Kreek merkt internationale Ajax-aandacht: "Positieve uitstraling"

Kreek merkt internationale Ajax-aandacht: "Positieve uitstraling"

29 april 2019 – Ajax staat dinsdagavond voor het eerst sinds ruim twintig jaar weer in de halve finale van de Champions League. Het elftal verovert de wereld met het typische combinatievoetbal waarmee de Amsterdamse club eerder al bekend werd. Bijzonder knap, vindt Michel Kreek. De voormalig voetballer van de Amsterdammers geniet van de verrichtingen van Erik ten Hag en merkt dat het Nederlandse voetbal over de landsgrenzen door het succes een flinke impuls krijgt.In het laatste seizoen met het grote Europese succes (1994/95) en de landstitel won, speelde Kreek nog enkele duels mee in het miljardenbal dat Ajax uiteindelijk zou winnen. Als hij beide elftallen van toen en nu naast elkaar ligt, vindt hij het moeilijk om ze met elkaar te vergelijken. "Maar dit team speelt typisch Ajax-voetbal. Met heel veel creativiteit, druk naar voren. Veel scorend vermogen. Dat kenmerkte Ajax in dat seizoen ook", weet Kreek, die ook als jeugdtrainer werkzaam was in Amsterdam.

Die aanvallende manier van voetballen staat bij Ajax al sinds jaar en dag centraal, in de filosofie van Johan Cruijff. Kreek ziet dat er succes mee wordt geboekt. "Want op die manier werd ook de Europa League-finale al gehaald. Nu de halve finale van de Champions League al: met een internationaal gezien zeer beperkt budget. Dat is heel knap. Het is voetbal met een bepaalde filosofie en stijl. Ik kom regelmatig in het buitenland en je merkt meteen wat het doet. Het heeft een positieve uitstraling op alles wat Nederland is." 

Puzzelstukjes
Of er een geheim recept is wat Erik ten Hag gebruikt, is misschien lastig te stellen. "Maar alle puzzelstukjes vallen dit seizoen op de goede plek. Hoe Dusan Tadic presteert in de spits, hoe Joël Veltman zich staande houdt na zo'n zware blessure. Het valt allemaal goed, gecombineerd met vele energie in het elftal en een hoge opofferingsgezindheid." 

En dus strijdt Ajax nog altijd op drie fronten mee, wat Kreek - momenteel werkzaam als assistent-trainer van de Oranje Leeuwinnen - bijzonder knap vindt. "Dat je nationaal en internationaal zo lang in de race bent, is een grote prestatie op zich." Maar de Amsterdammers hebben nog helemaal niks. "En aan het einde van de rit wil je wel met iets tastbaars staan." 

Tottenham Hotspur
De eerste horde naar een van de drie nog te pakken hoofdprijzen is Tottenham Hotspur en waar Ajax de laatste duels de underdog was, wordt de ploeg van Erik ten Hag door sommigen nu opeens gezien als favoriet. "In het rijtje met Real Madrid en Juventus ligt dat gevaar wel op de loer. Het verwachtingspatroon is anders", weet ook Kreek. "Het gevaar is dat deze ploeg qua naam iets minder aanspreekt." 

Toch ziet de man die bij Internazionale assistent-trainer was van Frank de Boer dat niet als serieus gevaar. "Als ik Ajax de laatste tijd zie spelen, dan zijn ze heel bewust er mee bezig. En Tottenham is wel een ploeg tegen wie er mogelijkheden liggen." 

Door: Nathan Sprey

Denk jij dat Frenkie de Jong de score opent in Londen? Zet in bij TOTO en pak 35 keer je inzet!

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 24 september 2020

  2. woensdag 23 september 2020