Juventus heeft in Pjanic zijn eigen Frenkie de Jong

Juventus heeft in Pjanic zijn eigen Frenkie de Jong

9 april 2019 – Wat Frenkie de Jong is voor Ajax, dat is Miralem Pjanic voor Juventus. De 29-jarige Bosniër regisseert het middenveld van de Oude Dame. En dat is ook meteen waar kansen liggen voor Ajax. Als Erik ten Hag een antwoord vindt op het bespelen van Pjanic, ontbreekt het Juventus aan een creatief brein. Niet voor niets kreeg hij zaterdag tegen AC Milan nog rust, want de Italianen hebben hem keihard nodig tegen Ajax.Massimiliano Allegri heeft voor het middenveld verschillende opties. Naast Pjanic kan Allegri kiezen uit Rodrigo Betancur, Blaise Matuidi en Sami Khedira. Normaliter behoort Emre Can ook tot dit rijtje, maar de Duitser raakte afgelopen weekend geblesseerd. Van dit vijftal speelde Pjanic alle wedstrijden in de Champions League. Hij is samen met Matuidi - die overigens op scherp staat - verzekerd van een basisplaats. Tegen Ajax zal dat niet anders zijn, want hij is de bepalende speler op het middenveld, de regisseur van de ploeg. 

Basisplaatsen (invalbeurten) in Champions League
(statistieken zijn afkomstig van Remiqz)
Pjanic - 8 (0)
Matuidi - 6 (1)
Bentancur - 5 (0)
Khedira - 2 (1)
Can - 1 (4)

Pjanic is de olie in de motor van Juventus. Hij bepaalt het tempo, hij dirigeert de ballen naar de voorhoede. Juventus wil hem zo snel mogelijk aan de bal hebben, om de machine te laten lopen en ook omdat het Turijnse middenveld verder niet barst van de creativiteit. Dat maakt de oud-speler van FC Metz, Olympique Lyon en AS Roma onmisbaar voor de ploeg van Allegri. Pjanic' pass-statistieken in vergelijking met zijn Juventus-collega's spreken boekdelen.

Passes
Pjanic gaf gemiddeld 67 passes per Champions League-duel. Dit aantal ligt een keer zo hoog als het moyenne van Matuidi, Khedira en Can. Naast Pjanic wordt ook Betancur veelvuldig gebruikt als doorgeefluik: al wordt hij een stuk minder sterk ingeschat dan zijn collega. Overigens kunnen de cijfers van het duo in aantallen in elk geval niet tippen aan het duo van De Jong.

Gemiddeld aantal passes in Champions League
De Jong - 82,4
Pjanic - 67,4
Betancur - 60,2
Matuidi - 34,8
Can - 27
Khedira - 23,7

Pjanic verstuurde dit seizoen in de Champions League gemiddeld twee key passes (een pass die resulteert in een schot op doel) per duel. Betancur komt ook hier als enige in de buurt van zijn ploeggenoot. Pjanic doet het wat dit betreft een stuk beter dan De Jong, die met 1,2 het overigens ook niet onaardig doet.

Gemiddeled key passes in Champions League
Pjanic - 2
Bentancur - 1,4
De Jong - 1,2
Matuidi - 0,6
Can - 0
Khedira - 0

Pjanic maakt opvallend veel gebruik van de lange bal. Veel meer dan Matuidi en Betancur, met wie hij het vaakst samenspeelt. Met het hanteren van de lange bal probeert Pjanic de kopkracht van Cristiano Ronaldo en Mario Mandzukic te benutten. De Jong, van wie juist weleens wordt gezegd dat hij vaker diep in plaats van breed moet spelen, doet dat een stuk minder: hij dribbelt liever met de bal voorwaarts in plaats van dat hij zelf diep speelt.

Gemiddeld aantal lange ballen in Champions League
Pjanic - 5,8
Can - 2,4
De Jong - 2,4
Bentancur - 1,8
Matuidi - 1,4
Khedira - 0,3

De achillehiel van de Bosniër is zijn duelkracht, die Matuidi en Betancur voor hem compenseren. Natuurlijk ligt bij Ajax woensdagavond de hoogste prioriteit bij het uitschakelen van Ronaldo, die na alle onzekerheid hoogstwaarschijnlijk aan de aftrap verschijnt. Maar ook achter de naam van Pjanic staan uitroeptekens in het plan van Ten Hag. Want ook van hem heeft Juventus - zoals Ajax met De Jong - geen tweede rondlopen. Een echte mannetjesputter is Pjanic niet, maar als er een middenvelder met hem in duels kan komen, is Ajax al een heel eind.

Gemiddeld aantal gewonnen duels per Champions League-duel
Bentancur - 2,2
Matuidi - 1,4
De Jong - 1,2
Khedira - 0,7
Pjanic - 0,5
Can - 0,3

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019