Frankfurt door na dubieuze goal, Chelsea met hakken over sloot

18 april 2019, 23:12

Eintracht Frankfurt heeft zich op dubieuze wijze geplaatst voor de halve finale van de Europa League ten koste van Benfica. De Duitsers maakten door een 2-0 zege in eigen huis knap een 4-2 nederlaag in Portugal ongedaan, maar één van de twee treffers werd in buitenspelpositie gemaakt. Ook Valencia en Chelsea zitten bij de laatste vier, al werd het voor de ploeg uit Londen toch nog even billenknijpen tegen Slavia Praag.

Eintracht Frankfurt – Benfica 2-0

Door toedoen van supertalent João Félix zat Benfica op rozen voorafgaand aan het treffen met Eintracht Frankfurt. De Duitsers moesten een 4-2 uitnederlaag in een kolkend stadion zien weg te poetsen. Lang was er weinig te genieten, maar acht minuten voor rust ontbrandde de wedstrijd. Eintracht Frankfurt kwam namelijk op een 1-0 voorsprong, maar die treffer had nooit mogen tellen. Na een pegel op de paal schoot Filip Kosti? (ex-FC Groningen) zijn ploeg op voorsprong, maar de aanvaller stond meters buitenspel. Omdat er in de Europa League, in tegenstelling tot de Champions League, geen VAR aanwezig is werd de treffer goedgekeurd. Bij Benfica waren ze terecht heel boos en trainer Bruno Lage werd wegens aanmerkingen op de arbitrage naar de tribune gestuurd.

Ook na rust wachtte Frankfurt geduldig af en ging het niet als een gek jagen op de 2-0 met als risico dat Benfica in de omschakeling zou kunnen toeslaan. Het geduld van de nummer vier van de Bundesliga werd zo'n twintig minuten voor tijd beloond met een treffer. Net als bij de buitenspelgoal die de 1-0 opleverde, was ook bij dit doelpunt wat geluk nodig. Middenvelder Sebastian Rode zag zijn schot door een Benfica-verdediger aangeraakt worden en in de rechterhoek eindigen. Benfica, dat het grootste deel voorafgaand aan de 2-0 niet wilde voetballen en het spel vertraagde, moest ineens haast gaan maken. Het wisselde aanvallend door Jonas en Salvio in te brengen, maar een kansenregen volgde niet. Salvio was nog het dichtst bij de belangrijke 2-1, maar zijn inzet kwam tegen de paal en zo lukte het Benfica niet om alsnog het uitdoelpunt te pakken. De ontlading bij Frankfurt was groot, maar de Portugezen hebben na afloop alle recht zich te beklagen over de wedstrijdleiding.

{image[333897][right-half][Valencia]}Valencia – Villarreal 2-0

Villarreal leek vorige week lange tijd op weg naar een 1-1 gelijkspel en zodoende een redelijke uitgangspositie voor de return, maar door twee goals van Valencia in de blessuretijd was de spanning voor die terugwedstrijd in de sinaasappelstad al min of meer verdwenen. Valencia spaarde geen spelers, maar wilde met een sterke opstelling laten zien dat er voor de bezoekers helemaal niets te halen viel vanavond. Het stadion was, mede door het hondenweer, niet uitverkocht, maar de aanwezige supporters konden al vroeg juichen. Na iets minder dan een kwartier had smaakmaker Gonçalo Guedes een hele fijne pass in huis waarmee hij Toni Lato alleen voor de keeper zette. De linksback rondde vervolgens keurig af. Niet veel later had Kevin Gameiro de 2-0 op zijn schoen, maar het stiftje van de Fransman rolde net naast het doel.

Villarreal, dat in de eigen competitie strijdt tegen degradatie, liet in de eerste helft eigenlijk niks zien en dus had Valencia weinig te vrezen. Na rust gooide de nummer zes van La Liga de wedstrijd helemaal in het slot. Aanvoerder Dani Parejo mocht aanleggen voor een vrije trap en met het nodige geluk verdween deze in de goal. De bal werd namelijk aangeraakt en dusdanig van richting veranderd dat de keeper er niks aan kon doen: 2-0. Villarreal kreeg in het restant van de tweede helft nog wel een paar kansjes, maar het zat de ploeg niet mee. Een bal werd voor de lijn weggehaald, keeper Neto pakte een kopbal en een vrije trap ging net naast. Zo ging Valencia zonder zich echt in te spannen simpel door naar de laatste vier.

{image[333896][left-half][]}Chelsea – Slavia Praag 4-3

Alle winnaars in de heenwedstrijden deze kwartfinales hadden hun duel met twee doelpunten verschil gewonnen, behalve Chelsea. Daarom stond vooraf de meeste spanning op deze wedstrijd, gezien het kleine verschil. Chelsea liet vanaf het begin echter zien dat het er geen spannende wedstrijd van wilde maken. De eerste beste kans voor de Londenaren was meteen raak. Een schitterende combinatie over veel schijven in en rond de zestien werd met een stiftje fraai afgerond door Pedro, de uitmuntende assist was van Olivier Giroud. De Fransman stond vier minuten daarna ook aan de basis van de 2-0. Slavia Praag gaf enorm veel ruimte weg en Chelsea was in de omschakeling dodelijk. Giroud sprintte richting doel en gaf de bal mee aan Eden Hazard. De Belgische buitenspeler legde strak voor op Pedro, maar de Spanjaard schoot voor een leeg doel op de paal. Gelukkig voor hem ketste de bal tegen het gezicht van Simon Deli in de goal en de verdediger van Slavia Praag kreeg zodoende een eigen doelpunt achter zijn naam.

Door die twee vroege goals was de wedstrijd al snel beslist, maar dat betekende niet dat Chelsea meteen gas terugnam. Sterker nog, de ploeg ging vrolijk door met scoren. Na zeventien minuten stond de 3-0 al op het scorebord. Weer kreeg Pedro alle ruimte van de verdediging van de Tsjechen en daar maakte hij dankbaar gebruik van. Zelfzuchtig was de buitenspeler niet. Hij legde af op Giroud en die kon zo simpel de derde Engelse treffer binnentikken. De doelpunten volgden elkaar daarna in rap tempo op. Deli maakte zijn eigen doelpunt bijna goed, maar hij kopte een corner op de voeten van de uitkomende Kepa Arrizabalaga. De hoekschop daarna ging er wel in na een kopbal van middenvelder Tomáš Sou?ek. Lang kon Slavia Praag niet genieten van die aansluitingstreffer, want direct na de aftrap was het alweer 4-1. Een voorzet van Emerson werd op keeper Ondrej Kolar geschoten door Giroud, maar Pedro werkte de bal alsnog binnen voor zijn tweede treffer van de avond.

Chelsea leek de wedstrijd in de tas te hebben, maar na rust kantelde het duel. Dit was vooral te danken aan Petr Šev?ík die met twee afstandsschoten Slavia Praag terugbracht tot 4-3. Zijn eerste schot had Kepa kunnen pakken, de tweede was onhoudbaar en vloog werkelijk schitterend binnen. Slavia Praag moest er daarna nog twee maken, maar dit bleek een iets te ambitieuze opgave. Er waren nog wel wat kansjes, maar het sprookje bleef uit.