eigenlijk al hoger moeten uitvallen dan 0-1. Maar toen Jan Vertonghen noodgedwongen naar de kant moest en Moussa Sissoko - ondanks zijn blessure - binnen de lijnen kwam, kantelde het duel. Tottenham kreeg een man meer op het middenveld en pakte opeens de dominantie in de wedstrijd. Dat was te danken aan de verandering in spelsysteem, maar ook zeker aan Sissoko. Vlak voor rust was hij bovendien nog bijna trefzeker ook…

4. Mateu Lahoz

Het optreden van Antonio Mateu Lahoz verdient een compliment. De Spaanse arbiter had de boel onder controle, hield de kaarten waar het mogelijk was op zak en bleef zelf in alle momenten rustig. Hij floot zelfs af om te controleren hoe het met Jan Vertonghen ging: wellicht anders dan te doen gebruikelijk, maar halve finale of niet: de gezondheid gaat uiteindelijk voor het voetballen. En daarin deed Mateu Lahoz het enige juiste. Een prima en vrijwel foutloos optreden van de scheidsrechter: in Spanje zouden ze willen dat hij elke week zo goed was.

Flops

1. Bank van de Spurs

Dat Tottenham Hotspur de laatste windows geen enkele speler aantrok, merkt Mauricio Pochettino momenteel misschien wel meer dan ooit. Wat door de schorsing van Heung-min Son en de enkelblessure van Harry Kane moest Fernando Llorente - normaliter stand-in - in de basis starten. Daardoor had de Argentijnse coach geen enkel alternatief meer om nog binnen de lijnen te brengen: al zijn mogelijke en ingeschreven aanvallers stonden al op het veld. En dus bracht hij backs Ben Davies en Juan Foyth in bij een 0-1 achterstand: dat is - ondanks alle personele problemen - niet een absolute topploeg waardig.

{image[334122][left-half][]}2. Lasse Schöne

De routinier van Ajax speelde in Londen zeker niet zijn beste wedstrijd. Voor de pauze leed de Deen twee keer gevaarlijk balverlies, wat door Tottenham Hotspur weliswaar niet werd benut, maar wat hem niet mag overkomen. De irritatie dat hij na een uur werd gewisseld, was - ondanks dat Schöne een echte teamplayer is - natuurlijk logisch, maar inmiddels weet hij zelf ongetwijfeld ook dat het een goede keuze was van Ten Hag. Vervanger Noussair Mazraoui was nog bijna van grote waarde in een van de uitbraken van Ajax.

3. Wanyama

Types zoals Victor Wanyama hebben Nederlandse teams weleens wat te weinig, maar zoals de sterke middenvelder tegen Ajax speelde is hij in elk team er één teveel. Wanyama kreeg geen bal bij dezelfde kleur en veroverde ook minder ballen dan hij in de regel doet. Ruud Gullit had geen goed woord over voor het optreden van de Tottenham-speler, terwijl fans hem verweten dat hij een draaicirkel heeft 'vergelijkbaar met die van de Titanic'. Niet voor niets is hij normaliter ook geen vaste waarde bij de Spurs.

4. De 5-3-2 van Spurs

Hoewel Sissoko al warm liep bij Tottenham Hotspur, was het de vraag of Pochettino al voor de pauze had ingegrepen bij zijn elftal. Dat het nodig was, behoeft geen betoog. Ajax was aan de bal heer en meester en domineerde door de uitzakkende Dusan Tadic het hele middenveld. Erik ten Hag had zijn collega Pochettino teruggestuurd naar de tekentafel: een schets die door de Argentijn heel snel gemaakt moest worden na het uitvallen van Vertonghen. Met het inbrengen van Sissoko herstelde hij zijn fout, want de 5-3-2 was - mede dankzij het zeer zwakke optreden van de terecht gewisselde backs Danny Rose en Kieran Trippier - helemaal niks. Al werd Tottenham in de 4-4-2 ook weinig gevaarlijk: Ajax incasseerde sinds de duels met AEK Athene in de Champions League niet meer zo weinig expected goals als dinsdagavond in Londen…

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen