Ajax maakt er zes tegen Excelsior, maar schrikt na wissel De Jong

13 april 2019, 20:39   Bijgewerkt: 13 april 2019, 23:13

Zonder zich bovengemiddeld te hebben ingespannen heeft Ajax zaterdagavond tegen Excelsior geen fout gemaakt in de titelstrijd. De koploper van de Eredivisie versloeg de Rotterdammers, die voor het eerst onder leiding stonden van Ricardo Moniz, met grote cijfers: 6-2. Klaas-Jan Huntelaar was aan de kant van Ajax de uitblinker met drie treffers, terwijl Dusan Tadic er twee maakte. Enig smetje op de grote zege was het uitvallen van Frenkie de Jong in de eerste helft.

Op het eerste oog leek het geen ernstige blessure voor De Jong, want zijn vervanger Jurgen Ekkelenkamp deed een volledige warming-up en werd niet direct ingebracht. In de catacomben greep De Jong wel naar zijn hamstring, dat zou kunnen betekenen dat het toch erger is dan het leek. Het zou een aderlating zijn voor Ajax, dat komende dinsdag alweer aantreedt tegen Juventus. Afgelopen woensdag werd het in Amsterdam 1-1, nu was Excelsior op dezelfde grasmat de tegenstander.

De Kralingers hadden zes van de laatste zes wedstrijden verloren en daarin slechts één keer gescoord. Trainer Adrie Poldervaart pakte daarop zijn biezen, Ricardo Moniz moet Excelsior nu behoeden voor lijfsbehoud. De voormalig trainer van onder meer Red Bull Salzburg liet Excelsior anders spelen, de nummer zeventien van de Eredivisie klapte erop en probeerde Ajax vaak als snel onder druk te zetten.

Veel moeite had Ajax daar niet mee. Het voetbalde zich relatief eenvoudig onder de pressing uit en een keer kwam daar ook een geweldige goal uit. Huntelaar, die de openingstreffer na tien minuten al voor zijn rekening had genomen met een subtiel stiftje, maakte er op aangeven van Hakim Ziyech na veertig minuten spelen 3-0 van. Het was de nekslag geweest voor Excelsior, twee minuten eerder had Tadic er uit de kluts 2-0 van gemaakt.

Omdat El Hamdaoui rap na de 3-0 van Huntelaar de 3-1 maakte, kon Excelsior in de resterende 45 minuten stiekem een klein beetje hopen op een grote stunt. Een verrassing had er wellicht ingezeten, als Ryan Koolwijk vijf minuten na de pauze voor 3-2 had gezorgd. Matthijs de Ligt hief buitenspel op, waardoor Koolwijk oog in oog kwam te staan met André Onana. Zijn volley ging echter een halve meter naast.

In plaats van dat Koolwijk zijn team definitief terug de wedstrijd inschoot, hielp hij daarna het momentum om zeep. Hij raakte De Ligt in zijn eigen strafschopgebied, waarop scheidsrechter Pol van Boekel na het bekijken van de beelden de bal op de stip legde. Tadic maakte vanaf elf meter zijn tweede van het duel en zijn 22ste in de Eredivisie. Het deed iets knakken bij Excelsior, dat tot dat moment met lef en durf had gespeeld.

Ajax profiteerde daarvan, het bouwde de score in de loop van de tweede helft nog verder uit. Zo maakte Huntelaar met een schot in de korte hoek de 5-1 en zorgde zijn vervanger Kasper Dolberg een kwartier voor tijd voor de 6-1. Dat deed de Deen op schitterende wijze: hij controleerde de bal met de borst en pegelde de bal vervolgens uit de lucht het doel in.

Daarbij bleef het voor Excelsior, dat tussen de goals van Ajax ook nog kansjes had gehad om tot scoren te komen. In de laatste minuut lukte dat alsnog, onoplettendheid bij Ajax werd afgestraft door Jeffry Fortes. Hij kopte een voorzet keurig de kruising in. Veel maakte het niet uit, maar het betekende wel dat Ajax in doelsaldo moest inleveren. Het verschil met PSV is nu +13, de Eindhovenaren spelen zondag tegen De Graafschap.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 6, Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 7, Nicolas Tagliafico 5, Frenkie de Jong 6 (28. Jurgen Ekkelenkamp 6.5), Donny van de Beek 7, Hakim Ziyech 7.5, Dusan Tadic 6.5 (73. Joël Veltman -), Klaas-Jan Huntelaar 8.5 (73. Kasper Dolberg -) David Neres 5.5.

Excelsior: Alessandro Damen 4.5, Siebe Horemans 5, Jurgen Mattheij 5, Thomas Oude Kotte 5, Hervé Matthys 6, Jeffry Fortes 6.5, Jerdy Schouten 6, Ryan Koolwijk 5, Luigi Bruins 5 (63. Mikael Anderson 6), Dennis Eckert 5 (46. Ali Messaoud 6), Mounir El Hamdaoui 6 (87. Dogucan Haspolat -).

Man of the match: Klaas-Jan Huntelaar

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen