Nederland
1 – 0
Oostenrijk

NAC dankt Scherpen, maar schiet weinig op met laat punt

NAC dankt Scherpen, maar schiet weinig op met laat punt

12 april 2019 – NAC heeft in een zeer matige wedstrijd op de valreep een punt gepakt tegen FC Emmen. De Bredanaren keken lange tijd tegen een achterstand aan na een doelpunt van Luciano Slagveer, maar door een grote fout van doelman Kjell Scherpen kwam de ploeg van Ruud Brood in de slotfase terug tot 1-1. In het daaropvolgende slotoffensief wankelde Emmen wel, maar werd er niet gescoord. 

Deze wedstrijd was erg belangrijk voor beide ploegen. NAC wilde deze wedstrijd koste wat kost winnen, zodat er nog een glimp van hoop was op (rechtstreekse) handhaving, maar ook Emmen wilde winnen, zodat zij veilig zouden zijn.

Waar, vanwege de grote belangen voor vooral NAC, een Bredase storm werd verwacht, bleef deze in de eerste minuten uit. Emmen had het meeste balbezit en probeerde vanaf de eigen helft Arias te bereiken met lange ballen, maar deze kon niet aan de bal komen door onnauwkeurige passes. NAC wachtte af en loerde op fouten van FC Emmen, maar de voorzet die werd geleverd na een enkele uitbraak die ontstond, was vaak slecht.

Na tien minuten leek het NAC-briesje dan eindelijk even aan te wakkeren tot een windhoos. NAC werd dominanter, kwam er vaak langs via de flanken, en drong de Drenthenaren terug tot in het eigen strafschopgebied. De thuisploeg creëerde echter geen doelpogingen, omdat de voorzetten nog steeds erg onnauwkeurig waren, en dus kwam Kjell Scherpen geen moment in de problemen.

De effectiviteit die ontbrak bij de Bredanaren, was wel aanwezig bij de ploeg van Dick Lukkien. Anco Jansen gaf een goede steekbal aan Caner Cavlan, die vanuit schier onmogelijke hoek raak schoot. Zowel Benjamin van Leer, die de bal onder zijn lichaam door zag vliegen, als de NAC-verdediging, die niet goed geposteerd stond, zagen er hierbij niet goed uit.

Daarna kon Emmen enige tijd rustig achterover leunen. Het liet NAC rustig voetballen rond de middellijn en hoefde weinig in te grijpen, omdat NAC in eerste instantie weinig aanvallende intenties toonde. De Bredanaren kropen echter langzaamaan weer uit hun schulp en begonnen het tempo te verhogen, maar aangezien het bleef schorten aan creativiteiten besloot Brood na iets meer dan een half uur Mounir El Allouchi eruit te halen en Luka Ilic te brengen. Onnauwkeurigheid bleef NAC, en ook in iets mindere mate FC Emmen, parten spelen, en bij tijd en wijle leek het alsof sommige spelers kleurenblind waren, en niet wisten wie hun ploeggenoten waren.

Aan het einde van de eerste helft zette NAC nog een keer aan, wat resulteerde in één grote kans. Giovanni Korte kon na een goede voorzet van Mikhail Rosheuvel inkoppen, maar hij kopte de bal tegen de lat, waarna de bal weer het veld in stuiterde.

NAC begon de eerste helft net zoals het de eerste helft beëindigd had; sterk. Een goede schietkans voor Te Vrede leek slechts een voorbode te zijn voor hetgene wat komen ging. Ook Emmen begon energiek aan de tweede helft; NAC had, vooral in de persoon van Erik Palmer-Brown, veel problemen met het doorjagen van de Drentenaren.

Het schot van Te Vrede bleek echter geen voorbode, en ook het inbrengen van spits Sydney van Hooijdonk voor rechtsback Pele van Anholt sorteerde weinig effect. Sterker nog, het was Emmen dat in eerste instantie profiteerde van deze wissel, omdat er enorm veel ruimte ontstond op de rechterflank. Al snel was het echter NAC dat de dominantie weer overnam, maar gedisciplineerd verdedigen van Emmen en zeer onnauwkeurig spel van de Bredanaren leken er niet op te wijzen dat er nog gescoord zou worden.

Er werd echter nog wel gescoord, nadat Kjell Scherpen, net als zijn collega-keeper van Leer in de eerste helft, een fout maakt. Hij schatte een ongevaarlijk schot van Luka Ilic verkeerd in, en stompte de bal zo voor de voeten van Erik-Palmer Brown, die de bal binnenschoot. Dit was dan eindelijk het startsein voor het slotoffensief van NAC. Het deed Emmen ernstig wankelen, maar de Drenthenaren bleven met kunst en vliegwerk (en ook een vleugje geluk) overeind.

Zo eindigde deze wedstrijd in 1-1, waarmee vooral NAC heel weinig opschiet. Directe handhaving wordt erg lastig, met onder andere nog een wedstrijd tegen Feyenoord in het verschiet. Voor Emmen is het weer een extra punt marge tussen de veilige 15e en de onveilige 16e plaats, maar aangezien de mannen van Dick Lukkien tot de 88e minuut voorstonden, zullen ook zij niet blij zijn met een punt.

Opstellingen en beoordelingen
NAC: Benjamin van Leer 5,5; Khalid Karami 6, Menno Koch 6, Erik Palmer-Brown 5,5, Pele van Anholt 5,5 (58. Sydney van Hooijdonk 5) ; Mounir El Allouchi 5(29. Luka Ilic 6,5), Anouar Kali 5,5, Ramon Lundqvist 5,5; Mikhail Rosheuvel 6 (67. Gervane Kastaneer 5,5), Mitchell Te Vrede 5, Giovanni Korte 6

FC Emmen: Kjell Scherpen 6; Glenn Bijl 6, Nick Kuipers 6,5, Nick Bakker 6,5 (69. Keziah Veendorp 6,5), Caner Cavlan 6,5; Hilal Ben Moussa 6,5, Michael de Leeuw 6,5, Michael Chacón 6; Luciano Slagveer 6,5 (84. Reuven Niemeijer -), Jafar Arias 5, Anco Jansen 6,5 (56. Henk Bos)

Man of the match: Nick Kuipers

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd