Tops en flops van Champions League-avond van Ajax

Tops en flops van Champions League-avond van Ajax

11 april 2019 – Ajax was woensdagavond de eerste Nederlandse club sinds twaalf jaar die weer actief was in de kwartfinale van de Champions League. En hoe! De Amsterdammers maakten wederom veel indruk en kregen lofuitingen van binnen- en buitenlandse pers. Onder aanvoering van Frenkie de Jong en David Neres werd de goal van Cristiano Ronaldo ongedaan gemaakt. FCUpdate.nl zet de tops en flops van de avond op een rij.
Tops

Frenkie de Jong
In Barcelona zullen ze nog weleens handenwrijvend voor de tv zitten: Frenkie de Jong speelt vanaf komend seizoen in Catalonië en de ruim tachtig miljoen euro die ze betaalden, wordt relatief steeds minder. Na zijn optreden tegen Juventus is weer heel de wereld vol lof over de middenvelder: aan de bal allesbepalend en ook in de tackles wederom zeer succesvol. Hij bepaalt het ritme van de aanvallen van Ajax en was tegen Juventus formidabel. Het moment waarop hij even bij Cristiano Ronaldo wegdraaide, zal bij zijn nieuwe werkgever extra goed vallen.

Ajax voor de coëfficiëntenlijst
Geen enkel team in heel Europa pakte dit seizoen zoveel punten voor de UEFA-ranking als Ajax: de Amsterdammers kwamen tot 27 punten, gevolgd door FC Barcelona met 25 en Manchester City met 23. Het was een lange weg, maar met het gelijkspel van woensdagavond tegen Juventus heeft de ploeg van Erik ten Hag er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de kampioen van de Eredivisie in 2020 (zéér waarschijnlijk) weer rechtstreeks de Champions League ingaat. Los van alle lofuitingen verdient dat een compliment aan het adres in Amsterdam.

Cristiano Ronaldo
Doet hij wel mee of doet hij niet mee: dat was wekenlang de grote vraag. Maar zoals hij zelf direct na zijn blessure al aankondigde: hij was fit genoeg. En hij drukte zijn stempel in een van zijn favoriete stadions: niet voor niets is hij de CL-topscorer in de Johan Cruijff ArenA - samen met Zlatan Ibrahimovic, die nog een periode bij Ajax speelde. Aan Ronaldo's doelpunt ging een geweldige sprint vooraf en sowieso kwam vrijwel al het gevaar van de Oude Dame (indirect) van de Portugees. Tel daarbij zijn prachtige knipoog van voor het duel bij op en Ronaldo was wederom in de beslissende fase van de Champions League top.

Jurgen Ekkelenkamp
De middenvelder van Ajax kreeg de voorkeur in de wedstrijdselectie boven bijvoorbeeld Dani de Wit en Zakaria Labyad en werd als enige invaller bij Ajax ingebracht. Niemand kende de middenvelder nog, maar inmiddels zeker wel. Negen dagen eerder werd hij door SC Cambuur (0-6) nog afgedroogd, nu had hij bijna de winnende op zijn pantoffel in de kwartfinale van de Champions League. Bovendien was hij samen met Joël Veltman de enige die nog aan de noodrem kon trekken: dus toen Juve uitbrak twijfelde hij geen seconde en trok hij Cristiano Ronaldo met beide handen naar de grond. Een gele kaart voor het team, maar wel enorm belangrijk.

Flops

Onrust vooraf
Uiteindelijk werd het voor de Ajax-fans een prachtige avond, maar daar leek het voor de wedstrijd niet op. 's Middags werden er Juventus-supporters opgepakt met wapens en anderhalf uur voor de aftrap greep de politie keihard in op de (mogelijke) onrust: politiepaarden en waterkanonnen werden ingezet. Hoewel er diverse video's opdoken van keihard politie-ingrijpen, is het onmogelijk om te zeggen wie nou daadwerkelijk de schuldigen zijn. Zeker is dat het een smet op de avond was, die uiteindelijk gelukkig nog wél goed kwam.


Verdedigend plan Juventus op De Jong
Bij het Nederlands elftal had Frenkie de Jong tegen Duitsland bijzonder veel moeite om het spel te dirigeren zoals hij dat kan. Joachim Löw zette constant een man in zijn nek, maar dat verdedigende plan van Juventus pakte niet goed uit. Coach Massimiliano Allegri zag zelf ook dat De Jong ditmaal naar rechts uitweek en dat Federico Bernardeschi, die hem onder druk moest zetten, zo buitenspel werd gezet. Voor de return zal de Italiaanse trainer wat anders moeten bedenken, om te voorkomen dat De Jong weer zo het spel kan dicteren.

Aanvalsdrang Manchester
Manchester United maakte in heel dit Champions League-seizoen slechts één doelpunt in eigen huis (tegen Young Boys in de groepsfase) en ook tegen FC Barcelona zat er heel veel zand in de aanvalsmachine: de ploeg van Ole Gunnar Solskjær kwam tot geen enkel schot op doel en dat is voor die ploeg voor het eerst in de CL sinds 2005, toen het verloor tegen AC Milan (0-1). Romelu Lukaku werd door Gerard Piqué volledig uit de wedstrijd verdedigd en toen hij werd gewisseld voor Anthony Martial leverde dat applaus op vanaf de tribune.

Gele kaart Tagliafico
Wat een ongelukkig moment voor de Argentijnse back: door de voordeelregel geel pakken. Maar zijn tackle was ook wel heel onbehouden op een plek op het veld waar dat (nog) niet had gehoeven - zeker in de wetenschap dat Ajax voetbalde in voordeel. Wellicht had hij niet door dat er een voordeelsituatie was, maar dan nog was de tackle laat en onnodig hard. Achter hem kwam ook De Jong nog aanlopen die wel aan de noodrem kon trekken indien nodig. Toen ook hij en Lasse Schöne geel pakten, bracht Erik ten Hag Ekkelenkamp, zodat ten minste nog iemand geel kon pakken.

Lees ook: De tops en flops van de eerste kwartfinales in Champions League

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019