De Jong kan fluiten naar doelpunt: goal blijft op naam Sadilek

De Jong kan fluiten naar doelpunt: goal blijft op naam Sadilek

26 april 2019 – Pech voor Luuk de Jong: de 0-2 van PSV tegen Willem II blijft op naam van Michal Sadilek. Zowel scheidsrechter Dennis Higler, de KNVB en statistiekenbureau Opta (matchdatapartner van de KNVB) heeft het doelpunt toegekend aan de Tsjech. De Jong claimde dat hij de goal maakte. Volgens de spits had hij de vrije trap van Sadilek licht geraakt.Dit zou De Jong ook bij Higler melden, maar leverde dit niets op. Higler en dus ook de KNVB hebben het doelpunt aan Sadilek gegeven. Opta laat aan FCUpdate.nl weten dat de beschikbare beelden geen overtuigend bewijs opleveren waaruit blijkt dat de PSV-spits de bal raakte. "Dat De Jong zelf claimt hem geraakt te hebben is dan geen factor; we hebben veel gevallen gehad van spelers die uit eigen belang wat roepen. Waarbij ik niet zeg dat Luuk de Jong dit doet, maar dat maakt het wel lastig om dit als argument te gebruiken", licht Yeun Au van Opta toe.

Het statistiekenbureau ontvangt de wedstrijdformulieren om deze te verwerken in hun databestanden. Bij twijfelgevallen worden beelden nauwkeurig bestudeerd. Formeel kan Opta een fout corrigeren, maar gebeurt dat in de praktijk eigenlijk nooit.

De Jong had belang bij het doelpunt, omdat hij met Dusan Tadic strijdt om de topscorerstitel. De Ajacied maakte er dinsdag tegen Vitesse twee en is De Jong nu op drie doelpunten genaderd.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 17 september 2019

  2. maandag 16 september 2019