Sensationeel Ajax stunt en bereikt laatste vier Champions League

16 april 2019, 22:57   Bijgewerkt: 17 april 2019, 09:39

Ajax heeft zich op een voor het Nederlandse voetbal memorabele Champions League-avond geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Amsterdammers versloegen Juventus in eigen huis: 1-2. Cristiano Ronaldo, wie anders, zette de Italianen na een klein half uur spelen op voorsprong. Enkele minuten later maakte Donny van de Beek de gelijkmaker. Na rust kopte Matthijs de Ligt de winnende binnen: 1-2.

Verdedigende fouten leiden tot goals

Juventus begon dominant. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri had het merendeel van het balbezit, maar wist het Ajax niet lastig te maken. Toch kregen de Amsterdammers een vroege domper te verwerken. Noussair Mazraoui liep in duel met Paulo Dybala een enkelblessure op en moest na elf minuten het veld noodgedwongen verlaten. Daley Sinkgraven kwam hem vervangen op de linksbackpositie.

Na een klein kwartier spelen meldde Ajax zich voor het eerst in aanvallend opzicht. Dat leidde na ruim twintig minuten feitelijk tot de eerste kans van het duel. Donny van de Beek werkte de bal van dichtbij over het doel van Wojciech Szczesny. Twee minuten later was Dybala er met een uithaal dichtbij, maar Andre Onana redde stijlvol op de inzet van de Argentijn.

Na een klein half uur spelen kwam Juventus wél op voorsprong. Uit een hoekschop kon Cristiano Ronaldo onbegrijpelijk vrij inkoppen. Ajax zag er daarbij defensief gezien erg slecht uit. Niemand dekte de Portugees en Matthijs de Ligt bracht ploeggenoot Joël Veltman knullig ten val. De VAR keek nog wel naar het doelpunt, maar keurde de goal terecht goed.

Zes minuten later waren de rollen bij de Amsterdamse gelijkmaker omgedraaid. Een hard schot van Hakim Ziyech kwam voor de voeten van Van de Beek, die door de Juve-verdediging buitenspel was gezet. Federico Bernardeschi stond echter enkele meters achter de lijn en hief daarmee de buitenspelval op. Van de Beek nam de bal knap aan, draaide open en schoot raak in de lange hoek: 1-1. Het spel golfde daarna op en neer, maar hele grote kansen waren er dankzij het bij vlagen behoudende spel niet meer te noteren.

De Ligt vestigt record met doelpunt

Ajax kwam brutaal uit de kleedkamers. In het eerste kwartier na rust waren de Amsterdammers twee keer héél dicht bij een voorsprong. Eerst was het Hakim Ziyech die na een prima uitgespeelde aanval aan de rechterkant oog in oog met Szczesny kwam te staan, maar de Poolse doelman redde de inzet van Ziyech met zijn linkerhand. Enkele minuten later krulde Van de Beek de bal fraai richting de rechterkruising, maar opnieuw bracht Szczesny redding.

Invaller Moise Kean deelde vervolgens namens Juventus een plaagstootje uit, maar het kiezelharde schot van de Italiaan dat naast ging vormde geen echt gevaar. Het waren de Amsterdammers die vervolgens vrolijk doorgingen met kansen creëren. Dusan Tadic probeerde Hakim Ziyech te bereiken met een listige breedtepass, maar Miralem Pjanic voorkwam dat de Marokkaan vrij in kon schieten. Even later was Ziyech zelf te vrijgevig, toen hij in kansrijke positie zelf had moeten schieten maar de bal voor het doel gaf.

Het bleek stilte voor de storm. Menig Ajax-supporter moet het gevoel hebben gehad dat een doelpunt van de Amsterdammers in de fase rond het uur spelen had moeten vallen en dat gebeurde dan ook. Ruim twintig minuten voor tijd was het Matthijs de Ligt die uit een corner tussen Alex Sandro en Daniele Rugani knap binnenkopte: 1-2. De Ligt kroonde zich daarmee tot jongste doelpuntenmaker in de knock-outfase van de Champions League sinds 1996.

Wie daarop een heuse stormloop van Juventus verwachtte, kwam bedrogen uit. De Italianen drongen vrij direct na het doelpunt wel even aan, maar naarmate het duel vorderde, kon Ajax steeds meer vanuit de counter gaan spelen. De grootste kans daarin was weggelegd voor David Neres, maar op aangeven van Tadic raakte de Braziliaan de bal niet goed genoeg om tot een goed schot te komen.

En zo kan Ajax, dat op de blessure van Mazraoui na ongeschonden uit de strijd kwam, woensdag in alle rust gaan bekijken wie de tegenstander in de halve finale wordt. Dat het naar Engeland afreist, staat vast. Wie het daar treft nog niet. Dat gaan Manchester City en Tottenham Hotspur morgen in een onderling duel uitvechten. De ploeg uit Tottenham won het eerste duel in het eigen, fonkelnieuwe stadion vorige week met 1-0.

Opstelling en beoordelingen*

Ajax: Andre Onana 7, Joël Veltman 7,5, Matthijs de Ligt 8, Daley Blind 7,5, Noussair Mazraoui - (11. Daley Sinkgraven 7 (82. Lisandro Magallán -), Lasse Schöne 7, Donny van de Beek 7,5, Frenkie de Jong 6,5, Hakim Ziyech 7, Dusan Tadic 6,5, David Neres 6.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen