Nederland
2 – 0
Oostenrijk

Scherpen heeft het lastig: "Stap naar Ajax misschien te vroeg"

Scherpen heeft het lastig: "Stap naar Ajax misschien te vroeg"

24 april 2019 – Kjell Scherpen is pas negentien jaar, maar is wel het hele seizoen al een vaste waarde in de Eredivisie. De doelman van FC Emmen wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Ajax, maar volgens Joop Hiele is het nog maar de vraag of die transfer verstandig is.

De jeugdinternational ging dinsdag opzichtig de fout in tegen De Graafschap (1-0). Het was niet zijn eerste blunder van het seizoen. "Keepen gaat met vallen en opstaan", zegt de zestigjarige Hiele tegen het Algemeen Dagblad. "Elke jonge speler maakt zo zijn fouten en dat geldt zeker bij keepers. Hoe vaker een doelman een bepaalde situatie meemaakt, hoe beter hij in staat is het de volgende keer te herkennen."

De Rotterdammer, die zeven interlands voor Oranje speelde, weet dat speeltijd cruciaal is voor Scherpen. "Voor een keeper is het ontzettend belangrijk om veel te spelen. Het kan zo een jaartje of drie, vier duren, tot hij een goed niveau bereikt. Bij een topclub als Ajax staat winnen meer centraal dan ontwikkelen. Maar kijk naar Andre Onana, hem hebben ze ook op jonge leeftijd aangetrokken en ook hij maakt zo nu en dan nog een minder goede actie. Hij heeft de tijd gekregen van Ajax om zich te ontwikkelen."

Hiele benadrukt dan ook dat een transfer naar Amsterdam niet direct goed hoeft uit te pakken voor Scherpen. "Persoonlijk denk ik dat de stap misschien nog wat te vroeg is. Als hij bij Ajax als tweede doelman wordt gehaald of in een beloftenelftal moet spelen, kan dat funest zijn voor zijn ontwikkeling. Daar hebben beide partijen niks aan. Het is belangrijk dat hij op een hoog niveau blijft trainen en zeker aan spelen toekomt. Desnoods moet Ajax hem uitlenen."

gerelateerd