Barça simpel langs United; Messi scoort twee keer

16 april 2019, 22:55   Bijgewerkt: 16 april 2019, 23:02

FC Barcelona heeft dinsdagavond simpel de halve finale van de Champions League bereikt. Er werd met 3-0 gewonnen van Manchester United, dat alleen in de eerste tien minuten écht gevaarlijk werd. Twee doelpunten van Lionel Messi in de eerste helft - na fouten van Ashley Young en David de Gea - hielpen de thuisploeg in het zadel. Ook Phillipe Coutinho pikte een doelpunt mee.

Manchester United schoot uit de startblokken in Camp Nou. Marcus Rashford werd al in de eerste minuut diep gestuurd richting het doel van Marc-André ter Stegen, maar zijn schot vloog via de lat over het doel van Barcelona. Niet veel later kwam ook Scott McTominay in gevaarlijke positie aan de bal, maar zijn aanname was niet goed genoeg.

Opvallend in de beginfase was de paniek in de achterhoede bij de thuisploeg. Het leek alsof ze niet hadden verwacht dat United zo fel zou beginnen. Toch dacht Barcelona de uitgelezen kans te krijgen om op voorsprong te komen. Rakitic ging in het strafschopgebied van United naar de grond na een duel met Fred en scheidsrechter Felix Brych wees resoluut naar de stip. De Duitse arbiter draaide zijn beslissing na overleg met de VAR echter terug, omdat Fred de bal speelde. Het spel werd hervat met een scheidsrechtersbal.

United liet zich niet van de wijs brengen door dit moment, maar moest toch een tegentreffer verwerken na een kwartier voetballen. Een fout van Young zorgde ervoor dat Rakitic de bal mee kon geven aan Messi, die vanaf een meter of twintig hard langs De Gea schoot: 1-0.

Een aantal minuten later gaf de uitploeg het duel helemaal uit handen. Messi begon aan een rush op de helft van United en schoot van afstand richting het doel van De Gea. Het leek een simpel rollertje, maar de Spaanse keeper dook vreselijk over de bal heen. De uitploeg gaf het dus helemaal weg door twee persoonlijke fouten, waarvan Messi dankbaar profiteerde. Met de 0-1 van een week eerder in het achterhoofd leek het duel wel gespeeld.

Na deze treffers viel het stil. United liet de bal aan Barcelona en trok zich terug op eigen helft, terwijl de thuisploeg het ook wel welletjes vond. Barcelona kreeg vlak voor het rustsignaal nog wel de kans om een derde treffer te maken. Messi draaide de verdediging van United helemaal dol en gaf de bal mee aan de opstomende Jordi Alba. Diens voorzet kon door Sergi Roberto in het United-doel worden getikt, maar De Gea keerde de bal fantastisch.

Ook na rust was het spelbeeld hetzelfde. Barcelona had het overwicht en United was niet bij machte een vuist te maken. Messi had al snel de derde treffer op zijn schoen, maar zag zijn inzet via het been van Young net naast vliegen. United kreeg weinig kansen, maar de mogelijkheden die ze kregen werden ook op een kinderlijke manier verprutst. Paul Pogba legde aan voor een schot in kansrijke positie, maar zijn inzet vloog meters over. Aan de andere kant was het niet veel later wel raak. Coutinho kreeg de bal na voorbereidend werk van Messi en Alba voor zijn voeten en krulde de bal geweldig van afstand in het doel van United. De Gea was kansloos.

De Messi-show ging ondertussen ook gewoon verder. De Argentijn wist de bal met een omhaal richting het doel van United te krijgen, maar tot teleurstelling van bijna het hele stadion viel de bal net aan de verkeerde kant van de paal.

De wedstrijd liep na dit moment van Messi rustig richting zijn einde. United trok zich terug op eigen helft en Barcelona nam geen grote risico's meer, waardoor er in de laatste twintig minuten van het duel vrijwel niets gevaarlijks meer gebeurde. Invaller Alexis Sánchez kreeg de bal na een goede voorzet nog op zijn hoofd, maar Ter Stegen was bij de les en redde geweldig. Al met al een meer dan verdiende overwinning voor Barcelona, dat zich net als Ajax op kan gaan maken voor de halve finales van de Champions League.