Angst tijdens derby: "We zaten echt als ratten in de val"

Angst tijdens derby: "We zaten echt als ratten in de val"

15 april 2019 – De Derby van het Noorden tussen SC Heerenveen en FC Groningen is zondagmiddag bijna gestaakt. Dat stelt Hans Nijland, directeur van de Groningers. Reden was een Groningen-supporter die vuurwerk naar een vak vol Heerenveen-fans gooide.Scheidsrechter Bas Nijhuis legde de wedstrijd (1-1) even kort stil en liet duidelijk merken niet gediend te zijn van zulke gedragingen. "Nijhuis vertelde me dat als het nog een keer zou gebeuren, de wedstrijd definitief gestaakt zou worden. De KNVB zal hier nog wel op terugkomen en dat is ook terecht. Ik hoop dat de supporter die dit gedaan heeft wordt opgepakt", aldus Nijland. Volgens SC Heerenveen is de verdachte inmiddels bekend bij de politie.

Toegangspoortjes
Voor het eerste fluitsignaal was er al onrust bij de meegereisde supporters. De toegangspoortjes in Friesland stonden lang niet allemaal open, meldt John de Jonge. De voorzitter van de supportersvereniging vertelt zijn ervaringen van voor en tijdens de aftrap. "Zelf was ik pas in de 38ste minuut binnen. En die fakkel naar het andere vak gooien kan natuurlijk echt niet. Je kan alleen maar afkeuren dat je vuurwerk naar een ander vak gooit, waar ook heel veel kinderen zitten', aldus de voorzitter van de supportersvereniging."

Door de langzame doorstroom van fans stonden veel Groningen-supporters dicht op elkaar voor het stadion. De Jonge maakte zich zorgen over de situatie. "We zaten toen echt als ratten in de val. Je moet er niet aan denken wat voor situaties je krijgt als er op zo'n moment iets vervelends gebeurt."

'Geen blaam'
Marco Heerschop, persvoorlichter van Heerenveen, vindt dat zijn club geen blaam treft. "Er werd scherp gecontroleerd op toegangsbewijzen, zodat alleen mensen met een geldig kaartje naar binnen zouden kunnen." Heerschop laat weten dat H'veen ondanks de drukte geen risico's wilde nemen. "Er moest bijvoorbeeld ook een trommel naar binnen. Die was te groot voor de poortjes, dus ging er een andere deur open. Toen die deur openging, werd die direct bestormd door FC Groningen-supporters. Daar is toen ook ME-inzet bij geweest."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 16 juli 2019

  2. maandag 15 juli 2019

  3. zondag 14 juli 2019