Sparta stelt feestje Twente uit, bizar duel in Waalwijk

19 april 2019, 22:09   Bijgewerkt: 19 april 2019, 22:17

FC Twente moet het kampioenschap in de Eerste Divisie in ieder geval nog uitstellen tot maandagmiddag. De Tukkers kwamen zelf niet in actie, maar konden vrijdagavond toch kampioen worden als Sparta Rotterdam thuis zou verliezen van Helmond Sport. De ploeg van Henk Fraser voorkwam dit door een simpele 3-1 zege op laagvlieger Helmond Sport. Twente kan op tweede paasdag alsnog met de schaal in de handen staan als het thuis wint van Jong AZ.

Sparta Rotterdam – Helmond Sport 3-1

Door een 1-4 nederlaag tegen TOP Oss verspeelde Sparta Rotterdam vorige week zondag definitief het laatste restje hoop op de titel in de Eerste Divisie, voor zover daar nog enige sprake van was. FC Twente kon vrijdag al kampioen worden als het uit in Amsterdam van Jong Ajax zou winnen, maar uit veiligheidsoverwegingen werd dit duel afgeblazen. De schaal zou deze vrijdagavond alleen in Enschede kunnen worden bezorgd als Sparta in eigen huis zou verliezen van nummer voorlaatst Helmond Sport. Eerder dit seizoen in Brabant gebeurde dat overigens, toen verloor Sparta met 3-0. In Rotterdam liet de ploeg meteen zien het feestje van Twente graag te willen verschuiven, want nog voor het halfuur had de thuisploeg al twee keer gescoord. Abdou Harroui zorgde na een kwartier voor de 1-0 met een intikker bij de tweede paal en acht minuten daarna stond Lars Veldwijk goed op te letten na een afgeslagen corner. Hij kon vrij eenvoudig zijn twintigste treffer van het seizoen aantekenen.

Na rust gebeurde er weinig meer op Het Kasteel. Sparta vond het wel best en wilde zich niet meer bovenmatig inspannen met het oog op de wedstrijd van maandag en met name richting de play-offs. Dit tot frustratie van Veldwijk, die meer goals wilde maken in de jacht op de topscorerstitel. Tien minuten voor tijd maakte hij toch nog zijn tweede van de avond en daarmee de 3-0 voor Sparta. Vlak voor tijd zorgde Juul Respen nog voor een eretreffer, maar verder had Helmond Sport nergens recht op.

{image[333912][right-half][]}FC Volendam – NEC 2-3

Jong PSV en Jong Ajax staan op dit moment op een plek die normaal gesproken recht geeft op deelname aan de play-offs voor promotie. Maar aangezien de beloften niet mogen promoveren maken ook de nummers tien en elf van de ranglijst nog kans op de nacompetitie. Daarom moest het geplaagde NEC zien te winnen van FC Volendam om SC Cambuur bij te houden in de strijd om die elfde plaats. De Nijmegenaren, die de laatste twee duels zegevierden, schoten uit de startblokken. Binnen de minuut was het namelijk al raak, omdat Mike Trésor Ndayishimiye de bal meteen eenvoudig in de verre hoek schoof. NEC ging direct door en zeven minuten later lag ook de tweede treffer in het net. Volendam verdedigde zwak en topscorer Ferdy Druijf kreeg de bal zomaar in de voeten en kon onbedreigd de 0-2 tegen de touwen knallen.

Diezelfde Druijf had daarna ook de 0-3 kunnen maken, maar Volendam-doelman Jordi van Stappershoef tikte de bal onder de lat weg met een goede reflex. Volendam kreeg zelf ook kleine kansjes op een treffer, maar pogingen van zowel Anthony Berenstein als Gijs Smal werden gepakt door NEC-keeper Mattijs Branderhorst. Na rust zocht NEC naar de beslissende 0-3, maar doelman Van Stappershoef lag in de weg op schoten van doelpuntenmaker Ndayishimiye en Randy Wolters. Aan de andere kant maakte Volendam het daarna weer spannend door een mooie aanval tot aansluitingstreffer te promoveren via Rodney Antwi. Een angstig NEC zakte daarna in en kreeg een kwartier voor tijd het deksel op de neus toen Berenstein voor de 2-2 zorgde. NEC leek met een punt genoegen te moeten nemen, maar door slordig spel van Volendam wonnen de Nijmegenaren alsnog. Kevin Visser appelleerde tevergeefs voor buitenspel en liet daardoor Jonathan Okita weglopen en die schoot in blessuretijd NEC toch nog naar de winst: 2-3.

{image[333913][left-half][]}Almere City – Telstar 2-0

Zowel Almere City als Telstar maakt nog kans op een prijs dit seizoen, want beide ploegen kunnen nog beslag leggen op de laatste periodetitel. Almere City staat in die ranglijst bovenaan, Telstar is gedeeld tweede. Voor Telstar is het winnen van die titel nog iets belangrijker dan voor Almere, want in tegenstelling tot de Flevolanders is Telstar nog niet zeker van deelname aan de nacompetitie. Een periodetitel, die eerder dit seizoen al werd gewonnen door FC Twente, Sparta en FC Den Bosch, geeft die zekerheid wel. Nummer vier Almere City was de betere ploeg in de openingsfase en kwam na twintig minuten op een 1-0 voorsprong, nadat James Efmorfidis de bal binnen wist te prikken.

Daarna was er vooral pech voor Almere City, omdat twee spelers met een blessure uitvielen. De kansen in het restant van de eerste helft waren eerlijk verdeeld. Terell Ondaan kreeg twee mogelijkheden namens Telstar, maar hij schoot voorlangs en op Almere-doelman Agil Etemadi. Aan de andere kreeg Efmorfidis nog een kans op zijn tweede, maar Telstar-keeper Wesley Zonneveld keerde die inzet. In de tweede helft was het spektakel schaars en duurde het tot een kwartier voor tijd voordat Almere City de bevrijdende 2-0 vond. Stijn Meijer legde klaar en Youri Loen schoot de koploper van de vierde periode naar de drie punten.

{image[333916][right-half][]}RKC Waalwijk – FC Dordrecht 4-4

In Waalwijk hadden RKC en Dordrecht een onderlinge strijd om de beste comeback. Dordrecht kwam zo'n tien minuten voor rust op een 0-1 voorsprong via Crysencio Summerville. Hij was attent na een vrije trap van Oussama Zamouri en tikte binnen. Diezelfde Zamouri had in de beginfase ook al de lat geraakt met een geplaatst schot. Deze 0-1 was ook de ruststand en na de pauze nam dit duel krankzinnige vormen aan. De donderspeech van Fred Grim in de kleedkamer hielp, want na rust kwam RKC heel snel op 2-1. Mario Bilate schoot een voorzet van rechtsback Juriën Gaari binnen en Stijn Spierings was vijf minuten later verantwoordelijk voor de 2-1 voor RKC, dat de zege nodig heeft om de play-offs uiteindelijk te bereiken.

Erg lekker kon RKC daarna niet achterover gaan zitten, want ook Dordrecht had een spectaculaire comeback in huis. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Feyenoord-huurling Joël Zwarts. Hij schoot op aangeven van Jeremy Cijntje de 2-2 binnen en kopte Dordrecht even later zelfs op een 2-3 voorsprong. Jeremy Cijntje breidde die voorsprong twaalf minuten voor tijd uit tot 2-4. Dordrecht leek de zege in de tas te hebben, maar RKC gaf zich in dit duel niet gewonnen. Invaller Darren Maatsen zorgde twee minuten na de 2-4 voor de 3-4 en bracht de spanning weer terug. RKC zette het slofoffensief daarna door en dat resulteerde in de absolute eindfase zelfs nog in een punt. Invaller Roland Bergkamp was na een klutssituatie de gelukkige en tikte de 4-4 binnen. Een passend einde van dit bizarre duel.