TOP Oss
0 – 0
Sparta

Vergoossen: "Geen enkele aanleiding voor Ajax iets te veranderen"

Vergoossen: "Geen enkele aanleiding voor Ajax iets te veranderen"

30 april 2019 – Ajax kan vanavond de eerste Nederlandse club in elf jaar worden die Tottenham Hotspur verslaat. De ploeg van trainer Erik ten Hag treedt dan in de voetsporen van PSV. In maart 2008 leidde Sef Vergoossen de Eindhovenaren naar een 0-1 overwinning op White Hart Lane. In gesprek met FCUpdate.nl blikt de toenmalige trainer van PSV met veel oog voor detail terug op die zege en kijkt hij vooruit naar de wedstrijd van vanavond.Vergoossen was eigenlijk al gestopt als coach toen hij in november 2007 een belletje kreeg van PSV. Of hij het zag zitten om zijn trainerscarrière tóch een vervolg te geven en de naar Valencia vertrokken Ronald Koeman op te volgen? "Het lukte PSV niet om een permanente oplossing te vinden, waardoor ze op zoek gingen naar een interim-coach. Zo kwamen ze bij mij uit. Omdat het om een half jaar ging, ben ik de uitdaging aangegaan", memoreert de 71-jarige Vergoossen.

Halverwege het seizoen stapte Vergoossen in bij PSV. De Limburger kwam in een gespreid bedje terecht. De Eindhovenaren stonden bovenaan in de Eredivisie en hadden zich via de groepsfase van de Champions League geplaatst voor de derde ronde van de UEFA Cup. Daarin trof PSV het Zweedse Helsingborg, dat over twee wedstrijden simpel opzij werd gezet. Vervolgens troffen de Eindhovenaren in de achtste finale een club van groter formaat: Tottenham Hotspur.

Tactisch plan maakt verschil
PSV begon het tweeluik tegen de Spurs met een 0-1 overwinning in Londen. "Die wedstrijd staat me nog redelijk helder voor de geest", vertelt Vergoossen. Daar is geen woord aan gelogen. De gestopte coach weet zich nog exact de speelwijze van de Engelsen te herinneren. Zo legt hij uit hoe Robbie Keane als linkerspits steeds naar binnen kroop en samen met Dimitar Berbatov in het centrum speelde. Daardoor speelde Tottenhams linksback als een valse linksbuiten.

Hoe PSV dat probleem oploste, weet Vergoossen elf jaar na dato ook nog. "In mijn half jaar bij PSV speelden we eigenlijk altijd in dezelfde formatie, behalve tegen Ajax en Tottenham Hotspur. In plaats van een 4-4-2-systeem traden we in Londen aan met een driemansmiddenveld, met Timmy Simons als verdedigende middenvelder. Hij ving Keane op als die naar binnen kwam, Jan Kromkamp pakte de opkomende linksback op en Jefferson Farfán hielden we voorin. We hadden een goed beeld van ze, dachten het op onze manier te kunnen opvangen en dat gebeurde ook."

Het tactische plan van Vergoossen werkte: door een doelpunt van Farfán, die veel ruimte kreeg, wonnen de Eindhovenaren met 0-1. De aanvaller uit Peru profiteerde na een halfuur van een fout in de verdediging van Tottenham en bezorgde zijn ploeg de zege. PSV verloor vervolgens de returnwedstrijd met 0-1, maar plaatste zich na een strafschoppenserie alsnog voor de kwartfinale van de UEFA Cup. Daarin was Fiorentina te sterk. Geen Europees succes dus, maar door het winnen van de landstitel sloot Vergoossen zijn trainersloopbaan alsnog met een prijs af.

Onder de indruk van Ajax
Na zijn vertrek bij PSV is Vergoossen nooit meer officieel in dienst geweest bij een club. Voetbal speelt echter nog altijd een rol in zijn leven. "Ik kijk meer voetbal dan ooit. Dat varieert van hier in het dorp tot FC Barcelona en alles wat ertussen zit", aldus de gestopte coach, die dus ook Ajax regelmatig aan het werk ziet. Vergoossen is onder de indruk van de Europese successen van de ploeg van Ten Hag. "Dat is absolute top. Vanaf het begin hebben ze overheersend en op de Ajax-manier gespeeld: met veel durf en lef. Beter kun je je niet wensen."

Vergoossen vindt het bijzonder knap dat Ajax niet alleen nog actief is in de Champions League, maar ook in Nederland nog op twee fronten meestrijdt. "Ondanks het drukke programma blijven ze vrij gemakkelijk op de been en blijven ze fit. Het oogt ook allemaal heel ontspannen. Dat verrast me eigenlijk het meest. Ze kunnen heel goed voetballen, maar dat moet je wel een seizoen lang doen. En dat krijgen ze nu voor elkaar."

Ajax kan vanavond de eerste Nederlandse club worden sinds Vergoossens PSV die Tottenham Hotspur verslaat. In Londen ziet de Limburger een belangrijke rol weggelegd voor Daley Blind. "Ik ben heel erg van hem onder de indruk. Andere spelers springen meer in het oog, zoals Frenkie de Jong, maar als trainer let je ook op andere dingen. Dan vind ik dat Blind erbovenuit springt. Hoe hij functioneert, waar hij staat, hoe hij constant met andere spelers bezig is… als je dat kunt, op verschillende posities, dan moet je daar heel veel respect voor hebben."

PSV paste zich in 2008 aan aan Tottenham, maar Vergoossen raadt Ten Hag aan dat niet te doen. "Hoe verder je komt, hoe spannender het wordt en hoe meer je als coach de neiging hebt om dingen aan te passen. Dat is denk ik het slechtste advies wat je kunt geven. Ajax heeft zich met een bepaalde speelstijl bewezen. Er is geen enkele aanleiding om ook maar iets te veranderen in die aanpak", adviseert hij de Ajax-trainer. "Voor het Nederlandse voetbal en voor Ajax hoop ik dat ze de finale halen. Dat zou uniek zijn."

Denk je dat Daley Blind de score opent in Londen? Zet in bij TOTO en win dertig (!) keer je inzet terug

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 19 mei 2019

  2. zaterdag 18 mei 2019