Ajax zet in Londen reuzenstap richting Champions League-finale

30 april 2019, 23:04   Bijgewerkt: 1 mei 2019, 10:09

Ajax heeft dinsdagavond een enorme stap gezet richting de finale van de Champions League door met 0-1 te winnen van Tottenham Hotspur. Een ijzersterk begin van de Amsterdammers leidde tot een vroege openingsgoal van Donny van de Beek, die vervolgens met verve werd verdedigd. Volgende week woensdag treffen de teams elkaar voor de returnwedstrijd in Amsterdam.

In aanloop naar de wedstrijd in het gloednieuwe stadion van Tottenham Hotspur werd duidelijk dat de herstelde Noussair Mazraoui inzetbaar zou zijn. Trainer Erik ten Hag koos echter niet voor de 21-jarige rechtsback, maar voor Joël Veltman. De thuisploeg startte in een 5-3-2-formatie mét de eveneens herstelde Jan Vertonghen, maar zonder onder meer de geblesseerde Harry Kane en geschorste Heung-min Son.

Ajax drukte na het openingsdoelpunt door en drong Tottenham Hotspur, dat de bal niet van de eigen helft kreeg, ver terug. Dat leverde bijna de 0-2 op. Een flitsende aanval kwam via veel schijven terecht bij Van de Beek, die ditmaal de bal tegen Lloris schoot. Wellicht was de bal afspelen op de vrijstaande David Neres een betere optie geweest, maar Van de Beek zag de Braziliaan niet vrij staan en ging voor eigen kansen.

In het vervolg van de eerste helft was Ajax minder dominant. Tottenham kreeg via Fernando Llorente en Toby Alderweireld aardige mogelijkheden, maar zij wisten het doel niet te vinden. Tussen de kopkansen door viel Vertonghen uit met een hoofdblessure. De Belg kwam in botsing met collega-verdediger en landgenoot Toby Alderweireld. Na het nog even geprobeerd te hebben, moest Vertonghen noodgedwongen de strijd staken. Door de lange blessurebehandeling werd vijf minuten speeltijd aan de eerste helft toegevoegd, waarin de Engelsen via Moussa Sissoko - in het veld gekomen voor Vertonghen - met een knal van afstand nog gevaarlijk werden.

De sterke periode voor rust zette Tottenham in de tweede helft door. Ajax werd flink onder druk gezet en slaagde er niet in de bal voor een langere periode vast te houden. Via Dele Alli - nagenoeg onzichtbaar in de eerste helft - kregen de Spurs de eerste grote kans van het tweede bedrijf. André Onana stond echter goed opgesteld en keerde de inzet. Aan de andere kant kreeg Ajax veel ruimte in de tegenaanval, maar waar de bezoekers bleven wat slordig in de passing. Dat had ook te maken met de tactische omzetting van Tottenham, dat van 5-3-2 naar 4-4-2 was overgeschakeld.

Volgende week woensdag treffen Ajax en Tottenham Hotspur elkaar in de Johan Cruijff ArenA voor de return. De Engelsen kunnen dan weer een beroep doen op de van een schorsing terugkerende Son.

Opstelling en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 7, Joël Veltman 7, Matthijs de Ligt 7.5, Daley Blind 7.5, Nicolas Tagliafico 7, Lasse Schöne 6.5 (65. Noussair Mazraoui 6.5), Donny van de Beek 9, Frenkie de Jong 7, Hakim Ziyech 7.5 (87. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 7, David Neres 7

Man of the Match: Donny van de Beek

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen