Heracles wint en doet goede zaken in strijd om play-offticket

19 april 2019, 22:00

Heracles Almelo heeft goede zaken gedaan in de strijd om een play-offticket voor Europees voetbal. Enigszins tegen de verhoudingen in won het vrijdagavond in het eigen Polman Stadion met 2-1 van sc Heerenveen. Twee strafschoppen zorgden voor een 1-1 tussenstand bij rust, maar in de tweede helft maakte clubtopscorer Adrian Dalmau de winnende treffer voor de ploeg uit Almelo.

Heracles en Heerenveen begonnen in hoog tempo aan de wedstrijd. Gevaar leverde het voor beide teams in de openingsfase niet op. Het eerste écht gevaarlijke moment kwam halverwege de eerste helft. Pelle van Amersfoort schoot een voorzet knap achter Heracles-keeper Janis Blaswich, maar het doelpunt werd door arbiter Joey Kooij afgekeurd. Van Amersfoort gooide in aanloop naar het doelpunt Tim Breukers omver.

Meteen na de openingstreffer probeerde Heerenveen de stand gelijk te trekken. De uitploeg werd echter niet of nauwelijks gevaarlijk. Het was Heracles dat weer gevaarlijk werd. Een belabberde bal van Lucas Woudenberg werd door Dalmau onderschept. De spits besloot het te proberen en testte Hahn in de korte hoek, maar de keeper stond goed opgesteld en redde.

Waar Heracles door de penalty gemakkelijk aan een doelpunt kwam, was het ook Heerenveen dat een strafschop kreeg. Lennart Czyborra en Kristoffer Peterson hinderden Mitchell van Bergen en de aanvaller van Heracles ging gemakkelijk naar de grond. Volgens scheidsrechter Kooij genoeg voor een strafschop. Sam Lammers ging achter de bal staan en schoot zonder te twijfelen hard in de linkerbovenhoek.

De tweede helft begon levendig. Er was gevaar voor beide goals, maar een doelpunt leverde het niet op. Het gevaarlijkste moment was een afstandsschot van Doke Schmidt, maar Blaswich was bij de les en pakte de bal klemvast. Heerenveen werd naarmate de tweede helft vorderde steeds gevaarlijker. Lammers kon uit een hoekschop richting Heracles-doel koppen, maar gaf te weinig snelheid mee aan zijn inzet. Blaswich redde wederom simpel.

Heerenveen ging na dit doelpunt op zoek naar een punt. Toch was het Heracles dat dicht bij de 3-1 was. Dario van den Buijs kopte de bal na een goede hoekschop van Mohammed Osman op de lat. Peterson kon daarna bijna in het doel tikken, maar zijn inzet bleef hangen tussen een aantal Heerenveen-benen.

Heerenveen kreeg met invaller Morten Thorsby nog twee grote kansen om de stand gelijk te trekken. De middenvelder kwam na een voorzet van Van Bergen gevaarlijk voor het doel van Heracles, maar zijn kopbal eindigde naast. Niet veel later kwam hij oog in oog met Blaswich, maar de keeper verkleinde zijn doel goed en redde. Het waren ook meteen de laatste kansen voor Heerenveen, dat deelname aan de play-offs om Europees voetbal waarschijnlijk kan vergeten. Voor Heracles ziet het er na deze overwinning daarentegen rooskleurig uit.

Opstellingen en beoordelingen*:

Heracles Almelo: Janis Blaswich 7,5; Tim Breukers 6,5, Maximilian Rossmann 6,5, Dario van den Buijs 6,5, Lennart Czyborra 5,5; Alexander Merkel 5,5, Mohammed Osman 5,5, Dabney dos Santos 5 (Mats Knoester -); Brandley Kuwas 6 (Sylvester van der Water -), Adrian Dalmau 6,5 (Joey Konings -), Kristoffer Peterson 5,5

Heerenveen: Warner Hahn 6; Doke Schmidt 5,5, Daniël Hoegh 6,5, Kik Pierie 6, Lucas Woudenberg 5,5 (Morten Thorsby -); Ben Rienstra 5,5, Pelle van Amersfoort 6, Yuki Kobayashi 4,5; Mitchell van Bergen 6,5, Sam Lammers 6,5, Michel Vlap 6 (Dennis Johnsen -)

Man of the Match: Janis Blaswich

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling