De Ligt versus Vertonghen in verschillende perspectieven

30 april 2019, 09:00

Als kleine jongen keek Matthijs de Ligt graag naar Jan Vertonghen. De 32-jarige Belg is een voorbeeld voor de Ajacied. Net als hij is Vertonghen centrale verdediger én afkomstig uit de Ajax-opleiding. Dinsdagavond treffen de twee elkaar in de halve finale van de Champions League, mits Vertonghen inzetbaar is. Reden om de twee vanuit verschillende perspectieven naast elkaar te leggen.

In zijn hoogtijdagen voor Ajax droeg Vertonghen de aanvoerdersband. Frank de Boer gunde hem die na het vertrek van Maarten Stekelenburg in de zomer van 2011 naar AS Roma. De Ligt is sinds dit seizoen de captain van de Amsterdammers. Erik ten Hag gaf hem die rol nadat Joël Veltman zwaar geblesseerd raakt. Dat De Ligt nog maar negentien jaar is, maakt Ten Hag niets uit. Vertonghen speelde op die leeftijd nog in de anonimiteit voor Ajax.

Rugnummer 4

Een andere overeenkomst tussen De Ligt en Vertonghen is ook het rugnummer. De huidige Ajax-captain speelt met vier op zijn rug. Hij vindt dat een speciaal nummer.  Niet in de laatste plaats omdat Vertonghen dat rugnummer ook had in zijn Ajax-tijd, zo merkte De Ligt recent op in een interview op het clubkanaal van Ajax. Als speler van Tottenham Hotspur draagt Vertonghen nu rugnummer vijf, vier staat op de rug van Toby Alderweireld.

Vertonghen en De Ligt in data

Voor Ajax is Vertonghen een interessante optie, zeker wanneer De Ligt vertrekt. Op het allerhoogste niveau draait de Vlaming probleemloos mee, ook in de Champions League. Door een blessure moest hij beide duels met PSV en het eerste treffen met FC Barcelona missen. Alle andere wedstrijden speelde Vertonghen van begin tot eind. Juist tegen Ajax staat achter zijn naam een vraagteken, maar verder dan op potte pech lijkt dat niet te berusten. 

Vertonghen en De Ligt hebben in hun spel overeenkomsten, maar ook verschillen. Zo is Vertonghen linksbenig en De Ligt passt het liefst met rechts. Links of rechts: zelden maken de twee fouten in de passing. Het gemiddelde slagingspercentage in de Champions League staat op 84 procent (Vertonghen) en 86,9 procent (De Ligt). Als balafpakker onderscheidt Vertonghen zich van De Ligt. Het gemiddelde aantal intercepties van hem ligt op 2,3, De Ligt noteert een moyenne van één interceptie per Champions League-wedstrijd.

De Ajacied heerst juist in de lucht. Per Champions League-wedstrijd wint De Ligt gemiddeld bijna vier luchtduels. Hoewel beiden even groot zijn (1,89 meter), wint Vertonghen aanzienlijk minder luchtduels. In het miljardenbal kwam hij gemiddeld één keer als winnaar uit de strijd. In het weerzien met Ajax komt het voor Vertonghen juist niet aan op luchtduels. Hij komt vanavond veel tegenover Tadic te staan. De Ligt bindt vermoedelijk juist de strijd aan met de kopsterke spits Fernando Llorente, al zal hij volgens de statistieken meer moeite hebben met de snelle Lucas Moura. 

De Ligt bij Ajax tegenover een van zijn voorbeelden Vertonghen bij een grote Engelse club. Hoewel ze verschillen en ook overeenkomsten hebben, kan het zomaar zijn dat de rollen volgend seizoen zijn omgedraaid in het miljardenbal. Maar daar zullen ze beiden geen seconde aan denken dinsdagavond. 

De data over Jan Vertonghen en Matthijs de Ligt zijn afkomstig van Remiqz

Denk jij dat Vertonghen tegen zijn oude ploeg de score opent? Zet in en win vijftig keer (!) je inzet terug

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen