Waarom Feyenoord en PSV niet direct profiteren als Ajax CL wint

Waarom Feyenoord en PSV niet direct profiteren als Ajax CL wint

29 april 2019 – Als halvefinalist maakt Ajax een reeële kans om voor het eerst sinds 1995 de Champions League weer te winnen. De winnaar van het toernooi ontvangt niet alleen de cup met de grote oren, maar is ook automatisch geplaatst voor de volgende editie van de Champions League. Dat houdt echter niet in dat het in de competitie vergaarde ticket doorschuift naar een andere club.Wint Ajax de Champions League, dan profiteren daar Feyenoord en eventueel PSV daar niet direct van. De kampioen van de Eredivisie zal volgend seizoen in de derde voorronde van het clubtoernooi instromen en de runner-up begint het Europese avontuur in de tweede voorronde. Omdat tickets niet worden overgedragen, bewijst Ajax alleen zichzelf een goede dienst door de Champions League te winnen.

Als de ploeg van Erik ten Hag daadwerkelijk de Champions League wint, dan is Red Bull Salzburg het kind van de rekening. De kampioen van Oostenrijk plaatst zich - vanwege de elfde positie van het Alpenland op de UEFA-coëfficientenlijst - direct voor de groepsfase van de Champions League. Tenzij de winnaar van het belangrijkste clubtoernooi via de competitie géén ticket voor de groepsfase weet te veroveren. Dat is het geval als Ajax de CL wint of Tottenham Hotspur het toernooi wint, maar in de Premier League niet in de top vier eindigt. Red Bull Salzburg moet zich bij toernooiwinst van Ajax en eventueel Tottenham dus in de voorrondes melden.

Volgend seizoen stroomt de kampioen van de Eredivisie nog niet direct de groepsfase van de Champions League in, maar het seizoen daarop waarschijnlijk wél. Nederland is door het Europese succes van Ajax Oostenrijk namelijk voorbijgestreefd op de UEFA-coëfficientenlijst. Daar profiteert de Eredivisie over twee seizoenen van. Ook plaatst de bekerwinnaar van het seizoen 2019/2020 zich door de elfde plaats op de coëfficientenlijst direct voor de groepsfase van de Europa League.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 augustus 2019

  2. vrijdag 23 augustus 2019