Kraaijenhof over Ajax, Juventus, Lippi, Davids en blessure Ronaldo

Kraaijenhof over Ajax, Juventus, Lippi, Davids en blessure Ronaldo

8 april 2019 – Bij de naam Henk Kraaijenhof gaat niet direct bij alle voetballiefhebbers een belletje rinkelen, toch is de atletiektrainer een van de weinige Nederlanders die bij Juventus werkzaam is geweest. Vlak voor de eeuwwisseling stond hij onder contract bij de Oude Dame, met wie hij nog altijd een warme band heeft. Een verhaal over hamstringblessures, Marcello Lippi en Edgar Davids. Met zijn expertise als atletiektrainer reist Kraaijenhof (63) nog altijd heel de wereld over. Of het nou over stress bestrijden gaat of over de techniek van hardlopen: hij is nog altijd betrokken bij de (sport)wereld: regelmatig komen sporters bij hem met kwaaltjes die ze maar niet verholpen krijgen. Ook voetballers kwamen de laatste jaren bij hem over de vloer, vooral met hamstringblessures. "Dat is ook niet zo gek: dat gebeurt vaak als voetballers een flinke sprint trekken, terwijl ze de techniek van sprinten nooit hebben geleerd", legt hij uit waarom voetballers zo vaak met hamstringblessures kampen.

"Dat is de voornaamste reden. De techniek van sprinten en enorme belasting op de spieren komen samen bij zo'n sprint en dan gaat het regelmatig mis", aldus Kraaijenhof. Ook heeft de grote belasting op de voetballers ermee te maken. "Als je twee keer per week een wedstrijd speelt en nog traint, dan rust je te weinig. Vermoeidheid van de spieren en de trainingsbelasting speelt daarin een serieuze rol. Dat, samen met de sprinttechniek, zijn de belangrijkste redenen van hamstringblessures."

Cristiano Ronaldo
Bij Ajax kampt(e) Hakim Ziyech met wat problemen aan zijn hamstring, terwijl bij opponent Juventus Cristiano Ronaldo herstellende is van zijn blessure. Van de Portugees is het de vraag of hij tijdig fit raakt voor het Champions League-duel. Van buitenaf denkt Kraaijenhof van wel, al is het altijd moeilijk in te schatten. "Zelfs op foto's kun je niet alles zien. Soms is een scheur niet te zien op de foto of lijkt het juist een groot gat, maar is het niks. Ronaldo kent z'n eigen lichaam heel goed en de behandeling bij Juventus is meer dan uitstekend."

Dat was al zo toen Kraaijenhof aan de slag ging in Turijn, aan het einde van de vorige eeuw. "Ze hadden destijds bijvoorbeeld een sprintbaan met drie soorten ondergrond, om per speler individueel wat te kunnen aanbieden", herinnert hij zich. Een van de elementen die Kraaijenhof verbeterde bij Juventus was het gebruik van powertraining boven krachttraining. Bij dat laatste wordt er met hele zware gewichten gewerkt en dat is bij powertraining anders. 
"Door de zware gewichten neemt je kracht in de spieren toe. Maar de snelheid van voetballers neemt daardoor af. Het is de kunst om met gewichten – minder zware – snel te bewegen. Dát levert vermogen op. En hoe gek het ook klinkt: destijds waren we daar al mee bezig, maar dat is een ontwikkeling die je momenteel weer ziet bij talloze clubs", weet Kraaijenhof, die goede herinneringen bewaart aan zijn tijd bij Juventus.

Lippi en Davids
Onder andere aan zijn samenwerking met trainer Marcello Lippi. "Een bijzonder figuur, maar wel iemand met een verlichte geest. Hij stond echt open voor nieuwe ideeën en luisterde naar de experts in zijn staf, al wist hij goed naar wie hij wel of niet kon luisteren. Hij had al snel door of iets een goed plan was, of niet."

Ook aan de spelersgroep van destijds heeft Kraaijenhof goede herinneringen. Thierry Henry, Antonio Conte, Alessandro Del Piero en Didier Deschamps waren de grote sterren van het elftal. Ook Edgar Davids zat bij de selectie en met hem koesterde de atletiektrainer een goede relatie. "Een bijzondere man", vindt Kraaijenhof, die hem nog weleens in een te negatief daglicht vond staan in de media. Davids is volgens hem een absolute winnaar. 

"Hij trainde keihard, wilde zich echt laten afbeulen om sterker te worden. Een echte leider. Maar hij was weleens wat onbegrepen", aldus Kraaijenhof, die ook na zijn periode bij Juventus nog samenwerkte met de middenvelder. Davids speelde voor de clubs die woensdagavond tegenover elkaar staan in de kwartfinale van de Champions League. Kraaijenhof's voorkeur is duidelijk, lachend: "Ik hoop dat Ajax een draai om de oren krijgt."

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019