Endt: "Geen enkel team is onverslaanbaar, ook Juventus niet"

Endt: "Geen enkel team is onverslaanbaar, ook Juventus niet"

9 april 2019 – David Endt wreef zich in de handen toen Ajax in de kwartfinale van de Champions League werd gekoppeld aan Juventus. Als kenner én liefhebber van het Italiaanse voetbal kon de oud-teammanager van de Amsterdammers zich geen betere loting wensen. Met FCUpdate.nl sprak Endt over Ajax' kansen, het al dan niet meespelen van Cristiano Ronaldo en de door hem per ongeluk veroorzaakte ophef in Italië.Uiteraard wist Endt dat Juventus één van de meest te vrezen tegenstanders was. Samen met FC Barcelona en Manchester City wordt de Italiaanse grootmacht gerekend tot belangrijkste kanshebber voor de Champions League-titel. "Maar dat verloor het voor mij van het sentiment om tegen een Italiaanse club te spelen", vertelt hij. "Het is ook gevaarlijk wanneer je een tegenstander treft waarvan je denkt: die kunnen we hebben. Van Juventus kun je alleen maar winnen. Als je uitgeschakeld wordt, is het absoluut geen schande. Win je, dan heb je dubbele glorie."

Endt hoopt derhalve dat Juventus woensdag in zijn sterkste elftal aantreedt - dus mét Cristiano Ronaldo. "Geen enkel team is onverslaanbaar, ook Juventus niet. Dat is ook bewezen door Atlético Madrid, dat in de heenwedstrijd in Madrid in de achtste finale weinig overliet van Juventus. Bij Ajax is altijd hoop met vertrouwen vermengd. En de wetenschap dat je zelf ook een aardig ook een aardig potje kunt voetballen, moet voldoende inspiratie geven voor een goed resultaat."

Ronaldo reist met Juventus mee naar Amsterdam, maar het is nog maar de vraag of de Portugese sterspeler daadwerkelijk in actie komt. Tijdens de interlandperiode liep Ronaldo een lichte hamstringblessure op, waardoor hij de laatste competitiewedstrijden niet in actie kwam. "Uit welingelichte kringen heb ik gehoord dat de club eigenlijk wil dat Ronaldo zich spaart zodat hij fit is voor de komende wedstrijd en met name de returnwedstrijd", aldus Endt. "Zelf wil hij graag spelen. Hij is zeer gemotiveerd en wil geen minuut missen. Eigenlijk had hij zaterdag tegen AC Milan al willen meespelen. Dat werd hem zozeer afgeraden dat hij dat ook niet deed."

Ophef in Italië
Het zijn drukke dagen voor Endt. Hoewel hij sinds de zomer van 2013 geen officiële functie meer bekleedt bij Ajax, staat zijn telefoon roodgloeiend in aanloop naar de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA. Nederlandse media, maar ook Italiaanse media doen een beroep op zijn expertise. Een kleine maand geleden werd Endt geïnterviewd Radio Kiss Kiss, een Napolitaans radiostation. Tijdens dat interview wekte hij de suggestie dat Juventus in 1996 gedrogeerd aan de aftrap van de Champions League-finale tegen Ajax verscheen.

"Dat was een beetje een ongelukkige uitspraak, een samenloop van omstandigheden", zegt Endt. "Er werd mij gevraagd of Ajax gemotiveerd zou zijn voor de wedstrijd. Natuurlijk, zei ik. Zij doelden echter op 1996 en de verdenking van doping bij Juventus. Toen lachte ik en zei: dat zal een extra motivatie zijn. Uit die woorden is een heel kasteel gedestilleerd met interpretatiedivergentie. Er is allerlei onzin bij gehaald. Het was een stommiteit van mij om daar op die manier op te reageren, want het is niet bewezen dat Juventus doping heeft gebruikt. Het was een soort van supporterssentiment dat bij mij opwelde."

Populaire De Ligt
Naast Radio Kiss Kiss zijn er meer Italiaanse media die de voorbije weken contact opnamen met Endt. "Waar zij benieuwd naar zijn? In de basis zijn dat algemeenheden. Hoe Ajax speelt. Wat men hier van Juventus vindt. Hoe ze tegen Juventus aankijken. Wat de kansen zijn voor Ajax om de volgende ronde te halen. En, vaste prik, hoe zit het met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt? Kunnen zij in de voetsporen treden van de grote Ajacieden uit het verleden."

Heel gek is het niet dat men in Italië benieuwd is naar De Ligt. De negentienjarige captain van Ajax ontving in december in Turijn de Golden Boy-award en wordt in verband gebracht met een transfer naar Juventus. "Daar zal hij zeker passen, maar of het voor hem de beste keuze is, weet ik niet helemaal zeker", vertelt Endt. "Hij heeft kwaliteiten die in het Italiaanse voetbal goed van pas komen; fysiek is hij meer dan in orde en hij weet wel wat verdedigen is. Bovendien zou hij bij Juventus nog een leerproces kunnen ondergaan, want de Italiaanse voetbalschool heeft te maken met mandekking, in verdedigende zin op elkaar afgestemd zijn. Daar zal hij nog wat dingen kunnen leren."

"Ik denk dat als hij naar Juventus gaat, hij ook wat verliest", gaat de oud-teammanager verder. "En dat is zijn inzicht en kwaliteit om op het middenveld in te schuiven, het spel van achteruit bepalen. Niet alleen mandekker zijn, maar meer dan dat. Die kans krijg je bij Juventus wat minder, want dat zou een revolutionaire omslag zijn in de manier van spelen. Daarom denk ik dat hij voetbaltechnisch en -tactisch beter past bij FC Barcelona."

Sterk Juventus
Naast Ronaldo lopen ook grote namen als Paulo Dybala, Miralem Pjanic en Giorgio Chiellini - die door een blessure de wedstrijd in Amsterdam mist - rond bij Juventus. "Maar er zijn meer", zegt Endt. "Ik ben onder de indruk van het spel van de linkerverdediger/-middenvelder. Dat is Leonardo Spinazzola, een belangrijke kracht in het team van Juventus. Hij bestrijkt de hele linkerkant, heeft inhoud, technisch vermogen en is goed in de passing. In Nederland is hij nog niet zo bekend omdat hij aan zijn eerste seizoen bij Juventus bezig is, maar het is wel een Italiaans international."

Endt is eveneens onder de indruk van Federico Bernardeschi. "Hij is niet altijd een startende speler, maar heeft nu toch wel een beetje zijn plek gevonden als aanvallende middenvelder. Hij is een speler met ideeën, creativiteit en explosiviteit. Écht een goede speler", aldus Endt, die ook tegen dit sterke Juventus kansen ziet voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. "Natuurlijk moeten ze rekening houden met de kwaliteiten van Juventus en opletten waar hun tactische spel op is gebaseerd, maar Ajax moet vooral niet vergeten dat het zelf ook heel goed kan voetballen en een tegenstander pijn kan doen. Ook al heet die tegenstander Juventus."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 24 september 2020

  2. woensdag 23 september 2020