ErediVisie: Banny van de Beek, Immers in de spits en rood Fortuna

ErediVisie: Banny van de Beek, Immers in de spits en rood Fortuna

8 april 2019 – Voor het eerst sinds 26 speelrondes is er weer een nieuwe koploper in de Eredivisie: Ajax loste PSV af door een zege op Willem II. Verder greep Feyenoord plek drie terug en kroop De Graafschap uit de degradatiezone, maar dat was uiteindelijk maar voor even. FC Emmen won een dag later op bezoek bij SC Heerenveen. Zoals Remko Pasveer tegen PSV duiken we door de afgelopen speelrondes in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.Banny van de Beek
Dat uitgerekend Donny van de Beek de ban brak namens Ajax in Tilburg kan onmogelijk een verrassing heten: eerder die week opende hij ook tegen FC Emmen de score en hoewel de middenvelder pas zeven goals maakte dit seizoen in de Eredivisie, is hij wel de man die het vaakst de score opent. In totaal deed hij het vijfmaal: tegen AZ, Excelsior, Den Haag, Emmen en dus Willem II. De ban komt vaak van Van de Beek en dat is knap: want de 1-0 maken is moeilijker dan de 1-7. Bovendien begon hij ook af en toe op de bank van de Amsterdammers in het begin van dit seizoen.

De Jong nog wel aan kop
PSV mag de kop in de Eredivisie dan wel zijn verloren, PSV-spits Luuk de Jong gaat nog wel altijd aan kop. Bijvoorbeeld aan kop van de topscorerslijst van Nederland, want de aanvaller maakte alweer zijn vijfde treffer in de laatste vijf duels. Ook op de ranglijst van kopdoelpunten staat De Jong nog altijd alleen aan kop, ondanks dat hij tegen Vitesse - dat hij geen kopje kleiner kreeg - met zijn voet scoorde. Achtervolgers Bryan Linssen (5) en Adrián Dalmau (8) troffen namelijk geen doel, alleen Tim Matavz maakte zijn vierde doelpunt met het hoofd. Maar zijn achterstand is zo groot, dat het wel geen nek-aan-nek-race meer zal worden…

Fortuna kopieert Ro(o)da JC
Wat hebben Fortuna Sittard en Roda JC gemeen? Naast dat beide clubs uit Limburg komen, zijn zij ook de laatste Eredivisionisten die drie wedstrijden achter elkaar rood kregen. Roda deed dat twee jaar geleden, Fortuna kreeg zondag tegen PEC Zwolle voor de derde achtereenvolgende keer rood. De eer viel dit keer te beurt aan Branislav Ninaj, die na 35 minuten de doorgebroken Mike van Duinen naar de grond trok. Opvallend genoeg werden Andrija Balic (tegen Willem II) en Jesé Rodriguez (tegen ADO Den Haag) de voorbije speelrondes óók voor rust weggestuurd. Fortuna, waarbij Lisandro Semedo driemaal het kind van de rekening werd, maakt het zichzelf in de strijd tegen degradatie zo wel érg moeilijk.

Immers-experiment definitief geslaagd
Net als de voorgaande twee wedstrijden startte Lex Immers zaterdagavond in de spits bij ADO Den Haag. Een gouden vondst van Fons Groenendijk, want de Hagenaar rendeert ongelooflijk goed als diepste aanvaller. Immer scoorde zaterdag twee keer tegen FC Utrecht (5-0) en maakte daarmee zijn derde én vierde doelpunt in drie wedstrijden tijd. Sinds de eeuwwisseling scoorde Immers al 28 keer voor ADO in de Eredivisie - vaker dan iedere andere speler. Mede door de doelpunten van middenvelder annex aanvaller scoorde ADO tegen Utrecht voor het eerst sinds 2011 weer een keer vijf doelpunten in de Eredivisie. De Hagenaren wonnen toen in de play-offs met 5-1 van FC Groningen en ook toen was Immers een keer trefzeker.

Deense garantie voor Feyenoord
Maakt een Deen een doelpunt voor Feyenoord, dan is het zo goed als zeker dat de Rotterdamse club de wedstrijd in elk geval niet verliest. Sinds 2001 is Feyenoord al 53 (!) duels ongeslagen waarin een Deen voor de ploeg scoorde, zo berekende Gracenote. Nicolai Jørgensen maakte zondag een doelpunt tegen VVV-Venlo (0-3), dus behield Feyenoord bijna vanzelfsprekend de opvallende ongeslagen status. De Deense spits heeft dit seizoen vaak op de bank moeten zitten omdat Giovanni van Bronckhorst niet met Jørgensen én Robin van Persie wilde starten. De aanwezigheid van de captain levert Feyenoord overigens geen gegarandeerd succes op; zonder Van Persie in de basis wonnen de Rotterdammers dit seizoen namelijk een stuk vaker dan mét.

En dan nog even dit…

Slutsky is van God los

Oerdegelijk Groningen

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019