AZ wint en zet reuzenstap naar Europees voetbal

AZ wint en zet reuzenstap naar Europees voetbal

23 april 2019 – AZ heeft prima zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. Calvin Stengs zette dinsdagavond de thuisploeg met een geweldig afstandsschot al snel op voorsprong tegen Heracles Almelo, maar zag Brandley Kuwas vlak voor rust de 1-1 maken. Albert Gudmundsson schoot in de tweede helft alsnog de bevrijdende 2-1 tegen de touwen.Beide ploegen begonnen onwennig aan het duel. Er werd veel balverlies geleden en tot goed uitgespeelde aanvallen kwamen AZ en Heracles niet. Het was Stengs die het duel al snel deed ontbranden. Hij kreeg de bal van Mats Seuntjens en schoot van afstand snoeihard in de kruising. Een prachtig doelpunt van de AZ-speler, die Janis Blaswich kansloos achterliet.

AZ begon na dit doelpunt steeds beter te voetballen en leek van plan de wedstrijd snel te beslissen. Ondanks het vele balbezit kwam de thuisploeg echter niet tot grote kansen. Seuntjens en Guus Til waren er wel dichtbij, maar zagen hun schoten simpel gekeerd worden door Blaswich. Heracles was te slordig om tot kansen te komen en had de hulp van AZ nodig om gevaarlijk te worden. Kuwas passeerde zijn directe tegenstander Owen Wijndal makkelijk en gaf voor op Adrian Dalmau. Die kwam knap voor zijn man, maar raakte de bal niet goed waardoor deze ver naast vloog.

AZ probeerde het wel, maar het was voetballend te matig. Wijndal kon na een voorzet van Albert Gudmundsson schieten, maar het duurde te lang en zijn schot werd geblokt. Ook Fredrik Midtsjø kon vlak hierna op het doel van Heracles schieten, maar hij schoot recht op Blaswich af.

Vlak voor rust zakte AZ verder in en dat leverde het eerste échte gevaar op voor Heracles. Lennart Czyborra brak knap door aan de linkerkant van het veld en gaf voor op Dalmau. De spits schoot de bal hard richting de kruising, maar Marco Bizot wist de bal geweldig uit zijn doel te houden. Vlak voor rust kwam Heracles alsnog op gelijke hoogte: Kuwas brak door in het centrum en schoot de bal richting het doel van Bizot. Teun Koopmeiners kreeg de bal in eerste instantie tegen de hand, maar zag Kuwas vanuit de rebound alsnog scoren. Hoogstwaarschijnlijk was er anders door scheidsrechter Siemen Mulder gefloten voor een strafschop.

Heracles begon feller aan de tweede helft dan AZ en was op zoek naar de 1-2. Toch was het AZ dat dacht op voorsprong te komen. Een vrije trap van Adam Maher werd door Koopmeiners knap tegen de touwen gewerkt, maar de grensrechter stak zijn vlag omhoog. Het leek een discutabele beslissing, maar ook na overleg met de VAR werd besloten het doelpunt niet toe te kennen.

Heracles dacht nog geen minuut later weer op gelijke hoogte te komen. Een geweldige knal van afstand van Lerin Duarte ging recht op de kruising af, maar Bizot wist er zijn handen tegen te krijgen. De bal vloog via de paal terug in het veld. Een kwartier voor tijd leek AZ met tien man verder te moeten na een domme overtreding van vleugelverdediger Wijndal. Hij hield Kuwas vast en solliciteerde erg opzichtig naar zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Tot woede van de Heracles-spelers hield Mulder de gele kaart op zak.

Stengs was een aantal keer dreigend op de helft van Heracles in de tweede helft, maar was ongelukkig in de afwerking. Tot driemaal toe zag hij een schot niet in het doel van Heracles belandden, mede door een goed oplettende Blaswich.

Heracles kreeg vijf minuten voor tijd nog een grote kans om de stand gelijk te trekken. Invaller Jesper Drost zette met een goede bal de andere invaller Joey Konings vrij in het strafschopgebied van AZ. Konings schoot vanuit een moeilijke hoek, maar Bizot was bij de les en hield de bal knap uit zijn doel. Verder dan dit gevaar kwam de uitploeg niet meer. AZ is door de zege bijna verzekerd van de vierde plaats. Wint Ajax de bekerfinale van Willem II, dan krijgt de nummer vier van de Eredivisie een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. Heracles moet nog strijden voor een plek bij de play-offs voor Europees voetbal.

Opstellingen en beoordelingen*:
AZ: Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 6,5, Ron Vlaar 6,5, Teun Koopmeiners 6,5, Owen Wijndal 5; Fredrik Midtsjø 6,5, Guus Til 6, Adam Maher 6,5; Calvin Stengs 6,5, Mats Seuntjens 7,5, Albert Gudmundsson 7

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6,5; Tim Breukers 6, Maximillian Rossmann 6,5, Dario van den Buijs 6, Lennart Czyborra 6; Alexander Merkel 6, Mohammed Osman 6,5, Dabney dos Santos 5,5 (Lerin Duarte 6,5); Brandley Kuwas 6,5, Adrian Dalmau 6,5, Kristoffer Peterson 5 (Jesper Drost 6)

Man of the Match: Mats Seuntjens
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 22 november 2019

  2. donderdag 21 november 2019