In gesprek met Tottenham-watcher: "Meer vermoeid dan Ajax"

In gesprek met Tottenham-watcher: "Meer vermoeid dan Ajax"

30 april 2019 – Géén Harry Kane en Heung-Min Son, het drukke schema, een fonkelnieuw stadion en de hand twee transferwindows achter elkaar op de knip. Een paar uur voor de aftrap van Tottenham Hotspur - Ajax zijn er genoeg zaken om te bespreken met Alasdair Gold, Tottenham-watcher voor Football.London. "Als Ajax het tempo omhoog gooit, sidderen vermoeide spelers van Tottenham."Tottenham Hotspur moet Harry Kane en Heung-min Son missen. Ziet Spurs zichzelf wel als favoriet?
"Dat geloof ik niet. Spurs-fans zijn nooit vol vertrouwen voor grote wedstrijden. Nu zeker niet, zonder sleutelspelers. Ajax heeft dit seizoen grote tegenstanders verslagen. Tottenham zal daarom op z'n hoede zijn. Ze weten dat ze hard moeten werken, ondanks dat ze meer vermoeid zijn dan Ajax."

Wie moet nu de doelpunten maken?
"Tottenham moet voorin nu vertrouwen op Fernando Llorente en Lucas Moura. Als doelpuntenmakers zijn zij niet zo consistent. Maar ook de middenvelders Dele Alli en Christian Eriksen kunnen een doelpunt maken. Van hen wordt verwacht dat ze, waar mogelijk, naar voren schuiven. Een moeilijke opgave voor hen. Omdat Spurs mogelijk meer middenvelders mist, moeten ze misschien een dieper op het middenveld staan."

Onder meer Moussa Sissoko is een vraagteken. Hoe belangrijk is de middenvelder voor Spurs?
"Sissoko is dit seizoen getransformeerd: van zondebok naar een speler wiens naam als een van de eerste op het wedstrijdformulier komt te staan. Hij heeft zijn rol in het team gevonden. Je kunt die vergelijken met N'Golo Kanté bij Chelsea. Hij is de verbinder tussen de defensie en de aanval."

Hoe denken ze bij Spurs over Ajax?
"De fans zijn erg onder de indruk van de jonge ploeg van Ajax. Pochettino heeft zijn eigen jeugdige team gebouwd, waarmee hij aantrekkelijk voetbal wil spelen. Dit deed hij zonder geld uit te geven in de laatste twee transferwindows. Voor de Europese elite is dat echt een shock geweest. Met Ajax zijn veel overeenkomsten te vinden. De prestaties van Ajax waren prachtig. Spurs zal Ajax zeker niet onderschatten, zoals andere clubs in de vorige rondes hebben gedaan. Deze ploeg van Spurs gelooft altijd in zichzelf, maar zal oppassen voor Ajax en de snelheid waarmee ze aanvallen. Tottenham heeft in de afgelopen weken veel dezelfde spelers gebruikt. Sommige spelers zullen vermoeid zijn. Als Ajax het tempo omhoog gooit, sidderen vermoeide spelers van Tottenham."

Hoe is bij Tottenham gereageerd op het verplaatsen van een complete Eredivisie-ronde?
"De Premier League werkt niet zo, en midweeks was er geen ruimte om wedstrijden van Tottenham naartoe te verplaatsen. Pochettino merkte op dat het een beetje oneerlijk is, omdat Ajax een voordeel krijgt van de bond richting een belangrijk duel terwijl dat voor Tottenham niet mogelijk is."

Hoe kan Ajax Tottenham kloppen?
"Spurs begint met zichzelf te worstelen als de tegenstander speelt met agressieve druk. Tottenham wil die speelwijze zelf gebruiken, maar tegen het einde van een seizoen lukt dat zelden meer omdat de fysieke Premier League zijn tol begint te eisen. Ajax zet een grote stap als het erin slaagt om de passing van Tottenham op eigen helft te verstoren."

Hoe wil Tottenham Ajax verslaan?
"Ook zonder de geblesseerde en geschorste spelers heeft Tottenham nog steeds veel talent in de ploeg. Als ze de vermoeidheid kunnen overwinnen, kunnen ze ook doelpunten maken. Tevens zal het nieuwe stadion een rol spelen. Het nieuwe onderkomen zorgt voor veel lawaai en dat is voor Spurs een steun in de rug. Het elftal van Pochettino bezit veel karakter, Ajax moet op zijn best zijn om Tottenham in een thuiswedstrijd te verslaan."

Wat brengt het nieuwe stadion teweeg?
"Het is een enorme opsteker geweest voor de ploeg. De spelers maakten een vermoeide indruk, totdat het nieuwe stadion opende. Ze wonnen eerste vier wedstrijden, zonder een doelpunt tegen te krijgen. Het stadion voelt als een grotere versie van White Hart Lane. Vanaf het moment dat de deuren open gingen, voelde het als thuis. Het oorverdovende geluid moet je meemaken. Voor de Ajax-spelers wordt dat een geweldige ervaring. Pochettino heeft altijd gezegd dat het nieuwe stadion zijn team een speciale energie zou geven, zoals tijdens het laatste ongeslagen seizoen op White Hart Lane."

Waarom kocht Tottenham zowel in de zomerse als winterse transferwindow geen spelers?
"Deels stond de club kieskeurig tegenover versterkingen voor de selectie. Anderzijds waren er financiële beperkingen, aangezien de bouwkosten van het nieuwe stadion de één miljard passeerden. Uiteindelijk staat Tottenham derde in de Premier League en behoort het tot de laatste vier van de Champions League. Maar hadden ze Manchester City en Liverpool niet meer kunnen uitdagen met nieuwe gezichten en meer mogelijkheden om te rouleren?"

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zijn basisspelers, wat is de huidige status van Davinson Sanchez, Michel Vorm en Vincent Janssen?
"Sanchez heeft zich snel aangepast aan de Premier League. Pochettino gelooft dat hij een van de beste verdedigers in Europa kan worden. Omdat Alderweireld waarschijnlijk vertrekt, wordt hij een belangrijke speler naast Vertonghen. Dat was hij ook al in zijn eerste seizoen, toen Alderweireld geblesseerd raakte. Ook Vorm gaat waarschijnlijk weg. Hij is nu derde doelman. Zijn vertrek maakt ruimte vrij voor een buitenlandse speler in de selectie voor Europese wedstrijden. Van Janssen wordt eveneens een transfer verwacht. Hij is nu terug, maar dat is puur omdat de club hem in januari niet kon verkopen en er nu veel blessures zijn. Een transfer is het beste voor beide partijen."

Welke huidige Ajax-spelers zouden bij Tottenham passen?
"Persoonlijk denk ik dat Hakim Ziyech en Donny van de Beek geweldige toevoegingen zouden zijn. Andere spelers die goed bij de club passen, lijken deze zomer ergens anders heen te gaan. Ik denk dat Spurs graag een speler in de voetsporen wil laten treden van oud-Ajacieden Vertonghen, Eriksen, Alderweireld en Sanchez. Maar Tottenham zal niet de enige zijn, heel Europa kijkt naar spelers van Ajax. Spurs heeft Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong lang gevolgd, net als David Neres. Het zou mij niet verbazen als De Ligt naar FC Barcelona gaat. Hoewel ik weet dat Tottenham hem dolgraag wil hebben als vervanger van Alderweireld, die deze zomer waarschijnlijk vertrekt. Het zou ook heel erg jammer zijn als dit team van Ajax helemaal uit elkaar valt. Ik hoop dat ze het grootste deel bij elkaar kunnen houden."

Door: Steven Koelma

Denk jij dat Frenkie de Jong de score opent in Londen? Zet in bij TOTO en pak 35 keer je inzet!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019